Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

23. november - DAN RUDOLFA MAISTRA

novo 1 23. novembra obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji. General Maister je s tem  omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
Osrednja državna proslava bo v Kamniku, kjer se je Maister rodil, na njej bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Na slovesnosti v Kamniku bodo med drugim podelili Maistrova priznanja, ki jih prejmejo Osnovna šola Vič Ljubljana, Vitko Roš in Marja Kodra.

Maistrov dan bodo s slovesnostjo obeležili tudi v Dokležovju pri Beltincih, kjer bo slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.
msword
Govor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob dnevu Rudolfa Maistra
msword
Janez Menart - ODA O GENERALU RUDOLFU MAISTRU

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži