Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Letni posvet predsednikov in sekretarjev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo

1. marca 2014 je ZVVS v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah na Gorenjskem za predsednike in sekretarje Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, organizirala letni posvet, ki so ga poimenovali »Veteranstvo v Sloveniji danes in v prihodnosti«. Posveta sta se udeležila tudi predsednik in sekretarka OZVVS Šoštanj Leon Stropnik in Vanda Zajc.
O veteranstvu v preteklosti, organiziranju veteranov na slovenskem, veteranskih organizacijah danes v svetu in v Sloveniji ter možnostih delovanja veteranov v sodobnih demokratičnih časih so svoja razmišljanja predstavili dr.Vladimir Prebilič, dr.Damjan Guštin, Marjan Grabnar ter Bojan Erlih.
V nadaljevanju posveta so organizatorji namenili pripravi na Glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki bo letos potekal v občini Sevnica. Pozorno so pregledali opravljeno delo v letu 2013, realizacijo finančnega načrta za minulo leto ter predlog finančnega načrta za letošnje leto in predstavili predlog Načrta dela ZVVS za leto 2014. Izognili se niso tudi najbolj aktualnim nalogam v letu 2014.

OZVVS Šoštanj

 

 slike samsung 03.03.2014 032

 

Prispeval Leon Stropnik 03 Marec 2014

 

Vabilo na 4. občini zbor in svečano razvitje prapora

 

alt

 

OBMOČNO ZDRUŽENJE

VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ

 

 grb

 


V A B I L O

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

Vas vljudno vabi, da se udeležite

4. občnega zbora OZ VVS Šoštanj

ki bo v petek, 14. marca 2014, s pričetkom ob 16.30 uri ter


SVEČANEGA RAZVITJA DRUŠTVENEGA PRAPORJA,

ki bo v petek, 14. marca 2014, s pričetkom ob 18.00 uri

v Kulturnem domu Šoštanj, Trg Jožeta Lampreta 3 v Šoštanju.

 

Svečanost ob razvitju prapora se bo pričela ob 18.00 uri s prihodom praporščakov in himno. Župan občine Šoštanj, predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik bodo v skladu s pravilnikom o razvitju veteranskega prapora svečano razvili prapor in ga predali praporščaku OZVVS Šoštanj. Zbranim bo spregovoril predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ter župan občine Šoštanj prof. Darko Menih.

Po razvitju prapora in zaključku prireditve Vas prijazno vabimo na manjšo pogostitev ter druženje, ki bo v preddverju Kulturnega doma Šoštanj.

Veselimo se srečanja z vami.

 

OBMOČNO   ZDRUŽENJE VETERANOV
  VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ

 

Predsednik

Leon STROPNIK

 

 

Prispeval Leon Stropnik 25 Februar 2014

 

Veterani Šoštanja na zboru pri veteranih iz Šmarji pri Jelšah

Zadnji petek v mesecu januarju sta se predsednik OZVVS Šoštanj Leon stropnik ter član predsedstva Klemen Miklavžina udeležila volilno programskega zbora OZVVS Šmarje pri Jelšah kateri je potekal v telovadnici osnovne šole Pristava pri Mestinju. Na zboru so izvolili novo predsedstvo katero vodi dolgoletni predsednik te organizacije g. Vladislav  Amič, sekretar OZVVS Šmarje pri Jelšah pa  je postal g. Ferdinand Gobec.

Dogodkov, ki jih organizira OZVVS Šmarje pri Jelšah se vedno radi udeležimo, saj nas je ta veteranska organizacija vedno močno podpirala pri naših prizadevanjih, da organiziramo lastno veteransko organizacijo.

Želimo si še naprej tako dobrega in prijateljskega sodelovanja.

 

OZVVS ŠOŠTANJ

 

DSC 0065

 

 

Prispeval Leon Stropnik 25 Februar 2014

 

Novoletno srečanje veteranov vojne za Slovenijo ter podžupana občine Šoštanj

Na tradicionalnem novoletnem srečanju, kjer se srečajo predstavniki območne organizacije veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in predstavniki občine Šoštanj, so se tokrat srečanja udeležili člani predsedstva OZVVS Šoštanj in podžupan občine Šoštanj g. Viktor Drev.

Čeprav se zaradi odsotnosti ni mogel udeležiti srečanja župan občine Šoštanj g. Darko Menih, smo bili veterani veseli tudi udeležbe podžupana g. Vikija Dreva. Podžupan nas je seznanil z dosežki občine Šoštanj v letu 2013 in z načrti, ki so pred občino v letu 2014. OZVVS Šoštanj pa je predstavila uresničitev svojega delovnega programa za iztekajoče leto.

Oboji smo na koncu zaključili, da se morajo zgledno in uspešno sodelovanje med občino Šoštanj in med veteranskim združenjem, še naprej nadaljevati na tem nivoju. Predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik se je podžupanu zahvalil za podporo občine ter ga povabil, da se udeleži razvitja prapora OZVVS Šoštanj.

 

 

Prispeval Leon Stropnik 29 December 2013

 

2. Festival slovenske domoljubne pesmi "Mati domovina"

novo 1 V polni športni dvorani grosupeljske osnovne šole se je v torek zvečer, 17. decembra 2013  odvil  2. Festival slovenske domoljubne pesmi z naslovom "Mati domovina".  Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor, nekatere  poslanke in poslanci Državnega zbora, barve Slovenske vojske in policije pa sta v uniformah zastopala načelnik Generalštaba SV Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Prireditev sta povezovala Ana Pirkovič Tavčar in Domen Valič, ki sta poseben pozdrav namenila tudi vsem Slovencem v zamejstvu in po svetu - od Buenos Airesa, Melbourna in Clevelanda do Beograda in Skopja, na velikem zaslonu v ozadju pa se je slika plapolajoče slovenske zastave izmenjavala z utrinki iz rojstva in življenja naše države.

Vir: www.festival-skud.si, STA, MMC RTVS,

                                                                                        Beri dalje>
icon youtube 05     Pesem Mati domovina (Avtor skladbe in besedila: Tone Krkovič; Avtor aranžmaja: Aljoša Deferri; Producent projekta: Tomaž Kozlevčar; Izvajalec pesmi: Oto Pestner in Zidaniški kvintet)

rtvslo 36 25  1. Festival slovenske domoljubne pesmi
rtvslo 36 25  2. Festival slovenske domoljubne pesmi

 

Prispeval Urednik 18 December 2013

 

Predpraznično voščilo in čestitka OZVVS Šoštanj

novo 1 Spoštovani člani in članice, vojni veterani in veteranke OZVVS Šoštanj!

Leto, ki se končuje je bilo za veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zelo uspešno, vse  zadane naloge smo skoraj v celoti izvedli in veseli smo, da nam je to uspelo, ne glede na zmanjšan finančni proračun. V letošnjem letu nam  je tudi uspelo postati polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Prav zato bi se vsem članicam in članom, vojnim veterankam in veteranom šoštanjskega veteranskega združenja radi zahvalili za opravljeno delo in za dosedanje dobro sodelovanje. Kljub krizi smo veterani OZVVS Šoštanj  optimisti za leto 2014.
Želimo, da bi se s skupnim prizadevanjem za razvoj stanovske veteranske organizacije tudi v novem letu 2014 veselili novih uspehov. Vsako prihajajoče leto je leto, ki nam lahko izpolni vsa pričakovanja. Naj bo tudi leto 2014 polno izpolnjenih želja!

Predsedstvo OZVVS Šoštanj vsem veterankam in veteranom ter občankam in občanom občine Šoštanj in Šaleške doline želi za dan samostojnosti in enotnosti, božič ter za novo leto 2014, veliko delovnih uspehov, osebnega zadovoljstva, skupnih doživetij, ter sreče in notranjega miru.
                                                                                                                        Predsedstvo OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Urednik 18 December 2013

 

Program dela OZVVS Šoštanj za leto 2014

novo 1 Predsedstvo območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  je na zadnji novembrski seji sprejelo predlog Letnega načrta dela za leto 2014. V preteklem letu je OZVVS Šoštanj skoraj vse  zadane naloge v celoti izvedlo in veseli smo, da nam je to uspelo, ne glede na zmanjšan finančni proračun. Kljub krizi smo veterani OZVVS Šoštanj  optimisti za leto 2014. Preglejte predlog Letnega programa dela  za leto 2014, ki je v prilogi nanj  podajte pripombe, predloge in dopolnila. Program je datumsko in vsebinsko podoben letu 2013, vendar  še bolj odprt za članstvo, saj je še več shodov, pohodov,  skupnih srečanj, kjer se bomo družili.. Naštete naloge in aktivnosti iz  predloga LPD-2014 so za razpravo na letnem zboru  območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki bo letos potekal meseca februarja 2014. 
                                                                                      Beri dalje >>
msword  Program dela OZVVS Šoštanj za leto 2014
msword Terminski koledar aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2014

 

Prispeval Urednik 18 December 2013

 

10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu – Cerkno 2014

novo 1 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenije v veleslalomu, ki bo ekipno in posamično razpisuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno. Prvenstvo bo potekalo v okviru spominskega tekmovanja »Partizanske smučine-Cerkno 45«. Na tekmovanje so vabljeni tekmovalci območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), kakor tudi tekmovalci veteranskih društev Sever, ki bodo tekmovali ekipno in posamično, ter tekmovalci Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) Severne Primorske, ki bodo tekmovali samo posamično. 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu bo potekalo v soboto 25. januarja 2014 na smučiščih Smučarskega centra Cerkno.
                                                                                  Beri dalje >>
msword Razpis - 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo - Cerkno 2014
exlogo Prijavnica - Cerkno 2014

 

Prispeval Administrator 18 December 2013

 

Mineva 23 let od prvega postroja Slovenske vojske – PRIHODNOST PRIPADA POGUMNIM - Kočevska Reka 1990 - 2013

novo 1 Pred obletnico postroja 1. specialne brigade iz leta 1990 v Kočevski Reki sta Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO) in Zveza društev in klubov Moris v soboto, 14. decembra 2013 v Kočevski Reki slavnostno proslavili ta dan. 17. decembra pred 23 leti, le nekaj dni pred plebiscitom o slovenski ocepitvi od SFR Jugoslavije, se je v Kočevski Reki postrojila 1. specialna brigada, ki je postala znana pod imenom Moris. V spomin na ta dogodek, ko je po besedah takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta "zadišalo po slovenski vojski",  je ponazoril prvi postroj.

                                                                   >>" href="/index.php?option=com_content&view=article&id=336:mineva-20-let-od-prvega-postroja-slovenske-vojske-prihodnost-pripada-pogumnim-koevska-reka-1990-2013&catid=1:novice&Itemid=53" target="_blank"> Beri dalje>>
rtvslo 36 25 Prikaz prvega postroja Slovenske vojske - Kočevska Reka

 

Prispeval Urednik 16 December 2013

 

Donirajte 0,5% dohodnine za OZVVS Šoštanj

novo 1 Od 31.5.2013 naprej je OZVVS Šoštanj  na seznamu upravičencev,  ki delujejo v javnem interesu na področju obrambe, saj nam je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, dne 31.05.2013 z odločbo številka 093-49/2013-6, podelilo: Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe. Iz tega statusa izhajajo določene obveznosti, ki jih OZVVS Šoštanj ima, tako do Ministrstva za obrambo RS, predvsem pa tudi do vseh  veterank in veteranov za še boljšim delom v združenju veteranov Šoštanj, hkrati pa ima tudi določene pravice. Podelitev statusa vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zavezuje, da bodo v prihodnosti še bolj zavzeto delovali in po vseh svojih močeh razširjali domoljubje in blagovno znamko njihovega društva ter prispevali k popularizaciji zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti, humanitarne dejavnosti, in prijateljstva.
Prosimo vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, občanke in občane Šoštanja in širše, prijatelje in simpatizerje in vse, ki oddajate dohodninsko napoved in ste davčni zavezanci in rezidenti RS v skladu  z zakonom, ki ureja dohodnino in  ki podpirate naše delo in poslanstvo ali z nami simpatizirate, da 0,5% odstotka svoje dohodnine, ki bi jo sicer plačali državi, darujete za programe OZVVS Šoštanj, ter namenite del dohodnine OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj, davčna številka 45200122. OZVVS Šoštanj bo prejel vašo donacijo v letu 2014, če dostavite izpolnjen obrazec na DURS do 31. decembra 2013.

Vašo odločitev lahko sporočite takole:
                                                                          Beri dalje>>
msword Obrazec - Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije
pdf akti Odločba - Status društva OZVVS Šoštanj, ki deluje v javnem interesu

 

Prispeval Urednik 25 November 2013

 

23. november - DAN RUDOLFA MAISTRA

novo 1 23. novembra obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji. General Maister je s tem  omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
Osrednja državna proslava bo v Kamniku, kjer se je Maister rodil, na njej bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Na slovesnosti v Kamniku bodo med drugim podelili Maistrova priznanja, ki jih prejmejo Osnovna šola Vič Ljubljana, Vitko Roš in Marja Kodra.

Maistrov dan bodo s slovesnostjo obeležili tudi v Dokležovju pri Beltincih, kjer bo slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.
msword
Govor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob dnevu Rudolfa Maistra
msword
Janez Menart - ODA O GENERALU RUDOLFU MAISTRU

 

Prispeval Urednik 23 November 2013

 

Teritorialna obramba (TO) je bila naša Slovenska vojska

novo 1 V letošnjem letu smo praznovali in se spominjali dveh pomembnih obletnic, za kateri lahko z gotovostjo rečemo, da sta zgodovinski. Spominjali smo se 45-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in 20-letnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Teritorialna obramba Republike Slovenije je bila ustanovljena 20. novembra 1968, povezujemo pa ga z intervencijo Sovjetske zveze na Češkoslovaško avgusta istega leta. Od oblikovanja prvih poveljstev in enot ter štabov TO se je razvila v upoštevanja vredno vojaško silo. V vrstah pripadnikov TO in med prebivalstvom je vedno bolj postajala slovenska vojska in le kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Žela je najvišje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ne drži govorjenje nekaterih, tudi vidnih političnih akterjev, da ni bila zaupanja vredna vojska in je bila le nekakšen privesek JLA.

                                                                                                  Beri dalje>>

 

Prispeval Urednik 22 November 2013

 

Vabilo – razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu

novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško (OZSČ Laško) vabi  člane  Zveze slovenskih častnikov Slovenije (ZSČ), veterane Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER), da  se jim pridružijo s svojo tričlansko ekipo na II. tadicionalno tekmovanje Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Laško v namiznem tenisu. Tekmovanje  za pokal OZSČ Laško, bo potekalo v soboto, 30. novembra 2013 s pričetkom ob 08.30 uri,  v Kulturnem domu Marija Gradec. Pokrovitelj tekmovanja je predsednik OZSČ Laško g. Zvonko Zorec.

                                                                                     Beri dalje >>

Vabilo - razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu - Laško 2013

 

Prispeval Urednik 21 November 2013

 

Podpis letnega načrta sodelovanja s Slovensko vojsko za leto 2014

novo 1 Generalmajor Božič podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014 med Slovensko vojsko ter organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem. V četrtek, 21. novembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič v Vojaškem objektu Kadetnica sprejel predstavnike 18 organizacij, zvez in društev, pomembnih za obrambni sistem ter z njimi v imenu Slovenske vojske podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014, s katerimi bo izvedenih 400 različnih dogodkov.
                                                                                              Beri dalje>>
Vir: Slovenska vojska
http://www.slovenskavojska.si/
foto: Carmen Kos, SOJ SV

 

Prispeval Urednik 21 November 2013

 

23. obletnica odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 8. novembra 2013 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 23. obletnico odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti – Poljče 1990–2013.
V Poljčah na Gorenjskem  so se 9. in 10. novembra 1990 zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci ter sprejeli zgodovinsko odločitev,  da bodo poslanke in poslanci tedanje Skupščine Republike Slovenije do 20. novembra sprejeli vse zakonske in podzakonske akte ter odločbe in za 23. december razpisali vseljudski referendum o samostojnosti Republike Slovenije, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije.

Tega dogodka se vsako leto s slovesnostjo v  Centru za obrambno usposabljanje MO RS v Poljčah  spominja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.  Kot je pojasnil novi  izvoljeni predsednik Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, je namen vsakoletnih proslav tudi osveščanje slovenskega naroda, da je "pred nami še kar precej dela, da se bodo vrednote slovenske osamosvojitve znova vrnile in zaživele v našem prostoru".

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prvi slovenski zunanji minister
dr. Dimitrij Rupel, ki je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da  za izhod iz aktualne krize Slovenija potrebuje novo zbranost in sodelovanje vseh ljudi dobre volje.

 

Prispeval Urednik 08 November 2013

 

stran 11 od 23