Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Vabilo na slovesnost ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vas vljudno vabi na osrednjo občinsko prireditev ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki bo v sredo, 24. junija 2015 ob 18.00 uri pod šotorom na športnem igrišču v Skornem pri Šoštanju. Osrednjo prireditev prireja Turistično društvo Skorno, ki bo pripravilo program prireditve v sodelovanju z Občino Šoštanj. Slavnostni govornik na prireditvi bo župan občine Šoštanj Darko Menih.

Po uradnem delu pa prisrčno vabljeni, na veselico z ansamblom POSKOČNI MUZIKANTI in SKOR BANDOM.

OZVVS Šoštanj

IMG 3707 IMG 3714

pdf buttonvabilo TD Skorno ob Dnevu državnosti.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 08 Junij 2015

 

3.strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj

Spoštovani strelski prijatelji in veterani!

Naša želja je, da izpeljemo strelsko tekmovanje z serijsko malo kalibersko puško, tako kot lansko leto.

Da tekmo le izvedemo smo se odločili za malokalibrsko puško. Da bo tekma malo drugačna kot po navadi, smo se odločili za ne standardno razdaljo 70 metrov. 

OBČINA ŠOŠTANJ, OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ in STRELSKO DRUŠTVO DOLIČ

Vas v okviru počastitve dneva ZVVS in 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije


vljudno vabijo,

da se v soboto, 20. junija 2015 udeležite 3. strelskega tekmovanja za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj v streljanju s malokalibrsko puško na razdalji 70m. Tekmovanje bo potekalo na strelišču v Gornjem Doliču 59/A v občini Mislinja. Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo ali posamezno. Pokrovitelj tekmovanja je župan Šoštanja Darko Menih.

OZVVS ŠOŠTANJ

20140607 090049 20140607 120605

doc smallVABILO NA 3 STRELSKO_TEKMOVANJE Z MK PUŠKO ZA_POKAL_OBCINE_SOSTANJ IN OZVVS ŠOŠTANJ 20.06.2015 DOLIČ.docx

doc smallOZVVS ŠOŠTANJ PRIJAVNICA ZA STRELSKO TEKMO 20 06 2015.docx

 

Prispeval Leon Stropnik 02 Junij 2015

 

Šoštanjski veterani na 6 Memorialu Štefana Šemrova v organizaciji OZVVS Laško

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško je dne 23.05.2015 organiziralo strelsko tekmovanje za 6. Memorial Štefana Šemrova.

Štefan Šemrov je bil poveljnik TO zahodno štajerske pokrajine, organizator manevrske strukture in eden ključnih poveljnikov v letih osamosvajanja. Po činu je bil polkovnik. Tekmovanje so izvedli na strelišču Strelske družine Dušan Poženel v Hudi Jami 1, to je na poti v Rečico. Tekmovanje je bilo z malokalibrsko pištolo serijske izdelave (Margolin) na razdaljo 25m na standardno pištolsko tarčo. Strelska ekipa je štela 3 člane. Tekmovanja se je udeležilo 11 ekip iz OZVVS, PVDS, ZSČ.

Streljalo se je 5 poskusnih strelov v času 5 minut in 10 strelov za oceno v času 10 minut. Orožje, naboje in tarče je priskrbel organizator. Zaradi zagotovitve enakih pogojev na strelišču osebno orožje ni bilo dovoljeno. Ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Robert Borovnik, Franc Oštir in Jože Čanč je v hudi konkurenci osvojila odlično 3. mesto z 269 krogi. Zmagala je ekipa OZVVS Celje z 285 krogi, drugo uvrščena je bila domača ekipa PVDS Laško z 275 krogi. Kljub slabemu vremenu je bilo vzdušje med tekmovalci odlično, organizatorji pa so poskrbeli za dober vojaški obrok z željo, da se naslednjo leto zopet srečajo.

Leon Stropnik

007 011 016

006 013 009

   

Prispeval Leon Stropnik 25 Maj 2015

 

Spoštovane veteranke in veterani OZVVS Šoštanj vljudno vabljeni na 14. Veteranske igre ZVVS

14. Veteranske igre bodo potekale v dvojezični osnovni šoli Dobrovnik in zunanjih igriščih v organizaciji OZVVS Lendava in PVDS za Pomurje, dne, 13.06.2015. Na veteranskih igrah lahko sodelujejo le člani Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (v nadaljevanju OZVVS) in člani Policijskih veteranskih društev SEVER (v nadaljevanju PVDS). Tekmovalci morajo pri sebi imeti dokument, iz katerega je razvidno članstvo omenjenih društev. Pravilnost prijave preverjajo odgovorne osebe Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever. Rok prijave za sodelovanje na Veteranskih igrah je petek, 29. maj 2015 zaradi prijave, ki jo moramo poslati na ZVVS do 01.06.2015. Tekmovali bomo v disciplinah streljanje z zračno puško, met bombe na cilj, pikado ter šah, ekipa šteje tri člane. Vse zaiterisirane vljudno vabim, da se prijavijo na elektronski naslov OZVVS Šoštanj. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do roka datuma za prijavo.

Leon Stropnik

 

20140614 081633 20140614 151818 20140614 152512

pdf buttonrazpis VŠI 2015.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 24 Maj 2015

 

Veterane Šoštanja obiskali veterani iz OZVVS Trebnje

Tretjo majsko soboto so se na izlet odpravili člani OZVVS TREBNJE in se med svojim potepanjem ustavili v Šaleški dolini. Prijatelji iz gasilskega društva Šalek so jim pokazali muzej gasilsko vaške opreme in  zasebni muzej Oder Darka. Ogledali so si Muzej Premogovništva Velenje, se okrepčali v restavraciji JEZERO in se oglasili tudi pri nas v Šoštanju. Pozdravila sta jih župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Na kratko smo jim predstavili mesto in orisali delovanje občine, ter jim voščil dobrodošlico. Ob spomeniku v Kajuhovem parku smo se skupaj poklonili braniteljem slovenske samostojnosti iz leta 91. Predsednik OZVVS Trebnje Matjaž Melanšek se nam je zahvalil za lep sprejem in nas povabil tudi k njim na Dolenjsko. Pospremili smo jih na ogled Muzeja Usnjarstva, kjer so lahko občudovali spomin na to propadlo industrijo. Naš član Franc Ravnjak, ki je tudi podpredsednik OZVVS Šoštanj in predsednik Ribiške družine Šoštanj, nas je povabil na Ribiški dom in jim delo ribičev tudi na kratko predstavil.

Po prijetnem klepetu in izmenjavi prijateljskih vezi smo se razšli z obojestransko željo, da se še kdaj srečamo.


Leon Stropnik


IMG 4451 IMG 4449 IMG 4462

IMG 4471 IMG 4478 IMG 4494

IMG 4497 IMG 4523

 

Prispeval Alenka Slatnar 19 Maj 2015

 

Ekipa OZVVS Šoštanj tekmovala v pripravi in kuhanju vojaškega golaža ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice

V soboto 09. maja 2015, je ob Dnevu odprtih vrat Vojašnica Celje organizirala že 5. tekmovanje v kuhanju vojaškega golaža, ki ga Vojašnica Celje oz. 20. MOTB Celje tradicionalno organizira med ekipami Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih časnikov, Policijskega veteranskega društva Sever Celje ter Policijske uprave Celje s katerimi sodeluje Slovenska vojska.

Tokratnega tekmovanja se je udeležilo 8 ekip, med njimi tudi štiričlanska ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Leon Stropnik, Alenka Slatnar, Majda Vučak ter harmonikaš Martin Štrigl. Poleg štiričlanske ekipe OZVVS Šoštanj so sodelovale še ekipe: ZSČ Laško, ZSČ Hrastnik, ZSČ Velenje, OZVVS Celje, Policijsko veteransko združenje SEVER za celjsko območje, Policijska uprava Celje Tekmovanje je otvoril poveljnik vojašnice Franc Rozman Stane Celje podpolkovnik Boštjan Močnik, ki je vsem udeležencem zaželel dobre kuharske rezultate. Za pripravo vojaškega golaža v kotličku (15 porcij), so imele ekipe na razpolago 4. ure časa, njihovo delo, kot je priprava mize in dekoracija delovnega prostora, priprava kurišča in delo s kuriščem, priprava artiklov hrane in kuhanje golaža, urejenost, izgled ter domiselnost tekmovalcev, izgled in okus pripravljene jedi ter urejenost delovnega prostora po končanem kuhanju, je budno spremljala tričlanska ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Prvo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško. Doseženi kuharski rezultati so bili razglašeni po zaključnem tekmovanju, kjer sta podpolkovnik Boštjan Močnik ter stotnica Aleksandra Ferlež podelila prvi ekipi pokal Vojašnice Celje, vsi ostali sodelujoči pa so prejeli zahvalo organizatorja. Organizatorji iz Vojašnice Celje, so se izkazali kot dober organizator, prav tako vse kuharske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in kuharsko znanje. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu, stkali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Po končanem tekmovanju so obiskovalci, ki so si ob Dnevu odprtih vrat prišli ogledat Vojašnico Celje in ostali udeleženci, tople obroke okusnega vojaškega golaža lahko tudi poizkusili.

Leon Stropnik

 20150509 102016 DSC03644 20150509 145050  

 20150509 135633 20150509 144946


 

Prispeval Leon Stropnik 12 Maj 2015

 

Veterani OZVVS Šoštanj tekmovali na 12. memorialu Vilibalda Vilija Skrta z MK puško

OZVVS Celje je v soboto 25.4. 2015 na strelišču »Petriček« na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do1991 in nazadnje predsednika OZVVS Celje. Tekmovanja se je udeležilo skupaj 22 ekip. 22 ekip iz OZVVS Celje, Laško, Šoštanj, Velenje, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Štore, Grosuplje, Mislinjska dolina, Vrhnika-Borovnica, Ptuj, Spodnje Savinska- Žalec, Bela Krajna, Sevnica . 1. ekipa je bila iz PVZ Sever za celjsko območje – odbor Celje ter ekipa iz OZ ZZB NOB Hudinja. Na strelišču se je pomerilo 65 strelcev, tekmovalci pa so dosegli dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Najboljše rezultate v ekipni razvrstitvi so dosegle: 1. mesto ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. s 252 zadetimi krogi, 2. mesto ekipa OZVVS Celje 1 s 251 zadetimi krogi, 3. mesto ekipa OZVVS Celje 2 s 241 krogi in  OZVVS Šoštanj, je dosegla odlično 10. Mesto z 196 krogi. Najboljše tri ekipe so prejele pokal in praktične nagrade, ki jih je pripravil organizator OZVVS Celje. Prehodni pokal je prejela veteranska  ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. Med posamezniki so bili najuspešnejši: 1. mesto Franci Vovk (OZVVS Mežiške Doline) s 91 krogi, 2. mesto Mladen Melanšek (OZVVS Sp. Savinska) s 89 zadetimi krogi in 3. mesto Drago Guček (OZVVS Celje) 89 zadetimi krogi. 10. mesto Robert Borovnik (OZVVS Šoštanj) s 83 zadetimi krogi, 36. mesto Franc Oštir (OZVVS Šoštanj) s 61. zadetimi krogi ter 41. Damjan Turinek (OZVVS Šoštanj) 52. zadetimi krogi.Tekma je bila organizirana na visoki ravni. Organizatorji iz OZVVS Celje so potrdili, da so dobri organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje. Turnir na Gričku je bil tudi odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih organizacij zahodnoštajerske regije in širše ter drugih organizacij in društev, ki so se udeležili že 12. memoriala. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani. Stkali so nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Leon Stropnik

001 002 004 

005 007 008   

009 011

pdf buttonMemorial Vilija Skrta posamezno CELJE 2015.pdf

doc smallREZULTATI EKIPNO Memorial Vilija Skrta.docx


 

Prispeval Leon Stropnik 29 April 2015

 

Uspešno izveden glavni zbor Zveze veteranov vojne za slovenijo v Mežici, dne 11.4.2015

Zveza veteranov vojne za Slovenijo vsako leto na svojem glavnem zboru opravi pregled opravljenega dela v preteklem letu in potrdi zastavljene naloge za tekoče leto. Tako je bilo tudi v soboto, 11. aprila 2015, ko smo se v velikem številu zbrali v Narodnem domu v Mežici.
Glavni zbor je bil tako kot je že utečeno razdeljen na dva dela in sicer na kulturni in delovni del.
Skozi kulturni del nas je prijazno popeljala napovedovalka Špela Šavc, program pa je s svojimi izjemnimi glasovi popestril moški pevski zbor Vres ter odlični Pihalni orkester Mežica.
Slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman,
V svečanem delu sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in generalni sekretar Mitja Jankovič najzaslužnejšim članom ZVVS podelila najvišja priznanja zlata plaketa, Red III. stopnje in Red I. stopnje. Zlato plaketo so za izjemno in prizadevno dolgoletno delo v ZVVS prejeli: Albin Gutman, Marjan Grabnar, Jože Ribič, Joško Erjavec, Jože Roškar, Jože Klofutar, Janko Blagšič, Jože Ladiha, Friderik Marič, Zdenko Hriberšek, Milan Ošep, Mira Gorenšek, Alojz Cajnko, Zvone Benko, Božidar Šober, Slavko Malešič, Jože Temnikar, Tomo Pančur, Radoslav Biličič in Anton Jelenič.
Red III. stopnje sta za uspešno večletno prizadevno delo, ki je pomembno vplivalo na razvoj, izgrajevanje, delovanje in uveljavljanje ZVVS, PO in OZVVS na državni, regijski in območni ravni prejela Marjan Platiša in Jože Velušček.
Najvišje priznanje Red I. stopnje pa so uspešno deset in več letno prizadevno in ustvarjalno delo v ZVVS ter za izjemne zasluge pri razvoju, izgrajevanju in uveljavljanju ZVVS na državni ravni in v tujini prejeli dr. Tomaž Teropšič, Valter Baldaš in Marko Milič.
Za odlično sodelovanje med ZVVS IN ZPVD Sever pa je priznanje zlati znak prejel nekdanji predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miha Molan.
Glavni zbor so svojo pristnostjo počastili tudi naslednji vabljeni gostje: župan občine Mežica gospod Dušan Krebel, županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, župan občine Prevalje dr. Matija Tasič,  podpredsednik Odbora za obrambo DZ RS Marjan Dolinšek, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, častni predsednik ZVVS Srečko Lisjak, predstavnik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije ter drugi pomembni gostje.
V drugem delu glavnega zbora so bila predstavljena in potrjena poročila o opravljenem delu v preteklem letu: Poročilo o delu ZVVS za leto 2014 in organov ZVVS, v katerem je predsednik ZVVS Ladislav Lipič opozoril na težaven socialni položaj nekaterih naših članov, katerim je potrebno nameniti več pozornosti, serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS, ki so jih nekateri PO že izvedli, štirje pa so v fazi priprave in izvedbe. V nadaljevanju je glavni zbor obravnaval in soglasno potrdil Finančno poročilo za leto 2014, Poročilo Nadzornega odbora, poročilo Častnega razsodišča. Glavni zbor je obravnaval in soglasno potrdil tudi Načrt dela in Finančni načrt za leto 2015. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v uvodu k obema dokumentoma izpostavil, da mineva 25 let od oblikovanja tajne vojaške organizacije poimenovane MSNZ in prav toliko časa od imenovanja prvega slovenskega RŠTO, ki je bil neposredno podrejen takratnemu predsedstvu RS. Navedena dogodka bosta rdeča nit letošnjega praznovanja na vseh ravneh. V nadaljevanju je omenil nov praznik Dan suverenosti, ki ga bomo praznovali 25. oktobra 2015 in je prvi praznik, ki je priznanje vojakom in policistom, ki so sodelovali v oboroženi podpori pri plebiscitni odločitvi, da želimo živeti v lastni in samostojni državi ter serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS. Prav tako je potrebno omeniti, da potekajo postopki za uveljavitev sprememb Zakona o vojnih veteranih, ki ob primerni gospodarski rasti vrača pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
V zaključnem delu glavnega zbora se je predsednik ZVVS Ladislav Lipič zahvalil organizatorjem letošnjega glavnega zbora OZVVS Mežiška dolina za odlično opravljeno delo, prav tako se je zahvalil vsem udeležencem zbora in delovnemu predsedstvu za uspešno in konstruktivno opravljeno delo ter vsem zaželel srečno vrnitev domov.

Vir: ZVVS

20150411 095053 20150411 121202 20150411 101654   20150411 101759 20150411 103303 20150411 105414 20150411 120946 20150411 122241 20150411 140647 

Leon Stropnik


 

Prispeval Leon Stropnik 22 April 2015

 

OZVVS Celje organizira strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta

novo 1 OZVVS Celje bo  v soboto 25. 4. 2015 na strelišču »Petriček«  na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do 1991 in nazadnje predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje. Tekmovanja se lahko udeležijo ekipe območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  kakor tudi ekipe veteranskega združenja Sever. Na strelišču se bodo tekmovalci pomerili z MK orožjem. Tekmovalo se bo z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Tekmovalci bodo  imeli na voljo 5 naboje za poskus in deset nabojev za tekmo.  Najboljše tri ekipe bodo prejele pokal in praktične nagrade, ki jih bo  v sodelovanju s Slovensko vojsko pripravil organizator OZVVS Celje, najboljša ekipa pa bo prejela tudi prehodni pokal.  Prijave pošljete do 23. aprila 2015 na naslov Kidričeva ulica 3, 3000 Celje ali na faks (03) 490-34-06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Podatki naj vsebujejo tudi številko članske izkaznice, katero naj tekmovalci  imajo s seboj.

OZVVS Celje

 

 

Memorial Skrta_strelisce_Petricek 9 memorial_Skrta_2012_strelisce

doc smallVILI SKRT XII. MEMORIAL 2015.doc

doc smallPRIJAVNICA 20.04. CELJE 2015 V.S..docx 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

Šoštanjski veterani na 11. obč. tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

V soboto, 28.3.2015 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 11. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovanja se je udeležilo 17. ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 11. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 54 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut. Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Robert Borovnik (28. mesto), Damjan Turinek (39. mesto) in Jože Čanč (47. mesto) ekipno pa so zasedli 14. mesto.

Leon Stropnik

DSC02570 DSC02535 DSC02539

exlogoposamično Špitalič 2015.xls

exlogoŠpitalič ekipno2015.xls

 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

Šoštanjski veterani tekmovali v streljanju z vojaško puško (M-48)

Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju RS podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. Tako je pričela izvajati strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48, kal. 7,9 mm) za člane društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društev upokojencev MORS, Zveze društev in klubov MORiS oz. z društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, kakor tudi z vsemi zainteresiranimi državljani Republike Slovenije.

Slovenska vojska trenutno izvaja strelska tekmovanja na I. ravni domicilnih enot na širših območjih po Sloveniji. Poleg na strelišču Pečovnik – Celje, tekmovanja potekajo še na streliščih Slovenske vojske Crngrob - Ljubljana, Apače – Maribor, Bloke – Novo Mesto, Crngrob – Kranj, Bač/Bloke – Postojna in Mlake – Nova Gorica.

Tako je v petek, 20 in 27. 3. 2015 v času od 08.00 do 15.00 na strelišču Pečovnik v Celju potekalo na I. ravni tekmovanje v ekipni konkurenci v streljanju z vojaško puško M-48, kal. 7,9 mm za društva in organizacije v domicilu 20. PEHP (pehotni polk) iz Celja, ki deluje v okviru 72. Brigade. Ekipa je lahko štela 3 člane, ne glede na spol.
Strelskega tekmovanja na strelišču Pečovnik – Celje, se je udeležilo 34 ekip iz Območnih združenj ZVVS Združenj slovenskih častnikov, PVD SEVER Celje, SD bratov Dobrotinškov Vojnik, Prostovoljnih gasilskih društev.
Izmed 34 ekip je prvo mesto osvojila ekipa OZVVS Celje II. ekipa z 244 osvojenimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje I. ekipa z 242 osvojenimi krogi, tretja ekipa OZVVS Šoštanj 2 z 220 krogi, četrta ekipa PGD Slivnica operativci 3 in peta ekipa SK Sv. Jurij Šentjur. Tako se je teh 5. najboljših ekip iz I. ravni uvrstilo v nadaljne tekmovanje, ki bo potekalo na II. ravni.

Skupaj je tekmovalo 105 tekmovalcev. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Ivan Pesjak iz OZVVS Celje (92 krogov), drugi je bil Jože Mansutti PGD Slivnica operativci (89 krogov) in tretji Zlatko Travner iz OZSČ Laško (89 krogov).
Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Jože Čanč (7. mesto), Franc Oštir (9. mesto) in Robert Borovnik (53. mesto)

Na DRUGO RAVEN se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz I. ravni tekmovanja. Tekmovanja na II. ravni se bodo izvedla v Apačah pri Kidričevem 18. aprila 2015 ob 9. uri.

TRETJA RAVEN pa se bo izvedla na območju celotne države. Na tretjo raven se bo uvrstilo po pet najboljših ekip iz vzhodnega in zahodnega dela države iz druge ravni tekmovanja.

Leon Stropnik

DSC02460 20150401 102015 20150401 102029 exlogoREZULTATI STRELJANJA CELJE 20. IN 27. MAREC 2015

 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

Šoštanjski veterani imajo novo vodstvo

V soboto je bil v prostorih veteranov vojne za Slovenijo v Belih Vodah 5. redni občni zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Tokrat je bil občni zbor tudi volilni, kajti dosedanjemu vodstvu je potekel prvi mandat od ustanovitve območnega združenja. Člani združenja so pregledali delovanje v preteklem letu ter v obdobju prvega mandata od ustanovitve. Organi društva ter predsednik Leon Stropnik so izčrpno poročali o uresničevanju zadanih ciljev ter posledično tudi o finančnem stanju. Predsednik OZVVS Šoštanj je izpostavil največje uspehe preteklega mandata. Od ustanovitve leta 2010, si je združenje prizadevalo, da postane polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo. To jim je uspelo z njihovim sprejetjem na glavnem zboru ZVVS leta 2013. Pred tem so skupaj z občino Šoštanj postavili spomenik v spomin na dogodke iz leta 1991 v Kajuhovem parku v Šoštanju. Na simbolni ravni je OZVVS Šoštanj pridobila tudi z razvitjem svojega prapora v letu 2014.

V celem mandatu pa se je OZVVS Šoštanj zelo aktivno vključevala na razna športna srečanja veteranov širom Slovenije. Najbolj uspešni so v strelstvu, ribolovu in šahu. Njihove vitrine krasi že kar nekaj pokalov s teh tekem. Veterani iz Šoštanja pa redno sodelujejo na vseh prireditvah v spomin vojne za Slovenijo ter prireditvah ob dnevu državnosti. S spominskimi obeležji in počastitvijo družin pa so se spomnili vseh krajev in ljudi kjer se je hranili orožje v vojni za Slovenijo.

Občni zbor je izvedel volitve novih organov za naslednje obdobje. V pripravi na volitve so sodelovali vsi člani združenja, saj so predloge in kandidature lahko podali vsi. Zaradi uspešnega dela v preteklem mandatu so se člani OZVVS Šoštanj soglasno odločili, da bo združenje še naprej vodil Leon Stropnik. Za prejeto zaupanje se je zahvalil vsem prisotnim in poudaril, da je pot njihovega uspešnega delovanja že zastavljena, tako, da bodo to delo samo nadaljevali. V tem letu že imajo cilj postaviti spominsko obeležje pri nekdanji podružnični šoli v Belih Vodah.

Uspešno delo šoštanjskega združenja so na koncu pozdravili tudi župan občine Šoštanj g. Darko Menih, v imenu ZVVS predsednik PO ZVVS Zahodne Štajerske major Zdenko Terpin, ter predstavniki OZVVS Celje, Laško in Žalec.

OZVVS Šoštanj

IMG 4425 IMG 4426 IMG 4428 IMG 4429 IMG 4427 IMG 4437  IMG 4432 IMG 4433 IMG 4435 IMG 4436 IMG 4440 IMG 4441

 

Prispeval Leon Stropnik 31 Marec 2015

 

Uspešno izveden Posvet predsednikov in sekretarjev OZVVS v Poljčah, 7.3.2015

V soboto, 7. marca 2015 je bil vojaškem objektu EVOJ 132. Gorskega polka organiziran vsakoletni posvet predsednikov in sekretarjev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in članov predsedstva ZVVS. Posveta se je udeležilo 111 udeležencev iz 51 Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in članov predsedstva ZVVS.

Posvet je bil tudi tokrat razdeljen na dva dela.

V prvem delu so se vabilu za izvedbo predavanj odzvali dr. Vladimir Prebilič, izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, ki nam je prestavil rezultate raziskave »Mladi in domoljubje«, dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je podala pogled ministrstva na omenjeno raziskavo in dr. Denis Čaleta, docent na Fakulteti za državne in evropske študije, ki nas je seznanil s sodobnimi viri ogrožanja predvsem na področju terorizma. V nadaljevanju sta podpredsednik ZVVS Marjan Grabnar in generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič spregovorila o sprejetem Pravilniku o merilih za sofinanciranje dejavnosti društev ali zvez vojnih veteranov, ki prinaša veliko novosti in tudi spremenjena merila za financiranje dejavnosti, kot smo jih poznali do sedaj.

V drugem delu posveta je bil predstavljen osnutek Finančnega poročila za leto 2014, osnutek Načrta dela za leto 2015, ki sta bila podlaga za razpravo v nadaljevanju in razjasnitev morebitnih vprašanj pred bližajočim Glavnim zborom ZVVS 2015.

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo in pohvale nad zanimivostjo odlično izvedenih predavanj v prvem delu in samo organizacijo posveta.

Leon Stropnik

20150307 122523 20150307 123844 20150307 090948 20150307 102222 20150307 095332 20150307 090955 20150307 091045      20150307 140516 

 

Prispeval Leon Stropnik 11 Marec 2015

 

Šoštanjski veterani sodelovali na 12. državnem prvenstvo v smučanju in streljanju – Golte 2015

V soboto, 7. februarja 2015 se je ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Dreu Branko, Dreu Roman in Dreu David udeležila 12. državnega prvenstva v smučanju in streljanju Golte 2015. Ekipno so osvojili 9. mesto posamezno pa je David Dreu zasedel 9. mesto Roman Dreu 17. mesto Branko Dreu pa 90 mesto. Zaradi neugodnih snežnih razmer na progi Beli zajec in zaradi zagotovitve varnosti  tekmovalk  in tekmovalcev je bilo tekmovanje v veleslalomu izvedeno na progi Blatnik namesto na progi Beli zajec, na smučiščih RTC Golte. Tekmovanja se je udeležilo 117 tekmovalk in tekmovalcev. Zaradi ločenosti in oddaljenosti smučišča od strelišča, so tekmovalce vozili iz cilja tekme na Blatniku na strelišče na Moravi. Prevoz je opravila enota 20. MTOB iz SLO vojske iz Celja. V organizaciji SV je bilo tudi na strelišču Morave poskrbljeno za pokrit ogrevan šotor, kjer so se tekmovalci  lahko pripravili na streljanje. Za zagotovitev zdravstvene oskrbe je tudi tokrat poskrbela zdravstvena služba SV in je svoje delo opravila preventivno, saj ni bilo poškodovanih tekmovalcev. Tekmovanju so poleg tekmovalcev prisostvovali gostje: predsednik ZSČ generalmajor Alojz Štainer, pomočnik načelnika Generalštaba SV brigadir Miha Škrbinc,  poveljnik 20. MTB podpolkovnik Boštjan Novak, predsednik PO ZŠP Zdenko Terpin  in drugi predstavniki  SV in lokalnega okolja. Podeljene so bile vse medalje in pokali v naslednjih kategorijah:
•    Ekipe ZSČ in SV
•    Ekipe veteranov in PVD Sever
•    Ekipno ženske
•    Ekipno najstarejši udeleženci

Poleg medalj in pokalov za prva tri mesta ekipno sta bila podeljena tudi prehodna pokala ZSČ in ZVVS.

V dobri organizaciji in prijetnem vremenu ter postrežbi RTC Golte, je tekmovanje po mnenju vseh prisotnih dobro uspelo, z napotilom, da se organizira in izvede tudi v letu 2016.


20150207 100232_5 20150207 114205 20150207 114219

20150207 114239 20150207 131528 20150207 131554


exlogo rezultati Golte 2015


 

Prispeval Leon Stropnik 13 Februar 2015

 

2. srečanje družin MSNZ ter predsedstva OZVVS iz območja občine Šoštanj

V Gostišču Janez v Lajšah pri Šoštanju, so zadnji ponedeljek v decembru  oživeli spomini na čas slovenskega osamosvajanja. To je spomin na čas, ko so iz skladišč teritorialne obrambe, policije in manevrskih struktur odpeljali orožje na tajne lokacije, na domove 6 družin na območju občine Šoštanj,  ki so sodelovale v projektu »Tajna skladišča 1990 – 1991«, in so varovale in skrivale poleg orožja in  streliva takratne Teritorialne obrambe tudi prebegli helikopter JLA Gazela.

Letos je minilo 24 let od odločitve takratnega Občinskega Štaba za TO Velenje, da se oborožitev in strelivo, ki je bilo skladiščeno v skladišču takratnega Občinskega štaba TO,  zaradi varnosti dispenzira tudi v tajna skladišča na območju Šoštanja. Posamezniki in posamezne družine  so tako na neuradnih tajnih lokacijah v času od 05.10.1990 do 18.7.1991 hranili in varovali večje količine orožja, streliva in MES. Pomembno in častno vlogo je  pri tem imelo šest družin  iz območja sedanje občine Šoštanj  in sicer družina  Mazej iz Belih Vod, družina Sovič (po domače Krištan) iz Raven pri Šoštanju,  družini Juvan (po domače Žohar) iz Zavodenj in Rezoničnik (po domače Leskovšek) iz Belih Vod, ki so poleg orožja in streliva čuvali tudi prebegli helikopter JLA Gazela na stran TO, ki je bil preimenovan v TO-001 Velenje.  Pri družini Vidic iz Šoštanja in družini Toplišek iz Raven pa je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče  orožja Postaje  milice Velenje. V spomin na te dogodke je občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  skupaj z družinami, ki so prejele častni naziv »Slovenska družina« organizirala 2. srečanje družin MSNZ, ki so sodelovali v projektu »Tajna skladišča 1990-1991«.

Družine, ki so prostovoljno  sprejele in varovale to orožje, so bile  vredne zaupanja, kot so  danes  vredne priznanja, izraza hvaležnosti in zahvale, za takratni pogum.  Vsi, ki so pripravljali projekt zbiranja in tajnega skladiščenja orožja so vedeli kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ta dogodek je bil sestavni del dejavnosti priprav na prihajajočo vojno, ki se je začela po devetih mesecih 26. 06. 1991. Ni treba posebej poudarjati, da je bila sprejeta obveznost in skrb za čuvanje tako velikih količin streliva, orožja ter prebeglega helikopterja za družine izredno nevarno in tvegano dejanje,  kjer  so pokazali veliko hrabrost in pripadnost osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda,  pri tem dejanju pa izpostavili  svoja življenja za samostojno Slovenijo. 

Na ponedeljkovem srečanju družin MSNZ je župan Darko Menih  prisotnim udeležencem MSNZ podelil  tudi knjižna dela in se jim v svojem nagovoru zahvalil za opravljeno zahtevno in herojsko nalogo. Z predsednikom organizacije Leonom Stropnikom pa sta obljubila, da bodo ta srečanja tradicionalna vsako leto.

Po uradnem delu je sledilo prijetno družabno srečanje in obujanje spominov na čas osamosvajanja.  

Vanda Zajc
Sekretarka OZVVS Šoštanj


20141229 132459 20141229 132506 20141229 133024 20141229 133032 20141229 133036


 

Prispeval Leon Stropnik 03 Januar 2015

 

stran 9 od 24