Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Šoštanjski veterani uspešno izvedli 3. strelsko tekmovanje za prehodni pokal občine Šoštanj in OZVVS

Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj sta v sodelovanju s Strelskim društvom Dolič v okviru počastitve dneva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije v soboto, 20. junija 2015 organizirala 3. strelsko tekmovanje za pokal Občine Šoštanj in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v streljanju z malokalibrsko puško odprtega merka na razdalji 70 m. Tekmovanje je potekalo na zelo lepo urejenem strelišču Strelske družine Dolič v Gornjem Doliču v občini Mislinja, ki ima vsa potrebna dovoljenja za streljanje z lovskim in športnim orožjem. Pokrovitelj 3. tekmovanja z malokalibrsko puško je bila Občina Šoštanj in OZVVS Šoštanj, pokale in medalje za tekmovalce pa je prispeval pokrovitelj tekmovanja, občina Šoštanj. Tekmovanje se je pričelo ob 9. uri in je potekalo ekipno (trije člani) in posamično na razdalji 70 metrov. Na tekmovanju je sodelovalo 28 tekmovalcev in tekmovalk. Tekmovalci so streljali leže z roke brez naslona na tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo je bilo neomejeno poskusnih strelov in deset strelov za oceno v roku dvajsetih minut.

Najboljši rezultat v skupni ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa OZVVS Velenje (Viktor Slatinek, Martin Hudales in Milan Hrovat) 1. mesto z 290 zadetimi krogi, OZVVS Kamnik (Janez Volkar, Zdravko Vrankar in Renato Uranič), ki je zasedla 2. mesto z 281 zadetimi krogi, tretja je bila ekipa OZVVS Zg. savinjsko – zadrečka dolina (Peter Bezovšek, Ivko Poličnik in Andrej Kolenc) z 281 krogi, četrta pa domača ekipa OZVVS Šoštanj (Robert Borovnik, Franc Oštir, Jože Čanč) z 274 krogi. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec Viktor Slatinek iz OZVVS Velenje z 99 osvojenimi krogi, drugi z 97 krogi in 5 muši je bil Zdravko Vrankar iz OZVVS Kamnik, tretiji pa Jože Gorjanc z 97 krogi in 2 muši iz OZVVS Grosuplje. Istočasno je potekalo tudi tekmovanje v posamični konkurenci za najboljšega strelca iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Najboljši trije strelci so bili Robert Borovnik, ki je prejel zlato medaljo in prehodni pokal v trajno last po treh zaporednih zmagah, drugo mesto je zasedel Jože Čanč, tretji pa je bil Franc Oštir. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Marija Oštir, drugo mesto je osvojila Sonja Čanč in tretje mesto Lidija Stropnik. Medalje in pokale je poleg predsednika Leona Stropnika podeljeval tudi župan občine Mislinja gospod Bojan Borovnik, ki nas je prijetno nagovoril, zaželel prijetno počutje v njihovi občini in nam tudi za v prihodnje zaželel mirno roko in ostro oko.

Leon Stropnik

IMG 4551 IMG 4583 IMG 4585

IMG 4594 IMG 4604 IMG 4615

IMG 4616 IMG 4625 IMG 4627

exlogo Rezultati 3 strelskega tekmovanja z MK puško za pokal občine Šoštanj in OZVVS Šoštanj 20.06. 2015 Dolič.xls

 

Prispeval Leon Stropnik 21 Junij 2015

 

Šoštanjski veterani na 14. veteranskih ekipnih športnih igrah v Dobrovniku

Občina Dobrovnik, leži na območju, kjer je nekoč bilo Panonsko morje. Razprostira se na 31 km2. Zajema tri naselja in sicer Strehovci, Žitkovci in Dobrovnik. Slednja dva ležita na narodnostno mešanem območju, kjer je večji del prebivalstva pripadnikov madžarske narodnosti. Vas Strehovci leži izven dvojezičnega območja. V občini deluje Dvojezična osnovna šola. V Dobrovniku poleg Slovencev in Madžarov živi še manjša romska skupnost, vsi prebivalci pa živijo v medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Na severozahodnem delu občine se razprostirajo dobrovniško - strehovske gorice posejane z vinogradi in sadovnjaki, med katerima ležijo obširni gozdovi s čudovitim akumulacijskim jezerom, medtem ko je na južni in zahodni strani tipična panonska nižina, z njivami in travniki.

Pravo bogastvo občine je zanimiva kulturna dediščina ter narava, ki jo poznajo predvsem domačini, zadnje čase pa jo spoznavajo tudi tuji turisti. Prav povsod je najti veliko prijaznih in veselih ljudi, ki rade volje postrežejo obiskovalca z pristno domačo hrano in dobro kapljico. Skozi njihovo občino peljejo različne tematske poti. Zelo so znane kolesarske in pohodniške poti, ki jih povezujejo z ostalimi turističnimi kraji v Sloveniji in na Madžarskem.

V soboto, 13. junija 2015 so na tekmovališčih dvojezične osnovne šole v Dobrovniku potekale 14. veteranske ekipne športne igre, ki se jih je udeležilo devet veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Veteranske športne igre sta organizirali obe krovni veteranski organizaciji, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Lendava in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje, ki je v sodelovanju z Komisijo za šport pri zvezi veteranov pripravil že 14. veteranske ekipne športne igre. Člani območnih veteranskih organizacij so igre sprejeli kot že tradicionalno obliko druženja, hkrati pa ni manjkal športni in tekmovalni duh. V vseh panogah je sodelovalo 38. ekip z več kakor 700. tekmovalci in če prištejemo še spremljevalce, je bilo udeležencev preko 850.

Tekmovanja v šestih športnih panogah (streljanje z zračno puško, košarka, šah, pikado, met bombe in vlečenje vrvi) so potekala tekoče in brez resnejših težav. Komisija za pritožbe letos ni imela dela in navkljub veliki tekmovalnosti na igrah niso zabeležili telesnih poškodb.

Veterani iz OZVVS Šoštanj so tekmovali v treh disciplinah: v streljanju z zračno puško, metu bombe in pikadu. V pikadu so med 25. ekipami dosegli 55. točk in zasedli 14. mesto, v streljanju z zračno puško so z 61. točkami med 38. ekipami dosegli 11. mesto in v metu bombe z 75. točkami med 26. ekipami dosegli 7. mesto. Med 38. ekipami je OZ VVS Šoštanj z 191. točkami dosegel solidno 21. mesto.

Ekipni zmagovalci letošnjih športnih iger so postali tekmovalci iz OZVVS Zgornja Gorenjska, 2. mesto je osvojila ekipa OZVVS Spodnja Savinska dolina, 3. mesto pa ekipa OZVVS Ruše. Med ekipami Sever so zmagali tekmovalci PVD Sever Celje, pred PVD Sever Pomurje in PVD Sever Maribor.

Na zaključni prireditvi so najboljše tri ekipe v posamezni panogi prejele medalje in pokale prvi trije v skupni uvrstitvi pa pokale. Skupni zmagovalci iz OZ VVS Zgornja Gorenjska in pa PVD Sever Celje, pa še prehodne pokale.

Udeleženci so bili z izvedbo iger zadovoljni in so izražali čestitke za dobro organizacijo letošnjim organizatorjem OZVVS Lendava in PVD Sever za Pomurje. Lepo vreme, zanimive in razburljive tekme, izredno prijetno ozračje, nobene poškodbe in ob koncu obljuba vseh – na svidenje na 15. veteranskih športnih ekipnih igrah.

Leon Stropnik

DSCN5035 DSCN5038 DSCN5042

DSCN5047 DSCN5049 DSCN5056

pdf button 14. veteranske športne igre rezultati.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 15 Junij 2015

 

30. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo na Triglav-razpis

30. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in SEVER), članov Združenja borcev za vrednote NOB in Zveze slovenskih častnikov na Triglav je posvečen Triglavu - simbolu Slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v letu 1944 povzpele na vrh Triglava. Pohod in zaključna prireditev predstavlja eno osrednjih domovinskih prireditev veteranskih združenj v Sloveniji. Letošnji 30. tradicionalni pohod bo potekal 10. in 11. julija 2015. Na pot se krene v petek, 10. julija, ob 6. uri, z Rudnega polja. Organizirani pohodniki iz posameznih smeri Primorske ali od drugod na pot krenejo po svojih programih in s svojim varovanjem. Iz Rudnega polja pot vodi nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma preko Planike na vrh Triglava, kjer bo ob 13.30 uri krajša kulturna slovesnost. Vzpon na vrh od doma Planika in Triglavskega doma bo dovoljen samo v zanesljivem vremenu. Nekaj pomembnih dejstev: na Kredarici ima Zveza veteranov vojne za Slovenijo za prenočevanje 151 mest. Pri razvrščanju po kočah bo upoštevan lanski razpored nočitev. Stroške organizacije pohoda v višini 17 € po udeležencu bo poravnalo Območno združenje veteranov Šoštanj, stroške bivanja (18 € Planika in Staničeva koča in Kredarica 20 €) pa plačajo pohodniki na račun društva. Pohoda se lahko udeležijo člani ZVVS, Združenja SEVER, ZSČ in ZB za vrednote NOB, ki so zdravstveno in kondicijsko sposobni premagati to obremenitev. Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost. Organizator nudi vsem udeležencem spominsko majico, kapo, značko in topli obrok ob povratku na Rudnem polju. Prijave pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. na GSM 041-776 300 najkasneje do 11.6.2015. Kasneje prijave ne bodo več možne. Prijavijo naj se le tisti, ki se bodo pohoda zanesljivo udeležili.

OZVVS Šoštanj

Veterani Triglav 2014 028 2 Veterani Triglav 2014 075 1 Veterani Triglav 2014 008 1

doc small RAZPIS_2015 za ZVVS.doc

exlogo Prijavnica za OZ VVS.xls

 

Prispeval Leon Stropnik 09 Junij 2015

 

»2. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ

in
OBČINA ŠOŠTANJ

v okviru praznovanja Dneva državnosti, 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije, 22. obletnice delovanja ZVVS in dneva 151.helikopterske eskadrilje (15. HEB)

vabita veteranke in veterane ter njihove družinske člane na

»2. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«

Pohod je organiziran in se izvaja v spomin na odločnost, hotenje in

pogum družin na območju Šoštanja, ki so v procesu osamosvajanja in vojne za samostojno Slovenijo v letih 1990-1991 za Teritorialno

obrambo hranili orožje, strelivo, opremo ter helikopter JLA (Gazela), ki je 28.6.1991 prebegnil na stran Teritorialne obrambe.

Pohod bo v soboto, 27. junija 2015  ob 8,00 uri.

Zborno mesto je v Šoštanju pred spomenikom

»Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku

Veteranski pozdrav!

OZVVS Šoštanj
  

IMG 3727 IMG 3794

doc small VABILO_2_PRISLANOV_POHOD_PO_OBELEŽIJH.docx

 

Prispeval Leon Stropnik 08 Junij 2015

 

Vabilo na slovesnost ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vas vljudno vabi na osrednjo občinsko prireditev ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki bo v sredo, 24. junija 2015 ob 18.00 uri pod šotorom na športnem igrišču v Skornem pri Šoštanju. Osrednjo prireditev prireja Turistično društvo Skorno, ki bo pripravilo program prireditve v sodelovanju z Občino Šoštanj. Slavnostni govornik na prireditvi bo župan občine Šoštanj Darko Menih.

Po uradnem delu pa prisrčno vabljeni, na veselico z ansamblom POSKOČNI MUZIKANTI in SKOR BANDOM.

OZVVS Šoštanj

IMG 3707 IMG 3714

pdf buttonvabilo TD Skorno ob Dnevu državnosti.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 08 Junij 2015

 

3.strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj

Spoštovani strelski prijatelji in veterani!

Naša želja je, da izpeljemo strelsko tekmovanje z serijsko malo kalibersko puško, tako kot lansko leto.

Da tekmo le izvedemo smo se odločili za malokalibrsko puško. Da bo tekma malo drugačna kot po navadi, smo se odločili za ne standardno razdaljo 70 metrov. 

OBČINA ŠOŠTANJ, OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ in STRELSKO DRUŠTVO DOLIČ

Vas v okviru počastitve dneva ZVVS in 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije


vljudno vabijo,

da se v soboto, 20. junija 2015 udeležite 3. strelskega tekmovanja za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj v streljanju s malokalibrsko puško na razdalji 70m. Tekmovanje bo potekalo na strelišču v Gornjem Doliču 59/A v občini Mislinja. Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo ali posamezno. Pokrovitelj tekmovanja je župan Šoštanja Darko Menih.

OZVVS ŠOŠTANJ

20140607 090049 20140607 120605

doc smallVABILO NA 3 STRELSKO_TEKMOVANJE Z MK PUŠKO ZA_POKAL_OBCINE_SOSTANJ IN OZVVS ŠOŠTANJ 20.06.2015 DOLIČ.docx

doc smallOZVVS ŠOŠTANJ PRIJAVNICA ZA STRELSKO TEKMO 20 06 2015.docx

 

Prispeval Leon Stropnik 02 Junij 2015

 

Šoštanjski veterani na 6 Memorialu Štefana Šemrova v organizaciji OZVVS Laško

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško je dne 23.05.2015 organiziralo strelsko tekmovanje za 6. Memorial Štefana Šemrova.

Štefan Šemrov je bil poveljnik TO zahodno štajerske pokrajine, organizator manevrske strukture in eden ključnih poveljnikov v letih osamosvajanja. Po činu je bil polkovnik. Tekmovanje so izvedli na strelišču Strelske družine Dušan Poženel v Hudi Jami 1, to je na poti v Rečico. Tekmovanje je bilo z malokalibrsko pištolo serijske izdelave (Margolin) na razdaljo 25m na standardno pištolsko tarčo. Strelska ekipa je štela 3 člane. Tekmovanja se je udeležilo 11 ekip iz OZVVS, PVDS, ZSČ.

Streljalo se je 5 poskusnih strelov v času 5 minut in 10 strelov za oceno v času 10 minut. Orožje, naboje in tarče je priskrbel organizator. Zaradi zagotovitve enakih pogojev na strelišču osebno orožje ni bilo dovoljeno. Ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Robert Borovnik, Franc Oštir in Jože Čanč je v hudi konkurenci osvojila odlično 3. mesto z 269 krogi. Zmagala je ekipa OZVVS Celje z 285 krogi, drugo uvrščena je bila domača ekipa PVDS Laško z 275 krogi. Kljub slabemu vremenu je bilo vzdušje med tekmovalci odlično, organizatorji pa so poskrbeli za dober vojaški obrok z željo, da se naslednjo leto zopet srečajo.

Leon Stropnik

007 011 016

006 013 009

   

Prispeval Leon Stropnik 25 Maj 2015

 

Spoštovane veteranke in veterani OZVVS Šoštanj vljudno vabljeni na 14. Veteranske igre ZVVS

14. Veteranske igre bodo potekale v dvojezični osnovni šoli Dobrovnik in zunanjih igriščih v organizaciji OZVVS Lendava in PVDS za Pomurje, dne, 13.06.2015. Na veteranskih igrah lahko sodelujejo le člani Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (v nadaljevanju OZVVS) in člani Policijskih veteranskih društev SEVER (v nadaljevanju PVDS). Tekmovalci morajo pri sebi imeti dokument, iz katerega je razvidno članstvo omenjenih društev. Pravilnost prijave preverjajo odgovorne osebe Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever. Rok prijave za sodelovanje na Veteranskih igrah je petek, 29. maj 2015 zaradi prijave, ki jo moramo poslati na ZVVS do 01.06.2015. Tekmovali bomo v disciplinah streljanje z zračno puško, met bombe na cilj, pikado ter šah, ekipa šteje tri člane. Vse zaiterisirane vljudno vabim, da se prijavijo na elektronski naslov OZVVS Šoštanj. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do roka datuma za prijavo.

Leon Stropnik

 

20140614 081633 20140614 151818 20140614 152512

pdf buttonrazpis VŠI 2015.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 24 Maj 2015

 

Veterane Šoštanja obiskali veterani iz OZVVS Trebnje

Tretjo majsko soboto so se na izlet odpravili člani OZVVS TREBNJE in se med svojim potepanjem ustavili v Šaleški dolini. Prijatelji iz gasilskega društva Šalek so jim pokazali muzej gasilsko vaške opreme in  zasebni muzej Oder Darka. Ogledali so si Muzej Premogovništva Velenje, se okrepčali v restavraciji JEZERO in se oglasili tudi pri nas v Šoštanju. Pozdravila sta jih župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Na kratko smo jim predstavili mesto in orisali delovanje občine, ter jim voščil dobrodošlico. Ob spomeniku v Kajuhovem parku smo se skupaj poklonili braniteljem slovenske samostojnosti iz leta 91. Predsednik OZVVS Trebnje Matjaž Melanšek se nam je zahvalil za lep sprejem in nas povabil tudi k njim na Dolenjsko. Pospremili smo jih na ogled Muzeja Usnjarstva, kjer so lahko občudovali spomin na to propadlo industrijo. Naš član Franc Ravnjak, ki je tudi podpredsednik OZVVS Šoštanj in predsednik Ribiške družine Šoštanj, nas je povabil na Ribiški dom in jim delo ribičev tudi na kratko predstavil.

Po prijetnem klepetu in izmenjavi prijateljskih vezi smo se razšli z obojestransko željo, da se še kdaj srečamo.


Leon Stropnik


IMG 4451 IMG 4449 IMG 4462

IMG 4471 IMG 4478 IMG 4494

IMG 4497 IMG 4523

 

Prispeval Alenka Slatnar 19 Maj 2015

 

Ekipa OZVVS Šoštanj tekmovala v pripravi in kuhanju vojaškega golaža ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice

V soboto 09. maja 2015, je ob Dnevu odprtih vrat Vojašnica Celje organizirala že 5. tekmovanje v kuhanju vojaškega golaža, ki ga Vojašnica Celje oz. 20. MOTB Celje tradicionalno organizira med ekipami Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih časnikov, Policijskega veteranskega društva Sever Celje ter Policijske uprave Celje s katerimi sodeluje Slovenska vojska.

Tokratnega tekmovanja se je udeležilo 8 ekip, med njimi tudi štiričlanska ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Leon Stropnik, Alenka Slatnar, Majda Vučak ter harmonikaš Martin Štrigl. Poleg štiričlanske ekipe OZVVS Šoštanj so sodelovale še ekipe: ZSČ Laško, ZSČ Hrastnik, ZSČ Velenje, OZVVS Celje, Policijsko veteransko združenje SEVER za celjsko območje, Policijska uprava Celje Tekmovanje je otvoril poveljnik vojašnice Franc Rozman Stane Celje podpolkovnik Boštjan Močnik, ki je vsem udeležencem zaželel dobre kuharske rezultate. Za pripravo vojaškega golaža v kotličku (15 porcij), so imele ekipe na razpolago 4. ure časa, njihovo delo, kot je priprava mize in dekoracija delovnega prostora, priprava kurišča in delo s kuriščem, priprava artiklov hrane in kuhanje golaža, urejenost, izgled ter domiselnost tekmovalcev, izgled in okus pripravljene jedi ter urejenost delovnega prostora po končanem kuhanju, je budno spremljala tričlanska ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Prvo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško. Doseženi kuharski rezultati so bili razglašeni po zaključnem tekmovanju, kjer sta podpolkovnik Boštjan Močnik ter stotnica Aleksandra Ferlež podelila prvi ekipi pokal Vojašnice Celje, vsi ostali sodelujoči pa so prejeli zahvalo organizatorja. Organizatorji iz Vojašnice Celje, so se izkazali kot dober organizator, prav tako vse kuharske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in kuharsko znanje. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu, stkali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Po končanem tekmovanju so obiskovalci, ki so si ob Dnevu odprtih vrat prišli ogledat Vojašnico Celje in ostali udeleženci, tople obroke okusnega vojaškega golaža lahko tudi poizkusili.

Leon Stropnik

 20150509 102016 DSC03644 20150509 145050  

 20150509 135633 20150509 144946


 

Prispeval Leon Stropnik 12 Maj 2015

 

Veterani OZVVS Šoštanj tekmovali na 12. memorialu Vilibalda Vilija Skrta z MK puško

OZVVS Celje je v soboto 25.4. 2015 na strelišču »Petriček« na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do1991 in nazadnje predsednika OZVVS Celje. Tekmovanja se je udeležilo skupaj 22 ekip. 22 ekip iz OZVVS Celje, Laško, Šoštanj, Velenje, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Štore, Grosuplje, Mislinjska dolina, Vrhnika-Borovnica, Ptuj, Spodnje Savinska- Žalec, Bela Krajna, Sevnica . 1. ekipa je bila iz PVZ Sever za celjsko območje – odbor Celje ter ekipa iz OZ ZZB NOB Hudinja. Na strelišču se je pomerilo 65 strelcev, tekmovalci pa so dosegli dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Najboljše rezultate v ekipni razvrstitvi so dosegle: 1. mesto ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. s 252 zadetimi krogi, 2. mesto ekipa OZVVS Celje 1 s 251 zadetimi krogi, 3. mesto ekipa OZVVS Celje 2 s 241 krogi in  OZVVS Šoštanj, je dosegla odlično 10. Mesto z 196 krogi. Najboljše tri ekipe so prejele pokal in praktične nagrade, ki jih je pripravil organizator OZVVS Celje. Prehodni pokal je prejela veteranska  ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. Med posamezniki so bili najuspešnejši: 1. mesto Franci Vovk (OZVVS Mežiške Doline) s 91 krogi, 2. mesto Mladen Melanšek (OZVVS Sp. Savinska) s 89 zadetimi krogi in 3. mesto Drago Guček (OZVVS Celje) 89 zadetimi krogi. 10. mesto Robert Borovnik (OZVVS Šoštanj) s 83 zadetimi krogi, 36. mesto Franc Oštir (OZVVS Šoštanj) s 61. zadetimi krogi ter 41. Damjan Turinek (OZVVS Šoštanj) 52. zadetimi krogi.Tekma je bila organizirana na visoki ravni. Organizatorji iz OZVVS Celje so potrdili, da so dobri organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje. Turnir na Gričku je bil tudi odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih organizacij zahodnoštajerske regije in širše ter drugih organizacij in društev, ki so se udeležili že 12. memoriala. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani. Stkali so nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Leon Stropnik

001 002 004 

005 007 008   

009 011

pdf buttonMemorial Vilija Skrta posamezno CELJE 2015.pdf

doc smallREZULTATI EKIPNO Memorial Vilija Skrta.docx


 

Prispeval Leon Stropnik 29 April 2015

 

Uspešno izveden glavni zbor Zveze veteranov vojne za slovenijo v Mežici, dne 11.4.2015

Zveza veteranov vojne za Slovenijo vsako leto na svojem glavnem zboru opravi pregled opravljenega dela v preteklem letu in potrdi zastavljene naloge za tekoče leto. Tako je bilo tudi v soboto, 11. aprila 2015, ko smo se v velikem številu zbrali v Narodnem domu v Mežici.
Glavni zbor je bil tako kot je že utečeno razdeljen na dva dela in sicer na kulturni in delovni del.
Skozi kulturni del nas je prijazno popeljala napovedovalka Špela Šavc, program pa je s svojimi izjemnimi glasovi popestril moški pevski zbor Vres ter odlični Pihalni orkester Mežica.
Slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman,
V svečanem delu sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in generalni sekretar Mitja Jankovič najzaslužnejšim članom ZVVS podelila najvišja priznanja zlata plaketa, Red III. stopnje in Red I. stopnje. Zlato plaketo so za izjemno in prizadevno dolgoletno delo v ZVVS prejeli: Albin Gutman, Marjan Grabnar, Jože Ribič, Joško Erjavec, Jože Roškar, Jože Klofutar, Janko Blagšič, Jože Ladiha, Friderik Marič, Zdenko Hriberšek, Milan Ošep, Mira Gorenšek, Alojz Cajnko, Zvone Benko, Božidar Šober, Slavko Malešič, Jože Temnikar, Tomo Pančur, Radoslav Biličič in Anton Jelenič.
Red III. stopnje sta za uspešno večletno prizadevno delo, ki je pomembno vplivalo na razvoj, izgrajevanje, delovanje in uveljavljanje ZVVS, PO in OZVVS na državni, regijski in območni ravni prejela Marjan Platiša in Jože Velušček.
Najvišje priznanje Red I. stopnje pa so uspešno deset in več letno prizadevno in ustvarjalno delo v ZVVS ter za izjemne zasluge pri razvoju, izgrajevanju in uveljavljanju ZVVS na državni ravni in v tujini prejeli dr. Tomaž Teropšič, Valter Baldaš in Marko Milič.
Za odlično sodelovanje med ZVVS IN ZPVD Sever pa je priznanje zlati znak prejel nekdanji predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miha Molan.
Glavni zbor so svojo pristnostjo počastili tudi naslednji vabljeni gostje: župan občine Mežica gospod Dušan Krebel, županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, župan občine Prevalje dr. Matija Tasič,  podpredsednik Odbora za obrambo DZ RS Marjan Dolinšek, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, častni predsednik ZVVS Srečko Lisjak, predstavnik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije ter drugi pomembni gostje.
V drugem delu glavnega zbora so bila predstavljena in potrjena poročila o opravljenem delu v preteklem letu: Poročilo o delu ZVVS za leto 2014 in organov ZVVS, v katerem je predsednik ZVVS Ladislav Lipič opozoril na težaven socialni položaj nekaterih naših članov, katerim je potrebno nameniti več pozornosti, serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS, ki so jih nekateri PO že izvedli, štirje pa so v fazi priprave in izvedbe. V nadaljevanju je glavni zbor obravnaval in soglasno potrdil Finančno poročilo za leto 2014, Poročilo Nadzornega odbora, poročilo Častnega razsodišča. Glavni zbor je obravnaval in soglasno potrdil tudi Načrt dela in Finančni načrt za leto 2015. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v uvodu k obema dokumentoma izpostavil, da mineva 25 let od oblikovanja tajne vojaške organizacije poimenovane MSNZ in prav toliko časa od imenovanja prvega slovenskega RŠTO, ki je bil neposredno podrejen takratnemu predsedstvu RS. Navedena dogodka bosta rdeča nit letošnjega praznovanja na vseh ravneh. V nadaljevanju je omenil nov praznik Dan suverenosti, ki ga bomo praznovali 25. oktobra 2015 in je prvi praznik, ki je priznanje vojakom in policistom, ki so sodelovali v oboroženi podpori pri plebiscitni odločitvi, da želimo živeti v lastni in samostojni državi ter serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS. Prav tako je potrebno omeniti, da potekajo postopki za uveljavitev sprememb Zakona o vojnih veteranih, ki ob primerni gospodarski rasti vrača pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
V zaključnem delu glavnega zbora se je predsednik ZVVS Ladislav Lipič zahvalil organizatorjem letošnjega glavnega zbora OZVVS Mežiška dolina za odlično opravljeno delo, prav tako se je zahvalil vsem udeležencem zbora in delovnemu predsedstvu za uspešno in konstruktivno opravljeno delo ter vsem zaželel srečno vrnitev domov.

Vir: ZVVS

20150411 095053 20150411 121202 20150411 101654   20150411 101759 20150411 103303 20150411 105414 20150411 120946 20150411 122241 20150411 140647 

Leon Stropnik


 

Prispeval Leon Stropnik 22 April 2015

 

OZVVS Celje organizira strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta

novo 1 OZVVS Celje bo  v soboto 25. 4. 2015 na strelišču »Petriček«  na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do 1991 in nazadnje predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje. Tekmovanja se lahko udeležijo ekipe območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  kakor tudi ekipe veteranskega združenja Sever. Na strelišču se bodo tekmovalci pomerili z MK orožjem. Tekmovalo se bo z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Tekmovalci bodo  imeli na voljo 5 naboje za poskus in deset nabojev za tekmo.  Najboljše tri ekipe bodo prejele pokal in praktične nagrade, ki jih bo  v sodelovanju s Slovensko vojsko pripravil organizator OZVVS Celje, najboljša ekipa pa bo prejela tudi prehodni pokal.  Prijave pošljete do 23. aprila 2015 na naslov Kidričeva ulica 3, 3000 Celje ali na faks (03) 490-34-06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Podatki naj vsebujejo tudi številko članske izkaznice, katero naj tekmovalci  imajo s seboj.

OZVVS Celje

 

 

Memorial Skrta_strelisce_Petricek 9 memorial_Skrta_2012_strelisce

doc smallVILI SKRT XII. MEMORIAL 2015.doc

doc smallPRIJAVNICA 20.04. CELJE 2015 V.S..docx 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

Šoštanjski veterani na 11. obč. tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

V soboto, 28.3.2015 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 11. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovanja se je udeležilo 17. ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 11. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 54 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut. Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Robert Borovnik (28. mesto), Damjan Turinek (39. mesto) in Jože Čanč (47. mesto) ekipno pa so zasedli 14. mesto.

Leon Stropnik

DSC02570 DSC02535 DSC02539

exlogoposamično Špitalič 2015.xls

exlogoŠpitalič ekipno2015.xls

 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

Šoštanjski veterani tekmovali v streljanju z vojaško puško (M-48)

Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju RS podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. Tako je pričela izvajati strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48, kal. 7,9 mm) za člane društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društev upokojencev MORS, Zveze društev in klubov MORiS oz. z društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, kakor tudi z vsemi zainteresiranimi državljani Republike Slovenije.

Slovenska vojska trenutno izvaja strelska tekmovanja na I. ravni domicilnih enot na širših območjih po Sloveniji. Poleg na strelišču Pečovnik – Celje, tekmovanja potekajo še na streliščih Slovenske vojske Crngrob - Ljubljana, Apače – Maribor, Bloke – Novo Mesto, Crngrob – Kranj, Bač/Bloke – Postojna in Mlake – Nova Gorica.

Tako je v petek, 20 in 27. 3. 2015 v času od 08.00 do 15.00 na strelišču Pečovnik v Celju potekalo na I. ravni tekmovanje v ekipni konkurenci v streljanju z vojaško puško M-48, kal. 7,9 mm za društva in organizacije v domicilu 20. PEHP (pehotni polk) iz Celja, ki deluje v okviru 72. Brigade. Ekipa je lahko štela 3 člane, ne glede na spol.
Strelskega tekmovanja na strelišču Pečovnik – Celje, se je udeležilo 34 ekip iz Območnih združenj ZVVS Združenj slovenskih častnikov, PVD SEVER Celje, SD bratov Dobrotinškov Vojnik, Prostovoljnih gasilskih društev.
Izmed 34 ekip je prvo mesto osvojila ekipa OZVVS Celje II. ekipa z 244 osvojenimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje I. ekipa z 242 osvojenimi krogi, tretja ekipa OZVVS Šoštanj 2 z 220 krogi, četrta ekipa PGD Slivnica operativci 3 in peta ekipa SK Sv. Jurij Šentjur. Tako se je teh 5. najboljših ekip iz I. ravni uvrstilo v nadaljne tekmovanje, ki bo potekalo na II. ravni.

Skupaj je tekmovalo 105 tekmovalcev. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Ivan Pesjak iz OZVVS Celje (92 krogov), drugi je bil Jože Mansutti PGD Slivnica operativci (89 krogov) in tretji Zlatko Travner iz OZSČ Laško (89 krogov).
Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Jože Čanč (7. mesto), Franc Oštir (9. mesto) in Robert Borovnik (53. mesto)

Na DRUGO RAVEN se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz I. ravni tekmovanja. Tekmovanja na II. ravni se bodo izvedla v Apačah pri Kidričevem 18. aprila 2015 ob 9. uri.

TRETJA RAVEN pa se bo izvedla na območju celotne države. Na tretjo raven se bo uvrstilo po pet najboljših ekip iz vzhodnega in zahodnega dela države iz druge ravni tekmovanja.

Leon Stropnik

DSC02460 20150401 102015 20150401 102029 exlogoREZULTATI STRELJANJA CELJE 20. IN 27. MAREC 2015

 

Prispeval Leon Stropnik 05 April 2015

 

stran 9 od 24