Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Pri Juvanu v Zavodnjah počastili dan 15. helikopterskega bataljona


Že ob obeležitvi 10. obletnice tega dogodka, leta 2001 na Golteh, je bil dogovor med aktivnimi udeleženci sprejema prvega helikopterja s posadko, ki so za zasluge pri varovanju in skrivanju posadke oz. helikopterja prejeli spominski  znak »Golte 91« in pripadniki 15. helikopterskega  bataljona Slovenske vojske (15. HEB), da se bodo srečevali vsako leto  v spomin na obletnico, ki je povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela.Tako so v spomin na ta dogodek in obletnico ustanovitve 15. helikopterskega bataljona,  na  Juvanovi, po domače Žoharjevi kmetiji v Zavodnju nad Šoštanjem, kjer so  leta 1991 štiri mesece vse do konca vojne skrili prvi helikopter v lasti takratne Teritorialne obrambe, današnje Slovenske vojske,  pripravili slovesnost ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo in dnevu 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske (15. HEB).

Slovesnosti se je udeležilo preko 80 pripadnic in pripadnikov ter nekdanjih upokojenih pripadnic in pripadnikov 15.  helikopterskega bataljona iz Cerkelj ob Krki,  46 prejemnikov spominskega znaka Golte 1991 ter člani predsedstev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Mozirje in Velenje. Skupaj z domačini iz Zavodenj, je bilo na slovesnosti  več kot 150 udeležencev.  Zaradi službenih obveznosti se srečanja in druženja ob 20. obletnici delovanja 15. helikopterskega bataljona nista uspela udeležiti Ministrica za obrambo, dr. Ljubica Jelušič in načelnik GŠSV generalmajor mag. Alojz Šteiner. Oba sta 15. HEB poslala opravičilo, ki je bilo prebrano tudi na slovesnosti.


Na slovesnosti je zbrane med drugim pozdravil  župan Občine Šoštanj in poslanec v Državnem zboru RS Darko Menih, ki je poudaril pomen osamosvojitvene vojne za Slovenijo, izpostavil posameznike, ki so v tistem času imeli pogum za zelo pomembna in pogumna dejanja na poti v slovensko samostojnost in nato skupaj s poveljnikom 15. HEB majorjem Brankom Rekom podelil Zahvalne listine Občine Šoštanj in značke Golte 91 prejemnikom znaka »Golte 91« in 15. helikopterskemu bataljonu iz Cerkelj ob Krki.

 

Zahvalne listine Občine Šoštanj in značke Golte 91 so prejeli 15. HEB ter prejemniki spominskega znaka Golte 91: Jože Kalan, Bogomir Šuštar, Jože Ervin Prislan (posmrtno), Marija Rezoničnik, Marjan Finkšt, Vito Čanč, Nadan Janez Gusič, Marjan Hudej, Ivan Juvan, Franc Kačičnik, Slavko Korenič, Jožef Kukovič, Ivan Obštetar,  Viktor Povsod-Fika, Vincenc Vipavc, France Volk, Marko Zidarn, Bojan Zaljuberšek, Dušan Žerjav; pripadniki 133. voda TO Bele Vode: Urbanc Anton, Oblak Roman, Vačun Silvo, Vrabič Andrej,  Stropnik Leon,  Napotnik Miran, Štrigl Rudolf, Zbičajnik Edo, Polovšak Janko, Koželj Ervin, Stropnik Franc,  Mazej Janez, Urbanc Miran, Mazej Marko, Kotnik Ivan, Vrčkovnik Franc, Lenko Martin, Blatnik Franc, Štrigl Martin,  Ovčjak Darko, Lesjak Marjan (posmrtno), Obrč robert (posmrtno)  in nekdanji miličniki Postaje milice Mozirje: Javornik Marjan, Acman Anton, Erček Aleš in Žurej Bojan.


V imenu Ministrstva za obrambo je zbrane pozdravil Janez Melanšek iz Uprave RS za zaščito in reševanje,  zbrane pa  sta pozdravila še  poveljnik 15. HEB major Branko Rek ter  Jože Kalan in Bogomir Šuštar, člana posadke, ki sta se pred dvajsetimi leti odločila za prebeg iz takratne Jugoslovanske ljudske armade na stran Teritorialne obrambe.

Domačini iz Zavodnja so poskrbeli za simpatičen kulturni program, organizatorji, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, pa so se skupaj s številnimi obiskovalci še dolgo časa sproščeno družili in obujali spomine na dogodke izpred dvajsetih let ob glasbi domačega ansambla iz Zavodenj ter dobri hrani in pijači.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži