Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

4. Domoljubni izlet članov OZVVS Šoštanj

OZVVS Šoštanj je tudi letos za svoje člane organizirala potepanje po prelepi Sloveniji. Naš cilj je obiskati čim več slovenskih krajev, v katerih je vojna za Slovenijo v letu 1991 pustila poseben pečat, zato smo tokrat obiskali obmejno območje Ormoža z okolico. V Prlekijo smo se odpravili v soboto, 12. novembra 2016. V ne preveč vzpodbudnem vremenu se nas je 42 udeležencev z avtobusom odpravilo prosti Ptuju in od tam naprej do našega prvega cilja – Ormož. Tu sta se nam pridružila dva člana OZVVS Ormož, ki sta nas gostoljubno vodila skozi kraje in zanimivosti. Opisala sta nam pestro in nevarno dogajanje med vojno za Slovenijo. Ker Ormož leži ob slovensko-hrvaški meji, so se v času vojne znašli v »prvi bojni črti« ter uspešno in iznajdljivo vojakom in oklepni enoti takratne JLA preprečili dostop na slovensko ozemlje. Prvi del izleta smo zaključili na degustaciji mladega vina v Vinski kleti Ormož. Po degustaciji nam je v prostorih društva predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer podrobneje predstavil dogodke med vojno za Slovenijo ter delovanje društva.

Pot nas je naprej vodila do Miklavža pri Ormožu, kjer smo si ogledali gasilski muzej z največjo zbirko motornih brizgaln na Štajerskem in množico arhivskega gradiva, povezanega z zgodovino organiziranega gasilstva v kraju. Izčrpno predstavitev nam je pripravil Mirko Fekonja, skrbnik muzeja. Po ogledu smo se odpravili v Gomilo pri Kogu, obmejno naselje, kjer so v času vojne ravno tako potekale mnoge braniteljske aktivnosti. Tam smo v čast udeležencem vojne ter v spomin na dogodke položili venec na spominsko obeležje.

Čeprav nas je do popoldneva spremljalo hladno, vetrovno in deževno vreme, smo se dobre volje in polni novih vtisov vračali proti domu. Z željo, da se naslednje leto zopet podamo na nov, zanimiv izlet po slovenskih krajih.


Alenka Slatnar


icon google_plus_svGalerija slik 4. domoljubni izlet v Ormož


IMG 7033 IMG 7046 IMG 7056

IMG 7062 IMG 7122 IMG 7146

IMG 7151 IMG 7155 IMG 7161

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži