Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Predpraznično voščilo in čestitka OZVVS Šoštanj

novo 1 Spoštovani člani in članice, vojni veterani in veteranke OZVVS Šoštanj!

Leto, ki se končuje je bilo za veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zelo uspešno, vse  zadane naloge smo skoraj v celoti izvedli in veseli smo, da nam je to uspelo, ne glede na zmanjšan finančni proračun. V letošnjem letu nam  je tudi uspelo postati polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Prav zato bi se vsem članicam in članom, vojnim veterankam in veteranom šoštanjskega veteranskega združenja radi zahvalili za opravljeno delo in za dosedanje dobro sodelovanje. Kljub krizi smo veterani OZVVS Šoštanj  optimisti za leto 2014.
Želimo, da bi se s skupnim prizadevanjem za razvoj stanovske veteranske organizacije tudi v novem letu 2014 veselili novih uspehov. Vsako prihajajoče leto je leto, ki nam lahko izpolni vsa pričakovanja. Naj bo tudi leto 2014 polno izpolnjenih želja!

Predsedstvo OZVVS Šoštanj vsem veterankam in veteranom ter občankam in občanom občine Šoštanj in Šaleške doline želi za dan samostojnosti in enotnosti, božič ter za novo leto 2014, veliko delovnih uspehov, osebnega zadovoljstva, skupnih doživetij, ter sreče in notranjega miru.
                                                                                                                        Predsedstvo OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Urednik 18 December 2013

 

Program dela OZVVS Šoštanj za leto 2014

novo 1 Predsedstvo območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  je na zadnji novembrski seji sprejelo predlog Letnega načrta dela za leto 2014. V preteklem letu je OZVVS Šoštanj skoraj vse  zadane naloge v celoti izvedlo in veseli smo, da nam je to uspelo, ne glede na zmanjšan finančni proračun. Kljub krizi smo veterani OZVVS Šoštanj  optimisti za leto 2014. Preglejte predlog Letnega programa dela  za leto 2014, ki je v prilogi nanj  podajte pripombe, predloge in dopolnila. Program je datumsko in vsebinsko podoben letu 2013, vendar  še bolj odprt za članstvo, saj je še več shodov, pohodov,  skupnih srečanj, kjer se bomo družili.. Naštete naloge in aktivnosti iz  predloga LPD-2014 so za razpravo na letnem zboru  območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki bo letos potekal meseca februarja 2014. 
                                                                                      Beri dalje >>
msword  Program dela OZVVS Šoštanj za leto 2014
msword Terminski koledar aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2014

 

Prispeval Urednik 18 December 2013

 

10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu – Cerkno 2014

novo 1 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenije v veleslalomu, ki bo ekipno in posamično razpisuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno. Prvenstvo bo potekalo v okviru spominskega tekmovanja »Partizanske smučine-Cerkno 45«. Na tekmovanje so vabljeni tekmovalci območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), kakor tudi tekmovalci veteranskih društev Sever, ki bodo tekmovali ekipno in posamično, ter tekmovalci Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) Severne Primorske, ki bodo tekmovali samo posamično. 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu bo potekalo v soboto 25. januarja 2014 na smučiščih Smučarskega centra Cerkno.
                                                                                  Beri dalje >>
msword Razpis - 10. prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo - Cerkno 2014
exlogo Prijavnica - Cerkno 2014

 

Prispeval Administrator 18 December 2013

 

Mineva 23 let od prvega postroja Slovenske vojske – PRIHODNOST PRIPADA POGUMNIM - Kočevska Reka 1990 - 2013

novo 1 Pred obletnico postroja 1. specialne brigade iz leta 1990 v Kočevski Reki sta Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO) in Zveza društev in klubov Moris v soboto, 14. decembra 2013 v Kočevski Reki slavnostno proslavili ta dan. 17. decembra pred 23 leti, le nekaj dni pred plebiscitom o slovenski ocepitvi od SFR Jugoslavije, se je v Kočevski Reki postrojila 1. specialna brigada, ki je postala znana pod imenom Moris. V spomin na ta dogodek, ko je po besedah takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta "zadišalo po slovenski vojski",  je ponazoril prvi postroj.

                                                                   >>" href="/index.php?option=com_content&view=article&id=336:mineva-20-let-od-prvega-postroja-slovenske-vojske-prihodnost-pripada-pogumnim-koevska-reka-1990-2013&catid=1:novice&Itemid=53" target="_blank"> Beri dalje>>
rtvslo 36 25 Prikaz prvega postroja Slovenske vojske - Kočevska Reka

 

Prispeval Urednik 16 December 2013

 

Donirajte 0,5% dohodnine za OZVVS Šoštanj

novo 1 Od 31.5.2013 naprej je OZVVS Šoštanj  na seznamu upravičencev,  ki delujejo v javnem interesu na področju obrambe, saj nam je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, dne 31.05.2013 z odločbo številka 093-49/2013-6, podelilo: Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe. Iz tega statusa izhajajo določene obveznosti, ki jih OZVVS Šoštanj ima, tako do Ministrstva za obrambo RS, predvsem pa tudi do vseh  veterank in veteranov za še boljšim delom v združenju veteranov Šoštanj, hkrati pa ima tudi določene pravice. Podelitev statusa vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zavezuje, da bodo v prihodnosti še bolj zavzeto delovali in po vseh svojih močeh razširjali domoljubje in blagovno znamko njihovega društva ter prispevali k popularizaciji zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti, humanitarne dejavnosti, in prijateljstva.
Prosimo vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, občanke in občane Šoštanja in širše, prijatelje in simpatizerje in vse, ki oddajate dohodninsko napoved in ste davčni zavezanci in rezidenti RS v skladu  z zakonom, ki ureja dohodnino in  ki podpirate naše delo in poslanstvo ali z nami simpatizirate, da 0,5% odstotka svoje dohodnine, ki bi jo sicer plačali državi, darujete za programe OZVVS Šoštanj, ter namenite del dohodnine OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj, davčna številka 45200122. OZVVS Šoštanj bo prejel vašo donacijo v letu 2014, če dostavite izpolnjen obrazec na DURS do 31. decembra 2013.

Vašo odločitev lahko sporočite takole:
                                                                          Beri dalje>>
msword Obrazec - Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije
pdf akti Odločba - Status društva OZVVS Šoštanj, ki deluje v javnem interesu

 

Prispeval Urednik 25 November 2013

 

23. november - DAN RUDOLFA MAISTRA

novo 1 23. novembra obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji. General Maister je s tem  omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
Osrednja državna proslava bo v Kamniku, kjer se je Maister rodil, na njej bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Na slovesnosti v Kamniku bodo med drugim podelili Maistrova priznanja, ki jih prejmejo Osnovna šola Vič Ljubljana, Vitko Roš in Marja Kodra.

Maistrov dan bodo s slovesnostjo obeležili tudi v Dokležovju pri Beltincih, kjer bo slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.
msword
Govor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob dnevu Rudolfa Maistra
msword
Janez Menart - ODA O GENERALU RUDOLFU MAISTRU

 

Prispeval Urednik 23 November 2013

 

Teritorialna obramba (TO) je bila naša Slovenska vojska

novo 1 V letošnjem letu smo praznovali in se spominjali dveh pomembnih obletnic, za kateri lahko z gotovostjo rečemo, da sta zgodovinski. Spominjali smo se 45-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in 20-letnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Teritorialna obramba Republike Slovenije je bila ustanovljena 20. novembra 1968, povezujemo pa ga z intervencijo Sovjetske zveze na Češkoslovaško avgusta istega leta. Od oblikovanja prvih poveljstev in enot ter štabov TO se je razvila v upoštevanja vredno vojaško silo. V vrstah pripadnikov TO in med prebivalstvom je vedno bolj postajala slovenska vojska in le kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Žela je najvišje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ne drži govorjenje nekaterih, tudi vidnih političnih akterjev, da ni bila zaupanja vredna vojska in je bila le nekakšen privesek JLA.

                                                                                                  Beri dalje>>

 

Prispeval Urednik 22 November 2013

 

Vabilo – razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu

novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško (OZSČ Laško) vabi  člane  Zveze slovenskih častnikov Slovenije (ZSČ), veterane Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER), da  se jim pridružijo s svojo tričlansko ekipo na II. tadicionalno tekmovanje Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Laško v namiznem tenisu. Tekmovanje  za pokal OZSČ Laško, bo potekalo v soboto, 30. novembra 2013 s pričetkom ob 08.30 uri,  v Kulturnem domu Marija Gradec. Pokrovitelj tekmovanja je predsednik OZSČ Laško g. Zvonko Zorec.

                                                                                     Beri dalje >>

Vabilo - razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu - Laško 2013

 

Prispeval Urednik 21 November 2013

 

Podpis letnega načrta sodelovanja s Slovensko vojsko za leto 2014

novo 1 Generalmajor Božič podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014 med Slovensko vojsko ter organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem. V četrtek, 21. novembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič v Vojaškem objektu Kadetnica sprejel predstavnike 18 organizacij, zvez in društev, pomembnih za obrambni sistem ter z njimi v imenu Slovenske vojske podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014, s katerimi bo izvedenih 400 različnih dogodkov.
                                                                                              Beri dalje>>
Vir: Slovenska vojska
http://www.slovenskavojska.si/
foto: Carmen Kos, SOJ SV

 

Prispeval Urednik 21 November 2013

 

23. obletnica odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 8. novembra 2013 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 23. obletnico odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti – Poljče 1990–2013.
V Poljčah na Gorenjskem  so se 9. in 10. novembra 1990 zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci ter sprejeli zgodovinsko odločitev,  da bodo poslanke in poslanci tedanje Skupščine Republike Slovenije do 20. novembra sprejeli vse zakonske in podzakonske akte ter odločbe in za 23. december razpisali vseljudski referendum o samostojnosti Republike Slovenije, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije.

Tega dogodka se vsako leto s slovesnostjo v  Centru za obrambno usposabljanje MO RS v Poljčah  spominja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.  Kot je pojasnil novi  izvoljeni predsednik Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, je namen vsakoletnih proslav tudi osveščanje slovenskega naroda, da je "pred nami še kar precej dela, da se bodo vrednote slovenske osamosvojitve znova vrnile in zaživele v našem prostoru".

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prvi slovenski zunanji minister
dr. Dimitrij Rupel, ki je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da  za izhod iz aktualne krize Slovenija potrebuje novo zbranost in sodelovanje vseh ljudi dobre volje.

 

Prispeval Urednik 08 November 2013

 

Vabilo – razpis za VI. tadicionalni šahovski turnir za prehodni pokal ZVVS

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah vabita člane  Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER)  na VI. tadicionalni šahovski turnir za pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS), ki bo potekal v soboto, 23. novembra 2013 s pričetkom ob 09. uri v Stari osnovni šoli, Celjska cesta št. 28, v  Šmarju pri Jelšah.

                                                                                   Beri dalje >>
msword Razpis - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje
msword Prijavnica - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje

 

Prispeval Urednik 04 November 2013

 

Šoštanjski veterani obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Ob Dnevu spomina na mrtve 1. novembra 2013, so se člani OZVVS Šoštanj s polaganjem venca in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju, spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so venec in sveče položili predsednik Leon Stropnik, člana predsedstva  OZVVS Šoštanj Ivan Juvan in Zdenko Zajc, skupaj z njimi pa so se poklonili še ostali člani predsedstva.  Poklon je bil simbolni poklon v spomin vsem, ki so v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 prelili kri za slovensko domovino in opomin generacijam, ki prihajajo za nami, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo.  V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi  grob, žal prezgodaj umrlega poveljnika 89. Območnega štaba TO Velenje Jožeta Ervina Prislana in se mu poklonili s častnim pozdravom, položitvijo cvetja in prižiganjem sveč.

weblink  In memoriam - Jože Ervin Prislan
icon foto Obeležitev slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve

 

Prispeval Urednik 02 November 2013

 

V Cerkljah ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj udeležili slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA

naslovna cerklje odhod jla 2013 smallnovo 1Letošnjo slovesnost ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2013  v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki priredili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever. Slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije se je udeležilo tudi osem veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Ob obletnici odhoda zadnjih vojakov jugoslovanske vojske v noči iz 25. na 26 oktober 1991, se spominjamo zvoka siren, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem Slovencem sporočile, da je Slovenija končno svobodna država. Statistika spopadov je 44 mrtvih in 146 ranjenih pripadnikov JLA ter 19 mrtvih in 182 ranjenih na slovenski strani, ni pa podatka, koliko slovenskih vojakov je bilo ubitih še ob poizkusu bega iz JLA.  Ubitih je bilo še 12 tujih državljanov ter ujetih 4.693 pripadnikov JLA in 252 zveznih policistov. V vojnih dneh je bilo 72 večjih in manjših spopadov. Uničenih, poškodovanih ali zajetih je bilo 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev in 6 helikopterjev JLA.
                                                                                                            Beri dalje >>
icon foto     Fotoreportaža slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA
rtvslo 36 25 Prispevek MMC RTV SLO - 22. let po odhodu zadnjega armadnega vojaka

 

Prispeval Urednik 28 Oktober 2013

 

6. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2013«, ki bo potekalo v nedeljo, 1. septembra 2013 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj ter 22. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto je osvojilo OZVVS Šmarje pri Jelšah.
Prijave sprejemamo vključno do srede, 28. avgusta 2013 na naslov: OZVVS Šoštanj, p.p. 5,Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.  Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice.
Razpis-vabilo in prijavnica za 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2013 se nahaja v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).
Vljudno vabljeni!                                                        OZ VVS Šoštanj
word icon_small Vabilo – razpis - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013 
word icon_small Prijavnica - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

 

Prispeval Urednik 21 Avgust 2013

 

Veterani OZVVS Šoštanj na 12. veteranskem tekmovanju v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

novo 1 Prvo avgustovsko soboto 2013 je potekalo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj že 12. tradicionalno državno ribiško tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo, veteranskih društev SEVER in društev Zveze slovenskih častnikov na Ptuju ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Markovci v Prvencih. Letos se je tekmovanja udeležilo 43 ekip oziroma 88 tekmovalcev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov iz vse Slovenije. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj so se tekmovanja udeležili tudi dve ekipi veteranov iz Hrvaške in ena ekipa iz Madžarske.
Po prijavi ekip in žrebanju mest za tekmovanje, je ob 9.00 uri potekala svečana otvoritev, kjer so zbrane pozdravili župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč, vodja tekmovanja Dušan Horvat in predstavnik RD Ptuj Stane Žitnik. Zaradi velikega števila ekip se je tekmovanje odvijalo v treh sekcijah, dve sekciji na Ptuju pri starem in novem ribniku ter sekcija pri ribniku v RD Markovci Prvencih .
Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, po 13.00 uri, pa se tekmovanje zaključilo, udeleženci pa so se zadržali v prijetnem druženju in čakanju na uradne rezultate.
Ob zaključku sta tekmovalce pozdravila in podelila medalje ter pokale predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč. Vse sodelujoče ekipe so prejele tudi Zahvalo za sodelovanje na 12. tekmovanju Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ob 22. obletnici osamosvojitve. Letos je prvo mesto v ekipni konkurenci osvojila ekipa OZVVS Ptuj VI, drugo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško, OZVVS Dolenjska pa je bila tretja. Med posamezniki je slavil Boris Kovačič iz OZVVS Ormož, drugi je bil Drago Bizjak OZVVS Ptuj VI, tretji pa Ervin Berljak iz OZVVS Šmarje I. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo. Šoštanjska veteranska ekipa je med 43 ekipami z 12340 g ulova in doseženimi 58,0 točkami zasedla 19. mesto.
Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja. Spet tekmovanja ne bi mogli izvesti brez pomoči Ribiške družine Ptuj in Markovci ter ekipe marljivih članov OZVVS Ptuj in RD Ptuj. Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem brez zapletov.
exlogo 
Rezultati 12. državnega tekmovanja ZVVS v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

 

Prispeval Urednik 21 Avgust 2013

 

stran 11 od 23