Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem pri Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem V uvodnem nagovoru je v imenu organizatorja nagovoril Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno, ki je med drugim dejal: »Krajani Skornega smo lahko ponosni, da proslavljamo državni praznik celotne občine Šoštanj v našem kraju. Današnja priložnost pa ni le proslava. 26 let je od tega, ko smo se osamosvojili. Praznujmo vsi skupaj ne glede na starost in bodimo ponosni na to, kar imamo. Skupaj proslavimo ta praznik.

Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je med drugim povedal: »Leta 1991 smo znali premagati krizo, danes bi potrebovali takratno samozavest in zmožnost poenotenja. Včasih dobimo občutek, da nas nihče ne posluša, da vsak trobi v svoj rog, da živimo v državi, kjer so na eni strani delavci, na drugi privilegiranci, državi z vsemi ministri in sekretarji, ki imajo zaprta vrata za svoje državljane. Zapirajo majhne tatove in prestopnike, ki nimajo denarja za drage odvetnike, bogati prestopniki ostajajo nekaznovani, včasih bi lahko rekel, da kar nagrajeni. Tako imamo pravo poplavo civilnih iniciativ, štrajkov, pozivov k državljanski neposlušnosti, različnih dobrodelnih prireditev in zbiranja denarja, kjer bi morala pomagati država. Skratka, »navadni« državljani ostajamo praznih rok, izkoriščeni in ogoljufani. Kadrovske službe na vladi se krepijo brez vidnega učinka. Vse bolj opazna je centralizacija, krepijo se mestne občine, na podeželje pozabljajo. Primer so evropska sredstva, za katera se lahko potegujejo samo mestne občine. Vse več je prelaganja nalog na občine brez finančne podpore, kar posledično povzroča počasnejši razvoj in njihovo siromašenje. V imenu KS Skorno Florjan je navzoče pozdravil Franc Skornšek in jim zaželel dobro počutje in obilo zabave v Skornem

V imenu veteranov vojne za Slovenije je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Ob našem gotovo največjem in najpomembnejšem državnem prazniku se spominjamo zgodovinsko pomembnih dogodkov in časa, ki je bi v marsičem drugačen čas, kot je današnji. Bil je to čas vznesenosti, novega upanja v lepšo prihodnost, bil je čas odločnosti, visoke samozavesti in bil je čas poguma.

Poguma slovenskega naroda, ki se je odločil za samostojno pot v prihodnost, ta pa je bila živeti v lastni, samostojni in suvereni državi, v družini evropskih narodov.

Vsi našteti cilji so se nam uresničili zahvaljujoč celotnemu slovenskemu narodu, ki je z oddajo svojega glasu na plebiscitu dal jasno nalogo takratnemu slovenskemu političnemu vodstvu, da želi imeti lastno državo. Tej jasno izraženi želji smo se pridružili tudi takratni pripadniki TO in slovenske milice ter z orožjem podprli to željo. Zato je prav, da se nekoliko natančneje spomnimo tistega časa, dogodkov in ljudi.

Posebno vlogo je v šaleški dolini odigralo 89. Območno poveljstvo Teritorialne obrambe s poveljnikom, ki se ga posebej častno spominjamo, majorjem Jožetom Ervinom Prislanom, ter z vsemi člani štaba, poveljniki enot ter vsemi pripadniki TO, ki so takrat na položajih izpostavili svoja življenja.

 

Vse se je začelo že s poskusom odvzema orožja TO, ki ga je poveljstvo TO uspešno preprečilo. Takrat so se izkazale družine, ki so tajno hranile to orožje za odločilni čas, ki je bil pred nami.

Zato ob Dnevu državnosti ter 26 letnici osamosvojitve povejmo na glas, da bodo vrednote, ki naj krasijo našo državo poštenost, ponos, pravičnost, svobodoljubje, sožitje v sobivanju, spoštovanje pravic manjšin in skupno medgeneracijsko sporazumevanje.

 

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.

Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti in

SREČNO SLOVENIJA!

Prisotne pa je nagovoril še Anton Berložnik, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Skorno-Florjan in Bele Vode.

 

Darko Menih, Matej Skornšek, Leon Stropnik, ter delegacija OZVVS Šoštanj, so položili venec k spomeniku veteranov vojne za Slovenijo v Šoštanju.

 

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja Šoštanj, MePZ Skorno, trobilni kvartet Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in pevec Denis Trap ob kitarski spremljavi Janeza Kramarja.

Leon Stropnik

DAN DRŽAVNOSTI OZVV ŠOŠTANJ 1 DAN DRŽAVNOSTI OZVV ŠOŠTANJ 28 DAN DRŽAVNOSTI OZVV ŠOŠTANJ 34

DAN DRŽAVNOSTI OZVV ŠOŠTANJ 47 IMG 7689 IMG 7691

IMG 7708 IMG 7711 IMG 7718

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži