Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

2. Festival slovenske domoljubne pesmi "Mati domovina"

V polni športni dvorani grosupeljske osnovne šole se je v torek zvečer, 17. decembra 2013  odvil 2. Festival slovenske domoljubne pesmi z naslovom "Mati domovina".  Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor, nekatere  poslanke in poslanci Državnega zbora, barve Slovenske vojske in policije pa sta v uniformah zastopala načelnik Generalštaba SV Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Prireditev sta povezovala Ana Pirkovič Tavčar in Domen Valič, ki sta poseben pozdrav namenila tudi vsem Slovencem v zamejstvu in po svetu - od Buenos Airesa, Melbourna in Clevelanda do Beograda in Skopja, na velikem zaslonu v ozadju pa se je slika plapolajoče slovenske zastave izmenjavala z utrinki iz rojstva in življenja naše države.

Množica slovenskih glasbenikov je nato v dve uri dolgem koncertu prepevala pesmi z domoljubno tematiko, ki so bile obarvane z različnimi glasbenimi zvrstmi - od narodno-zabavne glasbe do popa in džeza, dirigentsko paličico pa so vihteli Lojze Krajnčan, Patrik Greblo in Helena Vidic. Na njem so ob več pevcih in ansamblih nastopili tudi Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor ter Tamburaški orkester Šmartno in Dobrec. Med drugimi so nastopili še Mladi pevci šole Nade Žgur, Nuška Drašček, Eroika, Slovenski oktet, Oto Pestner, Nina Strnad, Marko Vozelj, Jan Plestenjak, Gianni Rijavec in Zidaniški kvintet. Nastopile so tudi skupine, kot so Mladi Dolenjci, Faraoni, Obvezna smer, Ansambel Gregorji, Victory in Pop Design.

Prireditev je bila uvodni poklon Domovini, glasba pa je združevala tudi na videz nezdružljivo, v časih, ki so vse prej kot mirni. Presegla je najrazličnejše, praviloma umetne delitve. In je – omenjena festivalska prireditev – postala tradicionalna stalnica, ki bo povezovala slovenski živelj doma in po svetu, hkrati pa simbolično spominjala in opominjala na svetle dneve enotnosti slovenskega naroda, ki je rezultirala v samostojni slovenski državi. Ker je to ne le smiselno, temveč celo nujno potrebno, da smo lahko »stali inu obstali«.
»Življenje brez praznikov je kakor dolga cesta brez gostilne!«, nas uči ljudska modrost. Bo držalo, zagotovo. Že par let je od dne, ko si je brigadir  Tone Krkovič zamislil nekaj, kar je mejilo na praktično nemogoče, ali vsaj neizvedljivo. V počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države je spesnil pesem in jo poimenoval »Mati Domovina«. Tako je na simbolen način želel zapeti materi in domovini, obema hkrati. Zapeti na dvajset načinov, v dvajsetih različnih glasbenih žanrih, preko dvajsetih vrhunskih slovenskih glasbenih izvajalcev. In mu je podvig tudi uspel; nastal je izdelek, ki mu na slovenskem ni para. Dvajset različnih glasbenih priredb Tonetove osnovne skladbe tako tvori prav poseben šopek, namenjen tako Materi, kot Domovini.
Nemirni ustvarjalni duh, ki je brigadirju Tonetu Krkoviču še kako lasten, ga je gnal v nov podvig. Zamisel o 1. festivalu slovenske domoljubne pesmi se je ponujala kar nekako sama po sebi in Tone je z neverjetno energijo zasnoval nekaj, kar smo vsi skupaj nestrpno čakali. Nabor najboljšega od najboljšega kar je slovenski glasbeni ustvarjalni potencial »skup spravil« v preteklosti je bil slišan in viden lani v Kočevju.
"Še kako je potrebno, da se ustvarja in poje Domovini. Da se jo ceni in spoštuje. Vedno in povsod. Ker je ena sama in edina. Kakor Mati. Ker je vrednota, ki si zasluži našo nenehno pozornost."

Vir: www.festival-skud.si, STA, MMC RTVS,

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži