Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V Šoštanju pred dnevom državnosti 25. junijem, slovesno odkritje spomenika osamosvojitveni vojni za Slovenijo

V petek, 24. junija 2011, na predvečer dneva državnosti, bo v Šoštanju  v spominskem parku za Kajuhovo rojstno hišo oz. pred spomenikom Karla Destovnika Kajuha v okviru praznovanj 20. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo,  otvoritev osrednjega spominskega obeležja osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

 Občina Šoštanj  bo družno z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  in Združenjem Sever za celjsko območje – odborom Velenje v okviru praznovanj 20. obletnice vojne za Slovenijo odkrila  osrednji  občinski spomenik osamosvojitveni vojni za Slovenijo 1990–1991. Obujeno bo dogajanje med pripravami na osamosvojitev in vojno za ohranitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije – vse povzeto na simbolnem protitankovskem tetraedru, ki je eden od simbolov vojaške obrambe na poti v slovensko samostojnost,  v napisih pod grbom Občine Šoštanj, grbom ZVVS in grbom veteranov SEVER.  Pomnik  bo v spomin in opomin vsem generacijam, da svoboda in neodvisnost nista samo po sebi umevni in da ju je treba izboriti in ubraniti.

Prebivalci nekdanje skupne občine Velenje, danes občine Šoštanj, so v usodnih trenutkih za mlado državo to znali in hoteli. V pripravah na ubranitev domovine in v vojni je sodelovalo preko 1600 domoljubov, razporejenih po nalogah v enotah Teritorialne obrambe, policije, narodne zaščite, civilne zaščite, centra zvez, centra za obveščanje in alarmiranje, vizualnih opazovalnic, zasluge pa se lahko pripiše tudi številnim drugim posameznikom, občanom in družinam. Vse preveč rado se danes pozablja na tveganost odločitev, ko je bilo treba zapustiti družino, otroke, imetje in se podati v negotovost, v zakup vzeti tudi možnost, da se ne vrneš; to počnejo predvsem ljudje, ki so znali preračunljivo poiskati vzroke vseh vrst, samo da bi bili obvarovani svojih dolžnosti.  K sreči so v družbi hitro prepoznani, pa tudi čas še ni tako oddaljen,  da se njihovih dejanj ne bi spomnili.

Veteranke in veterani se zavedajo svojih dolžnosti do domovine in so jih s ponosom pripravljeni izpolnjevati, pričakujejo pa, da svoje dolžnosti in dane obveze izpolnjuje tudi država, ki so jo pomagali ubraniti.

Na svečano odkritje spominskega obeležja na predvečer dneva državnosti 24. junija ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo, bodo na svečano odkritje spominskega obeležja povabljene delegacije sosednjih občin,  sosednjih združenj ZVVS in  ZSČ ter ZZB NOB, delegacija 20. motorizirane brigade Slovenske vojske iz Celja  in drugi predstavniki Slovenske vojske, predvsem pa veteranke in veterani ter krajanke in krajani občine Šoštanj, ki bodo s svojo prisotnostjo  dodali slovesnosti poseben pečat.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži