Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

1. srečanje veteranov osamosvojitvene vojne Občine Šoštanj


V petek, 3. decembra 2010 so se v  jedilnici Termoelektrarne Šoštanj zbrali veteranke in veterani  novoustanovljenega Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj na 1. družabnem srečanju veteranov vojne za Slovenijo Občine Šoštanj. Srečanja šoštanjskih veteranov se je udeležilo preko 80 veterank in veteranov,  zaradi izredno slabega vremena pa se jih je mnogo opravičilo, saj jim vremenske razmere niso dopustile, da bi se srečanja udeležili.

V osrednjem delu srečanja je zbrane pozdravil župan občine Šoštanj in poslanec v državnem zboru Republike Slovenije Darko Menih, ki je  v svojem nagovoru  pozdravil  ustanovitev Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, veterankam in veteranom pa zaželel uspešno samostojno pot. Veteranom novoustanovljenega združenja je obljubil  tudi  podporo in pomoč pri nadaljnjih projektih. Župan se ozrl tudi na čas osamosvojitvenih procesov v Sloveniji leta  1991 in spomnil, da je bilo širše območje Šoštanja  tisto, kjer se je nedvomno kalila naša skupna samostojnost in neodvisnost. Enote Teritorialne obrambe so se na območju Šoštanja  usposabljale in pripravljale za  neposredni oboroženi spopad z agresorsko vojsko pri razbitju in predaji konvoja JLA pri Dravogradu, ki je iz Maribora  prodiral  proti mejnim prehodom na Koroškem ter  pri  predaji vojakov JA in zavzetju karavle »Savinjski partizan« v Logarski dolini.  Župan je spomnil tudi, da se je na območju Šoštanja odvijalo še več pomembnih dogodkov, med drugim se je na Smrekovcu pri Planinskem domu, na domačiji  Leskovšek v Zaloki in domačiji Žohar v Zavodnjah varovalo do izgona zadnjega vojaka JA iz Slovenije prebeglo posadko in helikopter Gazela. Na petih šoštanjskih domačijah se je tajno skrivalo orožje in strelivo Teritorialne obrambe, v osnovni šoli Bele vode pa so enote TO varovale  1. generacijo Slovenskih vojakov iz 710. Učnega centra Pekre pri nadaljnem usposabljanju in še bi lahko našteval. Izpostavil  je še pomen osamosvojitvene vojne in boje za samostojno Slovenijo, hkrati pa opozoril na zavedanje pomena svobode in lastne države.

Udeležencem slovesnosti je spregovoril tudi  predsednik  novoustanovljenega  veteranskega združenja Občine Šoštanj Leon Stropnik:

»Spoštovane veteranke in spoštovani veterani, drage soborke in dragi soborci,

spoštovani  župan Darko Menih, poslanec državnega zbora Republike Slovenije,

Spoštovani zbrani !          
                                       pdf_akti   
Nagovor predsednika OZVVS Šoštanj Stropnik Leona se nahaja v priponki
                                      kamkoder_video  Fotoreportaža s 1. srečanja veteranov vojne za Slovenijo občine Šoštanj

Ob tej priložnosti sta župan Darko Menih in predsednik veteranskega združenja Šoštanj Leon Stropnik podelila  Zahvale poveljnika 15. Helikopterskega bataljona iz Cerkelj ob Krki majorja Brankota Rek, ki je Vandi Zajc,  Ivanu Omanu in Viktorju  Povsod podelil Zahvale za  sodelovanje in pomoč pri organizaciji 9. srečanja 15. HEB in dobitnikov znaka Golte 91, tj. 133. vodu TO KS Bele Vode, ter nekdanjim  miličnikom PM Mozirje, ki so junija 2009 pri planinskem domu na Smrekovcu prejeli spominski znak  Golte 1991.

Za dobro razpoloženje so poskrbele  Mažoretke iz Krajevne skupnosti Skorno-Florjan, ki so prikazale  svoje spretnosti, veteran Branko Franc Gradišnik pa je zapel svojo novo pesem   Slovenski veterani in  Slovenski policist.

Ob koncu uradnega dela  je bilo poskrbljeno še za sproščeno druženje in prešerno razvedrilo.

1_srecanje_veteranov_sostanj_720
  Župan občine Šoštanj Darko Menih je nagovoril veteranke in veterane na 1. srečanju veteranov Občine Šoštanj

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži