Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Zaključna seja predsedstva POZŠP

V četrtek 18.12.2014 smo se predsedniki OZVVS, člani predsedstva veteranov zahodno-štajerske pokrajine zbrali na zaključni seji na izletniški kmetiji Mirnik v Ljubečni pri Celju. V uvodnih besedah nas je pozdravil predsednik POZŠP major Zdenko Trpin in nas seznanil z dogodki na nivoju ZVVS in nam povedal, kaj moramo še postoriti do konca leta. Na koncu uradnega dela pa smo strnili misli in zadovoljni ugotovili, da smo bili v letu 2014 zelo delovni in uspešni na vseh področjih veteranstva. Po končanem uradnem delu pa se je ob dobri hrani in kapljici razvila prijetna debata in zaželeli smo si veliko zdravja in sreče v letu 2015.

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

20141218 184909 20141218 184925 20141218 184740 20141218 184703 20141218 184646

 

Prispeval Leon Stropnik 28 December 2014

 

Predpraznično voščilo in čestitka ob dnevu samostojnosti in enotnosti

altnovo 1 Spoštovani člani in članice, vojni veterani in veteranke OZVVS Šoštanj!

Leto, ki se končuje, je bilo za veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zelo uspešno, zato bi se vsem članicam in članom, vojnim veterankam in veteranom šoštanjskega veteranskega združenja radi zahvalili za opravljeno delo in za dosedanje dobro sodelovanje.
Želimo si, da bi se s skupnim prizadevanjem za razvoj stanovske veteranske organizacije tudi v novem letu 2015 veselili novih uspehov.
Vsako prihajajoče leto je leto, ki nam lahko izpolni vsa pričakovanja. Naj bo leto 2015 polno izpolnjenih želja! Predsedstvo OZVVS Šoštanj vsem veterankam in veteranom ter občankam in občanom Šaleške doline želi za, dan samostojnosti in enotnosti, božič ter za novo leto 2015 veliko osebnega zadovoljstva, delovnih uspehov, veliko skupnih doživetij, ter sreče in notranjega miru.
Predsedstvo OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Leon Stropnik 23 December 2014

 

Šoštanjski veterani izvedli izlet v Pomurje

Veterani OZVVS Šoštanj so po letnem načrtu dela za leto 2014, organizirali enodnevni izlet za svoje članstvo. Letos so se odločili, da to svojo aktivnost izpeljejo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona. Po vstopnih postajah v Šoštanju in Velenju, kjer so veteranke in veterani napolnili avtobus, so se šoštanjski veterani tretjo novembrsko soboto odpeljali proti hotelom v Radencih, kjer so jih pričakali prijazni veterani iz Gornje Radgone predsednik Jože Makovec, Niko Brus, ter Milan Kuzmič, ki je bil soavtor programa izleta šoštanjskih veteranov. Prav tako pa nas je pričakal naš član Maksimiljan Korošec, ki zaradi bolezni domuje v domu za ostarele v Radencih. Gornjeradgonski veterani so nam pripravili bogat program ekskurzije, ki se je pričel z ogledom hotela Radenci, kjer nas je na začetku pozdravil predsednik krajevne skupnosti Radenci Niko Brus, nato pa nas je čez hotel popeljala prijazna animatorka in nam predstavila 130-letno zgodovino mineralnih toplic Radenci in pa pokušino njihove naravne mineralne vode. Iz Radencev smo se odpravili malo stran, v oljarno Šaruga. Tam so nam na kratko predstavili njihovo zgodovino in potek dela. Ogledali in poizkusili smo njihove izdelke in videli kako pridejo iz zrna do olja. Njihove izdelke smo lahko tudi kupili. Ustavili smo se v baru Vojni veteran, kjer so se nam pridružili Anton Pintarič- praporščak, Zdravko Stolnik – predavatelj, Martin Novak – urejevalec spletne strani. Skupaj se odpravimo v gasilski dom Gornja Radgona, kjer nam Zdravko Stolnik na kratko predstavi dogodke iz leta 1990 in 1991. Predstavitev je bila zanimiva in tudi slikovno prikazana. Po kratkem okrepčilu se odpravimo in skupaj s praporščakoma položimo venec na spominsko obeležje

» NIKOLI VEČ in ALEJE VELIKIH«. V neposredni bližini si ogledamo zgradbo in muzej ŠPITAL iz 17. stoletja, v katerem najdemo različne arheološke in vojaške najdbe. Sledi ogled radgonske kleti POD SLAPOM, kjer nam predstavijo pridelavo penečih vin. Sprehodimo se skozi njihove kleti in z začudenjem opazujemo milijone steklenic, v katerih zori ta peneči biser. V najlepši kleti POD SLAPOM to penino tudi poizkušamo in opazujemo kako iz skale teče naravni vir vode.

V poznih popoldanskih urah, ko smo že malo utrujeni od žlahtne kapljice, se odpeljemo do Kmečkega turizma Benko. Tam smo ob dobri hrani in pijači strnili vtise tega dne in ob zvokih harmonikarja Martina Štrigla veselo zaplesali v večerne ure. Na potovanju sta veteranke in veterane poleg zvedavosti in želje po obujanju skoraj pozabljenih spominov, spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le veterani. Vodstvo veteranske organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je izlet potekal v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje. Tako že prav pridno snujejo načrte za leto 2015.

Leon Stropnik Predsednik OZVVS Šoštanj


DSCN3069 DSCN3076 DSCN3093 DSCN3096 DSCN3103 DSCN3118 DSCN3146 DSCN3181

 

icon foto Fotogalerija iz drugega domoljubnega izleta po Pomurju

 

Prispeval Leon Stropnik 16 November 2014

 

OZVVS Šoštanj ima Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe

altnovo 1S ponosom in velikim veseljem ponovno obveščamo vse spoštovane veteranke in veterane, prijatelje in simpatizerje Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, da nam je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, dne 31.05. 2013 z odločbo številka 093-49/2013-6, ki jo je podpisal Minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič - podelilo:
Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe.
Iz tega statusa izhajajo določene obveznosti, ki jih Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ima tako do Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, predvsem pa tudi do vseh šoštanjskih veterank in veteranov za še boljšim delom v združenju veteranov Šoštanj, hkrati pa tudi določene pravice. Podelitev statusa vse veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj zavezuje, da bodo v prihodnosti še bolj zavzeto delovali in po vseh svojih močeh razširjali domoljubje in blagovno znamko njihovega društva ter prispevali k popularizaciji zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti, humanitarne dejavnosti, in prijateljstva. Na seznam upravičencev smo se s pridobitvijo zgornjega statusa društva v javnem interesu uvrstili tudi mi in ta status začeli z letošnjim letom.
Izpolnite obrazec in podarite del vaše dohodnine OZVVS Šoštanj
V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 51/10) lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno - koristnih namenov. Za splošno - koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna. Uredba predvideva, da lahko davčni zavezanci upravičencu iz seznama nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine. Med upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, je tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Ta združuje tiste udeleženke in udeležence priprav na vojno ali vojne za Slovenijo, ki so ne glede na njihova politična in svetovno nazorska prepričanja aktivno sodelovali v pripravah na vojno oziroma neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za obranitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije v obdobju od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991.
Še naprej je možno donirati do 0,5 % dohodnine organizacijam, ki izpolnjujejo določene pogoje. Prosimo vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj, prijatelje in simpatizerje, da namenijo del dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj, davčna številka 45200122. OZ VVS Šoštanj bo prejel vašo donacijo, če dostavite izpolnjen obrazec na DURS do 31. decembra 2014. Vse lahko storite kadar koli prek sistema eDavki na spletni stani http://edavki.durs.si, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, dobite na spletni strani Davčne uprave in ga lahko pošljete izpolnjenega po pošti tudi na naslove pristojnih davčnih uradov. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije lahko snamete tudi TUKAJ.
Obrazec izpolnite takole:

Ime oziroma naziv upravičenca

Davčna številka upravičenca

Odstotek (%)

OZ VVS Šoštanj

4

5

2

0

0

1

2

2

       0,5%*

 *Višino odstotka izberite sami, namenite lahko (največ) do 0,5%
Če namenite 0,5% dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, boste ta del sredstev namesto v proračun namenili našemu območnemu veteranskemu združenju Šoštanj, vaša dohodnina pa bo ob tem ostala nespremenjena. Sredstva bomo porabili za dejavnosti Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, v katerih ne manjka humanitarne dejavnosti, zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti in prijateljstva.
Iskrena HVALA vsem, ki boste del dohodnine namenili za Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.
Veselimo se vaše podpore in se vam zanjo že vnaprej lepo zahvaljujemo. 
pdf akti Odločba Ministra za obrambo št.:093-49/2013-6 z dne 31.5.2013
pdf akti Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.pdf)
word icon_small 
Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.doc)

 

Prispeval Leon Stropnik 07 November 2014

 

Šoštanjski veterani obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

31. oktobra 2014 so se  člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ob Dnevu spomina na mrtve s polaganjem cvetja in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so cvetje in sveče položili predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik, podpredsednik Franc Ravnjak in  član Zdenko Zajc. Poklon je bil simbolni poklon vsem mrtvim  veteranov vojne za Slovenijo iz leta 1991.  Skupaj z njimi so se mrtvim poklonili še ostali člani predsedstva OZVVS Šoštanj. V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi grobove vseh umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnili s prižiganjem sveč in častnim pozdravom.

DSCN2989 DSCN2992 DSCN2993 DSCN2997 DSCN3004 DSCN3013 20141101 153738 20141031 135803 20141102 105542                           

 

Prispeval Leon Stropnik 01 November 2014

 

Slovesnost Ob Odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

V soboto, 25. oktobra 2014 je bila ob 12. uri v večnamenski dvorani Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici že 23. tradicionalna slovesnost Ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki sta jo tudi tokrat organizirala Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju s Pokrajinskim odborom ZVVS Gorenjska in Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.
Slovesnosti pa so se udeležili tudi: predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, obrambni minister Janko Veber, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske dr. Andrej Osterman,nekdanji načelnik RŠTO gen. Janez Slapar in poveljujoči ob odhodu zadnjih vojakov iz Kopra Boris Žnidaršič, župan občine Radovljica Ciril Globočnik, ki je vse prisotne na začetku lepo pozdravil in jim zaželel prisrčno dobrodošlico.
Ob odhodu zadnjih vojakov JLA, so vojaške enote zapuščale tudi vojaške objekte na območju Gorenjske, česar smo se spomnili tudi na tokratni slovesnosti v Radovljici. Kraj letošnjega praznovanja prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja torej ni bil izbran naključno.

Slavnostni govornik dr. Miro Cerar je poudaril, da bi bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti, zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. V svojem nagovoru je povdaril, da se je potrebno večkrat spomniti časa osamosvajanja, ko smo se brez manipulativne preračunljivosti zavzeli za demokracijo in samostojno Slovenijo. Enotnost, ki smo jo izkazali v prelomnih zgodovinskih trenutkih je potrebna tudi danes. Slovenci še vedno premoremo solidarnost, pogum in ustvarjalnost. Vsem, ki so aktivno sodelovali pri takratnih aktivnostih, se je zahvalil za njihov prispevek.

Kulturni program, ki ga je pripravila Katja Stušek so izvedli Veteranski pevski zbor OZVVS Zg. Gorenjska s solistoma Janjo Hvala in Darkom Petermanom, harmonikarski orkester Ad hoc, balerine glasbene šole Jesenice, Policijski orkester, povezovala pa je Branka Smole.

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

 

20141025 113830 20141025 131504

                                                                                                

20141025 131517 DSC00679


 

 

Prispeval Leon Stropnik 27 Oktober 2014

 

Spoštovani veterani in veteranke

Vabimo vas, da se udeležite strokovne ekskurzije po vzhodnem delu Slovenije 15.11.2014. Obiskali bomo zanimive kraje kjer se bomo seznanili z značilnimi etnografskimi znamenitostmi tega dela Slovenije. Prijazni gostitelji veterani iz Gornje Radgone pa nam bodo opisali tudi kraje in dogodke iz osamosvojitvene vojne 91.


Doživeli bomo čudovit dan. Ena od glavnih dejavnosti našega veteranskega združenja je seveda druženje med člani.


Izkoristimo to priložnost, da se imamo v lepi pokrajini, med prijaznimi ljudmi, čudovito.


S tem pisnim obvestilom vabimo vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, da se do srede, 12. novembra 2014 prijavite na domoljubni izlet/ekskurzijo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na tel. številko GSM 041-776 300 Leona Stropnika. Prijave za izlet se zbirajo do zapolnitve sedežev na avtobusu. Na razpolago imamo 1 avtobus. Cena izleta na posameznega udeleženca je 15 € katerega poravnate ob prijavi osebno ali pa preko ŽR. TTR: 0242 6025 9001 592 s pripisom soudeležba za strokovno ekskurzijo OZVVS Šoštanj 2014. Sklic: 00 - 01-2014.

 

IZLET V POMURJE – sobota; 15.11.2014 odhod:

6.00 -  Šoštanj za hotelom Kajuh

6.10 – avtobusna postaja Velenje

8.30 – prihod v Radence 

PRISRČNO VABLJENI!

 

Predsednik OZVVS Šoštanj

Leon STROPNIKdoc small Strokovna ekskurzija ozvvs - Šoštanj 2014 vabilo


 

Prispeval Leon Stropnik 17 Oktober 2014

 

Veterani Šoštanja organizirali že 7. veteransko tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2014

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj je pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj organiziralo jubilejno 7. tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2014«. Tekmovanje je potekalo drugo septembrsko soboto na Družmirskem (Šoštanjskem) jezeru. Na prvem tekmovanju leta 2008 je sodelovalo 19 ekip, zaradi slabe vremenske napovedi, pa so mnoge ekipe tekmovanje odpovedale in se ga niso udeležile, tako se je 7. tradicionalnega tekmovanja letos udeležilo šest ekip, s skupno 35 tekmovalci in spremljevalci. Tekmovanje je ob 8.00 uri odprl predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Pred tekmovanjem je podrobna pojasnila in propozicije tekmovanja podal še predsednik organizacijskega odbora oz. predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak.Ob prijetnem vzdušju in v precej deževnem vremenu, je čas kar hitro mineval, tekmovalci pa so pod budnim očesom sodnikov iz ribiške družine Šoštanj, kar uspešno polnili svoje mreže s krapi, ploščiči, amurji in drugimi manjšimi ribami. Po treh urah pričakovanj je ob 12. uri sledilo tehtanje in ocenjevanje ulova. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša ekipa domačinov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj drugo mesto je osvojila ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, tretje mesto pa je dosegla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Log Dragomer-Lukovica. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Veithauser Vojko iz OZVVS Velenje, drugo mesto je pripadlo Francu Ravnjaku iz OZVVS Šoštanj, tretje mesto pa je osvojil pravtako domačin iz OZVVS Šoštanj Silverij Koželnjik.Prehodni pokal občine Šoštanj na 7. tekmovanju v lovu rib s plovcem za leto 2014 je že drugič zaporedoma osvojila ekipa domačinov iz OZVVS Šoštanj. Pokale in medalje najboljšim ekipam, posameznikom in zmagovalni ekipi, ki je prejela prehodni pokal, je podelil župan občine Šoštanj g. Darko Menih. Za izredno dobro organizacijo tekmovanja gre zahvala predsedniku RD Šoštanj in podpredsedniku predsedstva OZVVS Šoštanj Ravnjak Francu ter Boštjanu Bizjaku. Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki je ob deževnem vremenu potekalo brez zapletov. Tekmovanje so zaključili s prijetnim druženjem v ribiški koči RD Šoštanj ob dobri volji in z upanjem ter obljubami, da se naslednje leto ponovno srečajo na 8. tradicionalnem tekmovanju v lovu rib s plovcem Šoštanj 2015. 

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

P9130060 P9130065


icon foto Slike iz tekmovanja

exlogo Tekma šoštanj 13.09.2014 - REZULTATI

 

Prispeval Leon Stropnik 15 September 2014

 

V SPOMIN

Remse milan

Milan Remše

(1949 – 2014)

Mnogo prezgodaj in nepričakovano nas je po težki in zahrbtni bolezni zapustil veteran vojne za Slovenijo Milan Remše.
Milan Remše je bil podčastnik in od leta 1974 pa vse do leta 1994 poveljnik enote za Relejne kurirske zveze pri Občinskem centru zvez Velenje.
V letih 1990 – 1991 je sodeloval pri 89. Območnem štabu za Teritorialno obrambo Velenje, kjer je v strogi tajnosti, s svojim tovornim vozilom sodeloval pri prestavitvi orožja in pomembne opreme v tajna skladišča na različne lokacije posameznih skrbno izbranih kmetij po več krajih na območju Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki.
Za zasluge v osamosvojitveni vojni je Milan prejel znak »Zmagali smo« in spominski znak načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
Član našega veteranskega združenja Šoštanj je bil vse od ustanovitve, na članstvo je bil ponosen, kar je dokazoval s svojo prisotnostjo na naših srečanjih.

Njegov prispevek pri obrambi in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije je vreden vsega spoštovanja, zato ga bomo člani veteranskega združenja ohranili v trajnem spominu.

Od pokojnega Milana se bomo z veteranskim pogrebnim protokolom dostojno poslovili 10. avgusta 2014 ob 16. uri na pokopališču v Vinski Gori. Žara pokojnega bo v mrliški vežici na dan pogreba od 10. ure dalje.

Slava in hvala ti, Milan!

OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Leon Stropnik 09 September 2014

 

Pohod na Goteniški Snežnik - vabilo

Spoštovane veteranke in veterani, dragi prijatelji!

V soboto, 20. septembra 2014, OZVVS Kočevje, ZVVS in Planinsko društvo Kočevje, organizirajo tradicionalni spominski pohod na Goteniški Snežnik, v počastitev spomina na prvi javni postroj pripadnikov kasnejše 1. specialne brigade MORiS, decembra 1990 in začetke vojske nove slovenske države.

Pohodniki se bomo zbrali do 09.00 ure v parku MSNZ v Kočevski Reki. Na pot bomo krenili po pozdravnem nagovoru udeležencem in iskreno bomo veseli, če bomo med njimi lahko pozdravili tudi člane vašega združenja. Morebiti bo to ob številnih obveznostih, ki jih gotovo imate, dobrodošla možnost za malce sprostitve, srečanje znancev, pa tudi obujanje spominov na čas, ki nas druži. Za topel obrok in napitek bo poskrbljeno. Po oceni planincev je ne pretežke hoje za okoli 4 - 5 ur. Pohod bo ob vsakem vremenu in je na lastno odgovornost. Startnine ni.

Prosimo vas, da nam v primeru udeležbe do vključno ponedeljka, 15. septembra 2014, zaradi lažjega planiranja, sporočite število pohodnikov iz vašega združenja v pismeni obliki na naslov OZVVS Kočevje, Reška cesta 005, 1330 Kočevje ali na E-pošto. Za dodatna pojasnila vam posredujemo kontakte osebe z njihovimi GSM in sicer:

Anton Vovko 041 402-350, predsednik OZVVS Kočevje,

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V pričakovanju skorajšnjega snidenja pod vznožjem Goteniškega Snežnika tudi letos, vam pošiljamo lep veteranski pozdrav

 

Predsednik   OZVVS Kočevje

            Anton Vovko

 

pohod sneznik_2012 

 

 

 

 

 

 

Prispeval Leon Stropnik 29 Avgust 2014

 

14. teniško prvenstvo dvojic ZVVS Zasavje 2014

Vabimo vas na 14. teniško prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v igranju dvojic.

TERMIN: Sobota, 6. SEPTEMBER 2014 s pričetkom ob 8,30 uri.

KRAJ: Tenis klub HRASTNIK, Naselje Aleša Kaple – na Nasipih, HRASTNIK.

ORGANIZATOR: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje.

ORGANIZACIJSKI ODBOR:

Marjan DOLINŠEK – predsednik

Emil BOVHAN – član

Ivan RUPNIK – član

TEHNIČNI ODBOR:

Ivan RUPNIK

Rudi HRIBŠEK

Rudi ŽAGAR

Emil BOVHAN

David SREBOTNIK

PRAVICA UDELEŽBE: Tekmujejo lahko vsi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

PRAVILA TEKMOVANJA:

- dvojice se žrebajo za vsak krog posebej (1. krog bo izžreban vnaprej zaradi točnega pričetka tekmovanja),

- igrajo se trije krogi do 7 gemov (rezultat je lahko 7:0, 6:1, 5:2, 4:3, pri rezultatu 3:3 se igra  

podaljšana igra – tei-break),

- dobljeni gemi se vsakemu posamezniku seštevajo,

- v finalni del se uvrsti 16 igralcev, ki zberejo največ točk, v primeru, da ima več igralcev isto število točk se v finale uvrstijo po letih starosti (od najstarejšega proti mlajšemu),

- organizator zagotavlja žogice, ter medalje, zmagovalni par pa prejme prehodni pokal ZVVS.

PREHRANA: Prehrano zagotovi organizator.

PRIJAVE NA TURNIR: Prijave se sprejemajo na priloženi prijavnici do četrtka, 4. septembra 2014 do 15. ure na priloženi prijavnici po e-pošti; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , na GSM 031/657830 ali po pošti na naslov: OZVVS ZASAVJE , Kidričeva 11a, 1410 Zagorje ob Savi.

Lep pozdrav in nasvidenje v Hrastniku!

PREDSEDNIK ORGANIZACIJSKEGA ODBORA

Marjan DOLINŠEK l.r.

pdf buttonrazpis tenis 2014.pdf

 

Prispeval Leon Stropnik 28 Avgust 2014

 

7. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2014

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 7. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2014«, ki bo potekalo v soboto, 13. septembra 2014 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj ter 23. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto osvojila OZVVS Šoštanj.
Prijave sprejemamo vključno do
četrtka, 11. septembra 2014 na naslov: OZVVS Šoštanj, p.p. 5,Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice.
Razpis-vabilo in prijavnica za 7. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2014 se nahaja
v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).
Vljudno vabljeni! OZ VVS Šoštanj


doc smallprijavnica za ribiško tekmovanje šoštanj 2014.doc

doc smallvabilo 7 ribiško tekmovanje šoštanj 2014.doc

 

DSCN1763 DSCN1802

 

Prispeval Leon Stropnik 26 Avgust 2014

 

Šoštanjski veterani na 29. spominskem pohodu na Triglav

Slovenske veteranske in borčevske organizacije so letos pripravile že 29. spominski pohod na Triglav, ki se je začel v petek 11. julija 2014 zjutraj, zaključil pa v soboto na zaključni prireditvi ob 13. uri na Rudnem polju na Pokljuki. Spominski pohod veteranskih organizacij na Triglav organizirajo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza slovenskih častnikov in Zveza borcev za vrednote NOB. Pohoda na Triglav, ki jim predstavlja simbol upora in slovenstva, se vsako leto udeleži več sto ljudi iz vse Slovenije in zamejstva. 

Spominskega pohoda na Triglav so se letos četrtič udeležili tudi štirje veterani  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Kljub slabemu vremenu in manjšemu številu pohodnikov smo se odločili, da osvojimo vrh, ki je bil zavit v gosto meglo. Enim je to uspelo že prvi dan, drugi pa so se podali na vrh drugo jutro. Po osvojitvi očaka smo se podali nazaj v dolino. 
Pohodnike je ob povratku na cilj na Pokljuki pozdravila velika množica ljudi iz vse Slovenije, ki spoštujejo partizanske vrednote in cenijo slovensko zmago v osamosvojitveni vojni in se na Rudnem polju udeležijo zaključne prireditve s kulturnim programom, v katerem so sodelovali orkester slovenske vojske, partizanski pevski zbor, solisti Darko Peterman, Marija Pogorelc, harmonikar Niko Kraigher, citrarka Cirila Zupanc, citatorka Rebeka Hudovernik, Marjetka Popovski in skupina Cvet v laseh iz Izole. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih združenj Sever dr. Tomaž Čas, ki je vse navzoče prisrčno pozdravil in povdaril pomen veteranstva.

Leon Stropnik

Veterani Triglav 2014 028 2 Veterani Triglav 2014 101 2

Veterani Triglav 2014 008 1 Veterani Triglav 2014 002 3 

Veterani Triglav 2014 013 2 Veterani Triglav 2014 016 3

Veterani Triglav 2014 021 1 Veterani Triglav 2014 075 1 

 

 

Prispeval Leon Stropnik 21 Julij 2014

 

Veterani Šoštanja na prvem Prislanovem pohodu

V okviru praznovanja dneva državnosti, 23. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije ter v spomin na legendarnega komandanta območnega poveljstva Teritorialne obrambe Ervina Prislana, je bil v organizaciji OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj izveden prvi Prislanov pohod. Pohod je bil organiziran zadnjo soboto v mesecu juniju po poteh spominskih obeležij, kjer so v letih 1990 in 1991 tajno čuvali orožje takratne TO in prebegli helikopter Gazela na območju občine Šoštanj.

Kakšnih štirideset udeležencev pohoda se je v lepem sončnem sobotnem jutru zbralo pred spomenikom v Kajuhovem parku, kjer so krenili na pot. Pot je udeležence vodila po domačijah, ki so pred več kot dvajsetimi leti hranili orožje ter skrbeli za vojaški helikopter, ki je s posadko prebegnil na našo stran.

Pohodniki so se ustavili v Šoštanju pri Jelenkotu Vidic, v Ravnah pri Toplišek Ivanu ter Sovič Francu, zaključili pa so v Zavodnjah pri Juvan Ivanu na Žoharjevi domačiji. Pri Žoharju je udeležence pohoda pozdravil župan občine Šoštanj Darko Menih. Veterani pa so skuhali odličen bograž za vse pohodnike.

Veterani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj so pohod, poleg obujanja spominov ter počastitev spomina na Jožeta Ervina Prislana, izkoristili tudi za prijateljsko druženje ter rekreacijo v naravi. Ob zaključku pohoda so bili enotni, da je pohod dobro uspel ter, da se srečajo naslednje leto na drugem Prislanovem pohodu, ki jih bo vodil naprej od Zavodenj do Belih Vod po ostalih domačijah, ki so sodelovale pri osamosvajanju Slovenije.

Leon Stropnik


IMG 3727 IMG 3738IMG 3769 IMG 3797IMG 3871 IMG 3794


Slike iz prvega Prislanovega pohoda po obeležjih iz leta 90 in 91 na območju občine Šoštanj

 

 

 

 

 

Prispeval Leon Stropnik 01 Julij 2014

 

Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem in Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je najprej pozdravil predstavnik organizatorjev, predsednik domačega Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen domovine, da je biti sam svoj gospodar v svoji domovini vrednota, ki je nenadomestljiva.
Osrednji govornik na prireditvi je bil
župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je svoj govor začel z mislijo: »Zelo se moti človek, ki misli, da lahko živi brez ljudi, še bolj pa tisti, ki misli, da ljudje ne morejo živeti brez njega.«

27. junija 1991 so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovanskimi enotami, slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo. Mnogi jugoslovanski vojaki niso vedeli, za kaj se borijo in so se predajali slovenskim silam. Vojna je bila končana 3. julija. Pogajanja so tri mesece zamrznila osamosvojitev, vendar je oktobra v koprskem pristanišču zadnji jugoslovanski vojak zapustil Slovenijo. Občina je postala institucija, na katero vlada prelaga vedno več dolžnosti, istočasno pa zmanjšuje finančna sredstva. Ob elementarnih nesrečah vlada vsem prizadetim obljublja pomoč, na katero vedno pozabi in tako potem ostane vse na bremenu občinskega proračuna. Neprestano menjavanje ministrov in zaposlenih na ministrstvih zaradi političnih vzrokov povzroča pravi nered. Nenehno spreminjanje zakonov o prostorskem načrtovanju pomeni za vse občine veliko oviro za sprejemanje občinskih prostorskih načrtov, ki so osnova za razvoj občine. Nekdo je zapisal:«Človek ni na svetu zato, da bi bil srečen, in tudi ne zato, da bi bil zgolj pošten, temveč zato, da uresniči velike stvari za človeštvo, da postane plemenit in preseže nizkotnost.« Vsako leto znova na različnih prireditvah pravimo, da je že čas, da se nehamo prepirati, vse to bi se morali naučiti iz naše preteklosti. Letošnje leto je leto volitev in spet pred nami priložnost, da izvolimo naše prave predstavnike. Državljanska dolžnost je, da gremo na volitve in izvolimo ljudi, v katere zaupamo.

Zahvaljujem se organizatorju današnje prireditve Turističnemu društvo Skorno, nastopajočim in vsem, ki so kakorkoli pomagali, da bo današnja prireditev dosegla svoj namen.

V nadaljevanju je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, prazniki so čas in trenutki praznovanja. Je čas , ko se lahko za trenutek oddahnemo in poveselimo. Dan državnosti je dan našega ponosa, ko smo pred več kot dvajsetimi leti stopili na pot lastne slovenske države. Svoje države, na katero smo čakali vse od karantanskih knezov naprej. Šoštanjčani smo lahko ponosni. V času slovenske samostojnosti smo ustvarili mesto, ki bi moralo biti potopljeno pa je ponovno zraslo. Danes mesto Šoštanj spet živi in spet lahko rečemo, da je lepo živeti v Šoštanju. Šoštanjski veterani pa smo v letu 2014 zaokrožili našo zgodbo z ustanovitvijo območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo. S pomočjo naših članov, občine Šoštanj in podpornikov smo razvili prapor veteranskega društva. Ta prapor nas bo predstavljal na simbolni ravni in s ponosom ga bomo razvili na prireditvah kot je današnja. Vendar sedanja situacija v gospodarstvu in perspektivi mladih ni rožnata in ni takšna, da bi bili lahko zadovoljni. Če smo bili leta 1991 pogumni v svojih dejanji, moramo tudi sedaj pogumno zahtevati od politike in odgovornih ljudi v državi, da se zavejo svoje odgovornosti do te države in do državljanov.

Naša pravica in odgovornost je da zahtevamo državo v kateri nam bo lepo in v kateri bomo s ponosom živeli ter da bodo to občutili predvsem mladi.

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.

Zbrane pa je še nagovoril Anton Berložnik, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB.
Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991 v Kajuhovem parku«, so župan Darko Menih, delegacija veteranov OZ VVS Šoštanj in predsednik TD Skorno položili venec, ter se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
V kulturnem programu so sodelovali
Pihalni orkester Zarja Šoštanj, otroški pevski zbor Klementine Mežnar in mažoretke pod vodstvom Ksenije Urbanc Glinšek iz KS Skorno-Florjan, program pa je povezovala Mateja Stropnik. Za zabavo je poskrbel ansambel Smeh in pa Modrijani.

Leon Stropnik

IMG 3692 IMG 3696

 

Prispeval Leon Stropnik 30 Junij 2014

 

stran 10 od 24