Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Veterani Šoštanja na 6. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona in festivalu miru

novo 1 Festival miru in 6. Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona, so 28. aprila 2013 pripravila veteranska združenja v sodelovanju z Radiem Maribor. Najbolj množične prireditve ob dnevu upora in prazniku dela v severovzhodni Sloveniji, se je udeležilo več kot 1.000 pohodnikov iz vse Slovenije, približno še enkrat toliko ljudi, pa se jim je nato pridružilo na popoldanski osrednji prireditvi Festivalu miru na Treh kraljih.
6. Šarhovega pohoda in Festivala miru se je udeležilo tudi šest veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Pohodniki so se zbirali že v zgodnjih jutranjih urah in se podali na pot Od Treh kraljev na Pohorju, mimo Črnega jezera do Osankarice in naprej do zadnjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Zadnji boj Pohorskega bataljona se je končal tragično. Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je sprva štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo vseh 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po njem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.
Osrednja slovesnost je bila popoldne ob 15. uri, ko je bila pri Treh kraljih osrednja govornica srečanja, predsednica vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, ki je poudarila pomen vrednot NOB-ja v sedanjosti in opozorila na odgovornost ravnanja zdajšnjih generacij. »Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru.V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je potrebno v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti,« je dejala predsednica vlade.
Festivala miru so se udeležili številni gostje, med posebej izpostavljenimi gosti na prireditvi so bili potomci borca Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, po katerem se imenuje pohod, partizanski poveljnik Franc Sever – Franta, veterani specialne enote policije iz Sarajeva ter vidni poveljniki slovenske vojske in policije, veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo in združenja veteranov Sever.
Organizatorji Šarhovega pohoda Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, bistriški odbor policijskega veteranskega društva Sever in Zveza združenja borcev NOB Slovenska Bistrica so bili nad obiskom tokratnega pohoda navdušeni, veseli pa tudi, ker je njihova prizadevanja kot častni pokrovitelj podprl Roman Jakič, minister za obrambo.
        icon foto   Fotoreportaža - 6. Šarhov pohod in festival miru 2013
logo youtube Videozapis 6. Šarhovega pohoda in festivala miru

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži