Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani!

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo praznujemo svoj dan 17. maja, v spomin na leto 1990, na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe (TO), katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter na začetek izvajanja projekta Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Dva zgodovinsko pomembna dogodka v maju 1990, v katerih so sodelovali številni pripadniki TO in Upravnih organov za ljudsko obrambo ter tudi druge zaupanja vredne osebe. Danes ni več neznank ne glede zavrnitve ukaza in ne glede preprečitve popolne razorožitve TO. Tisto, kar je pomembno, pa je dejstvo, da slovenska TO ni bila nikoli razorožena in tudi ob letošnji priložnosti izražam zahvalo vsem tistim, ki so preprečili namero Jugoslovanske ljudske armade (JLA ) in takratne velikosrbske politike, da bi popolnoma oslabili ali celo s tem dejanjem preprečili oborožen odpor slovenskega naroda!

Bil je to tudi trenutek in čas, ki je jasno dal vedeti, da JLA pripravlja in načrtuje uporabo sile proti slovenskemu narodu s ciljem preprečiti njeno osamosvojitev.

To je bil čas, ko se je rojevala misel na pripravo odpora in nekoliko pozneje je začela nastajati tajna vojaška organizacija, kasneje poimenovana MSNZ. Njeni člani so opravili pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba.

Tisto, kar daje še posebno veličino in pomen tem dogodkom, pa je tesna povezanost in sodelovanje z organi za notranje zadeve, še posebej s takratno milico. To sodelovanje živi še danes med dvema organizacijama vojnih veteranov 91-med Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Združenjem policijskih veteranskih društev SEVER.

Ob tej priložnosti izrazimo čestitko tudi naši Slovenski vojski (SV), katera 15. maja praznuje svoj dan kot spomin na pomemben dogodek, ko so se v 510. Učnem centru TO na Igu in 710. Učnem centru TO v Pekrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski naborniki.

Vojne veteranke in vojni veterani, združeni v ZVVS, iskrene čestitke ob našem dnevu, Dnevu ZVVS!

 

Predsednik

Ladislav LIPIČ