Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Vabilo – razpis za VI. tadicionalni šahovski turnir za prehodni pokal ZVVS

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah vabita člane  Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER)  na VI. tadicionalni šahovski turnir za pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS), ki bo potekal v soboto, 23. novembra 2013 s pričetkom ob 09. uri v Stari osnovni šoli, Celjska cesta št. 28, v  Šmarju pri Jelšah.

                                                                                   Beri dalje >>
msword Razpis - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje
msword Prijavnica - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje

 

Prispeval Urednik 04 November 2013

 

Šoštanjski veterani obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Ob Dnevu spomina na mrtve 1. novembra 2013, so se člani OZVVS Šoštanj s polaganjem venca in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju, spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so venec in sveče položili predsednik Leon Stropnik, člana predsedstva  OZVVS Šoštanj Ivan Juvan in Zdenko Zajc, skupaj z njimi pa so se poklonili še ostali člani predsedstva.  Poklon je bil simbolni poklon v spomin vsem, ki so v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 prelili kri za slovensko domovino in opomin generacijam, ki prihajajo za nami, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo.  V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi  grob, žal prezgodaj umrlega poveljnika 89. Območnega štaba TO Velenje Jožeta Ervina Prislana in se mu poklonili s častnim pozdravom, položitvijo cvetja in prižiganjem sveč.

weblink  In memoriam - Jože Ervin Prislan
icon foto Obeležitev slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve

 

Prispeval Urednik 02 November 2013

 

V Cerkljah ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj udeležili slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA

naslovna cerklje odhod jla 2013 smallnovo 1Letošnjo slovesnost ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2013  v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki priredili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever. Slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije se je udeležilo tudi osem veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Ob obletnici odhoda zadnjih vojakov jugoslovanske vojske v noči iz 25. na 26 oktober 1991, se spominjamo zvoka siren, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem Slovencem sporočile, da je Slovenija končno svobodna država. Statistika spopadov je 44 mrtvih in 146 ranjenih pripadnikov JLA ter 19 mrtvih in 182 ranjenih na slovenski strani, ni pa podatka, koliko slovenskih vojakov je bilo ubitih še ob poizkusu bega iz JLA.  Ubitih je bilo še 12 tujih državljanov ter ujetih 4.693 pripadnikov JLA in 252 zveznih policistov. V vojnih dneh je bilo 72 večjih in manjših spopadov. Uničenih, poškodovanih ali zajetih je bilo 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev in 6 helikopterjev JLA.
                                                                                                            Beri dalje >>
icon foto     Fotoreportaža slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA
rtvslo 36 25 Prispevek MMC RTV SLO - 22. let po odhodu zadnjega armadnega vojaka

 

Prispeval Urednik 28 Oktober 2013

 

6. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2013«, ki bo potekalo v nedeljo, 1. septembra 2013 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj ter 22. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto je osvojilo OZVVS Šmarje pri Jelšah.
Prijave sprejemamo vključno do srede, 28. avgusta 2013 na naslov: OZVVS Šoštanj, p.p. 5,Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.  Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice.
Razpis-vabilo in prijavnica za 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2013 se nahaja v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).
Vljudno vabljeni!                                                        OZ VVS Šoštanj
word icon_small Vabilo – razpis - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013 
word icon_small Prijavnica - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

 

Prispeval Urednik 21 Avgust 2013

 

Veterani OZVVS Šoštanj na 12. veteranskem tekmovanju v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

novo 1 Prvo avgustovsko soboto 2013 je potekalo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj že 12. tradicionalno državno ribiško tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo, veteranskih društev SEVER in društev Zveze slovenskih častnikov na Ptuju ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Markovci v Prvencih. Letos se je tekmovanja udeležilo 43 ekip oziroma 88 tekmovalcev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov iz vse Slovenije. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj so se tekmovanja udeležili tudi dve ekipi veteranov iz Hrvaške in ena ekipa iz Madžarske.
Po prijavi ekip in žrebanju mest za tekmovanje, je ob 9.00 uri potekala svečana otvoritev, kjer so zbrane pozdravili župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč, vodja tekmovanja Dušan Horvat in predstavnik RD Ptuj Stane Žitnik. Zaradi velikega števila ekip se je tekmovanje odvijalo v treh sekcijah, dve sekciji na Ptuju pri starem in novem ribniku ter sekcija pri ribniku v RD Markovci Prvencih .
Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, po 13.00 uri, pa se tekmovanje zaključilo, udeleženci pa so se zadržali v prijetnem druženju in čakanju na uradne rezultate.
Ob zaključku sta tekmovalce pozdravila in podelila medalje ter pokale predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč. Vse sodelujoče ekipe so prejele tudi Zahvalo za sodelovanje na 12. tekmovanju Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ob 22. obletnici osamosvojitve. Letos je prvo mesto v ekipni konkurenci osvojila ekipa OZVVS Ptuj VI, drugo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško, OZVVS Dolenjska pa je bila tretja. Med posamezniki je slavil Boris Kovačič iz OZVVS Ormož, drugi je bil Drago Bizjak OZVVS Ptuj VI, tretji pa Ervin Berljak iz OZVVS Šmarje I. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo. Šoštanjska veteranska ekipa je med 43 ekipami z 12340 g ulova in doseženimi 58,0 točkami zasedla 19. mesto.
Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja. Spet tekmovanja ne bi mogli izvesti brez pomoči Ribiške družine Ptuj in Markovci ter ekipe marljivih članov OZVVS Ptuj in RD Ptuj. Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem brez zapletov.
exlogo 
Rezultati 12. državnega tekmovanja ZVVS v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

 

Prispeval Urednik 21 Avgust 2013

 

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič obiskala Dom veteranov OZVVS Šoštanj

novo 1 Prvo avgustovsko nedeljo 2013, je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič v Belih Vodah nad Šoštanjem organizirala s krajankami in krajani KS Bele Vode srečanje z naslovom »Kako živeti z boleznijo«. Nekdanja ministrica za zdravje svoja prizadevanja za boljše zdravstveno stanje Evropejcev zdaj nadaljuje v Evropskem parlamentu, kjer je članica odbora ENVI – Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano. Srečanja »Kako živeti z boleznijo« so se udeležile tudi veteranke in veterani OZVVS Šoštanj, ki so na srečanju delili tudi svojo zgodbo, kako je, ko se posamenik in družina srečata z boleznijo.
Po srečanju je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič ter krajanke in krajani Belih Vod, ki so se udeležili zanimivega predavanja, obiskali še Dom veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v Belih Vodah, ki so si ga šoštanjski veterani uredili v bivši Osnovi šoli.
Ob tej priložnosti je predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik evropsko poslanko Zofijo Mazej Kukovič in prisotne krajanke in krajane Belih Vod seznanil z dejavnostjo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj z sedanjim delom in načrti za prihodnost.
Predsednik komisije za zgodovino pri OZVVS Šoštanj Zdenko Zajc, pa jih je ob tej priložnosti seznanil z dogodki v času osamosvojitvene vojne na območju občine Šoštanj in Belih Vod, ko so bili v prostorih bivše OŠ, kjer imajo šoštanjski veterani sedaj Dom veteranov, nastanjeni pripadniki 1. generacije Slovenske vojske 710. Učnega centra iz Peker. Seznanil jih je tudi z zbirko eksponatov iz obdobja osamosvojitvene vojne, ki so jo uredili v Domu veteranov, pripravljajo pa še kronološko razstavo fotografskega in drugega materiala v spomin na dogodke izpred 22 let na območju Šoštanja. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, želi OZVVS Šoštanj dogajanja predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Predsednik komisije za zgodovino je še dodal, da želijo Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZVVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je predsedniku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku, sekretarki Vandi Zajc in predsedniku komisije za zgodovino Zdenkotu Zajc čestitala za izjemno dosedanje delo šoštanjskih veteranov in jih podprla pri njihovih načrtih, ki jih imajo z veteranskim domom.
Ob odhodu so ji veterani OZVVS Šoštanj podarili spominski knjigi iz osamosvojitvene vojne 1991 in kovanec ZVVS z logotipom Zveze veteranov. V spominsko knjigo pa je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič zapisala naslednji tekst:
"Spomin na leto 1991 je živ.
Tudi spomin na številno vojsko
v Belih Vodah in na pilote,
ki so se na tem območju skrivali.
Ohranjajte vrednote osamosvojitve
in jih položite v zibelko tudi zanancem.
                             Zofija Mazej Kukovič »

icon foto   Fotoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon youtube_05 Videoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon foto
  Spominska soba v Domu veteranov OZ VVS Šoštanj v Belih Vodah
 

 

Prispeval Urednik 13 Avgust 2013

 

OZVVS Šoštanj zbira dokumentarno gradivo za izdajo zbornika Šoštanj v letih 1990 - 1991

novo 1 Že 22 let se vojni veterani zbiramo in se spominjamo dogodkov, povezanih z osamosvojitvijo Slovenije. Čeprav spomin z leti bledi, je še vedno dovolj svež, da še znamo ločiti kaj je prav in kaj natolcevanje. Žal slovenska država ni poskrbela za sistematično zbiranje dokumentarnega gradiva o osamosvajanju Slovenije in o sami vojni za Slovenijo. To poslanstvo je bilo prepuščeno željam in interesom posameznikov. Nekaj so k temu prispevale tudi posamezne državne inštitucije in veteranske organizacije. So primeri, ko se dogodki osamosvajanja Slovenije zavestno prikazujejo v drugačni luči, s potvarjanjem zgodovinskih dejstev, s prisvajanjem zaslug in podobno. Najbolj boleče je takrat, ko to počnejo naši, se pravi sodelavci, soborci in ne nazadnje naši prijatelji. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, se je OZ VVS Šoštanj že ob sami ustanovitvi leta 2010, odločilo za zbiranje in evidentiranje arhivskega in drugega dokumentarnega gradiva ter pričevanj o slovenski osamosvojitveni vojni na območju občine Šoštanj, kjer so med osamosvojitveno vojno 91 delovale enote 89. Območnega štaba TO Velenje in tudi vse ostale strukture kot je Civilna zaščita, Milica, Enota za zveze (Občinski center zvez), Služba za Opazovanje, obveščanje in alarmiranje (Občinski center za obveščanje), Vizualna opazovalna postaja (VOP), Maneverska struktura narodne zaščite, rezervna lokacija Izvršnega sveta, idr….
Dogajanja želimo predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 želimo izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZ VVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Seveda zbornik ne bo zaključeno delo in ga bomo morali postopoma dopolnjevati z novimi dokumenti, pričevanji in podatki. Tudi sezname vseh udeležencev osamosvojitvene vojne in priprav bomo še dopolnjevali, saj so evidence zelo razpršene in tudi pomanjkljive. K sodelovanju pri zbiranju novih dokumentov in gradiva ter k pisanju spominov pozivamo in vabimo vse člane Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vse poveljnike, in namestnike poveljnikov enot 89. Območnega štaba TO Velenje, ki so delovali na območju občine Šoštanj, Civilne zaščite, Milice, Upravnih zvez in Službe Opazovanja, obveščanja in alarmiranja (OOA) ter tudi vse tiste, ki so kakorkoli sodelovali in prispevali svoj delež k osamosvojitvi Slovenije na območju občine Šoštanj. Zbrali smo že tudi veliko zapisov spominov o vojni, kot se takratnih dogodkov spominjajo posamezni aktivni udeleženci. Vse zbrane zapise spominov bomo objavili v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, želimo pa spodbuditi še druge udeležence, da bodo zapisali svoje videnje takratnih dogodkov, kar naj bi spodbudilo morebitno razpravo in pripeljalo do skupne resnice (!), ki jo bomo objavili v Zgodovinskih listih – Zborniku in s tem trajno in celovito dokumentirali dogajanje v letih 1990-1991 na območju občine Šoštanj.
V ta namen je predsedstvo OZ VVS Šoštanj ustanovilo posebno zgodovinsko komisijo, ki ima nalogo zbrati vsa dokumentarna gradiva in pričevanja na dogodke pred, med in po osamosvojitveni vojni.
Zgodovinska komisija prosi vse veteranke, veterane, podjetja, druge organe in organizacije in posameznike na območju občine Šoštanj, da ji:
- Sporočijo, da razpolagajo z dokumentarnim ali drugim gradivom oz. so pripravljeni podati pričevnja o posameznih dogodkih iz osamosvojitvene vojne; 
- Omogočijo vpogled in kopiranje dokumentarnega gradiva s katerim razpolagajo;
- Prostovoljno odstopijo gradiva, opremo, obeležja in drugo, povezano z osamosvojitveno  vojno; 
- Podajo svoja pričevanja o pomemebnih dogodkih in dogajanjih iz tega obdobja (v pisni oblika ali na elektronskem zapisu).
Vsa gradiva bo prevzemala Zgodovinska komisija. O prevzemu bo izdan primopredajni zapisnik. Zgodovinska komisija ima sedež na OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj. Vse v zvezi zbiranja dokumentarnega gradiva se lahko obrnete na predsednika komisije za zgodovino Zdenkota Zajc, telefon 041-793 724, lahko pa Komisijo tudi kontaktirate na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Vse tiste veteranke in veterane, ki še niso obiskali veteranskih prostorov OZVVS Šoštanj v Belih Vodah, pa ponovno obveščamo, da smo si v bivši OŠ Bele Vode uredili tudi svoj Dom veteranov, v katerem smo uredili sobo za druženje, arhiv in spominsko sobo, v kateri smo že razstavili številne eksponate in druge dokumente iz osamosvojitvene vojne 1991. Seveda nadaljujemo z urejanjem spominske sobe, v katero bomo namestili še vitrine in plakate, kjer bodo prikazani zanimivi dokumenti, fotografije in druge muzealije iz osamosvojitvene vojne 1990 – 1991 iz območja občine Šoštanj.
Predsedstvo OZ VVS Šoštanj z vodstvom občine Šoštanj že nekaj časa intenzivno išče rešitev, da bi se v doglednem času spominska soba iz Doma veteranov Bele Vode prestavila v središče Šoštanja, kjer bi bila stalna zbirka in spominska soba na čas osamosvajanja R Slovenije na območju Šoštanja vedno na ogled večjemu številu obiskovalcev (Vila Majer, sklop Muzeja usnjarstva Šoštanj, ki se bo širil idr……) 
Vljudno vabljeni k sodelovanju in pripravi Zbornika Šoštanj v letih 1990 – 1991.
icon foto Spominska soba v Domu veteranov Šoštanj v Belih Vodah
pdf akti Javni poziv za zbiranje dokumentarnega gradiva (OZVVS Šoštanj)
pdf akti Poziv za fizično in pravno zaščito vseh dokumentov in muzealij
pdf akti Kratka navodila za zbiranje gradiva (Mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Zbiranje gradiva za lokalno zgodovino (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Terenska fot. topografija Slovenije (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)

 

Prispeval Urednik 31 Julij 2013

 

Vabilo na razpis 12. tradicionalnega tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj bo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj organiziralo že 12. tradicionalno državno tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem Ptuj 2013. Tekmovanje v lovu rib s plovcem za pokal MO Ptuj bo potekalo v soboto, 3. avgusta 2013 s pričetkom ob 09. uri ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Gorišnica v Moškanjcih na Ptuju. Ekipno tekmovanje bo potekalo pod pokroviteljstvom Mestne občine Ptuj v počastitev občinskega praznika MO Ptuj, tekmovanje posameznikov pa pod pokroviteljstvom ZVVS.
Ob 14. uri bo razglasitev rezultatov ter podelitev priznanj in medalj najbolje uvrščenim tekmovalcem. Vsak udeleženec prejeme tudi spominski znak tekmovanja.
Lovijo se naslednje vrste rib: krap, baboška, ploščič, androga, rdečeoka in rdečeperka.
Prijave pošljite na naslov: Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje Ptuj,
Vičava 1, 2250 Ptuj, lahko pa tudi na E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali na mobilni telefon: 031 380-570 (Stanko Žitnik) in 040 325-706 (Dušan Horvat), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Odškodnina za tekmovanje je 15 € po tekmovalcu, spremljevalci 8 €. Lahko jo plačate na TR št.: Sl56 04202 0000430326 ali neposredno ob poimenski prijavi ekipe na kraju tekmovanja.
Pravico nastopa na tekmovanju imajo člani, ki izpolnjujejo pogoje iz 7. člena Pravil športnih iger/ tekmovalci rojeni leta 1973 in starejši/. Tekmovanje bo potekalo ekipno. Ekipa šteje 3 člane in vodja ekipe. Krmljenje dovoljeno, razen s plavajočo hrano. Lovi se po pravilniku RZS o lovu rib s plovcem. Nadaljevanje srečanja in druženja bo ob dobri jedači in kapljici
OZVVS Ptuj vljudno prosi, da se tekmovanja udeležite!
pdf akti Vabilo na razpis 12. tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2013
pdf akti Prijavnica - Ptuj 2013

 

Prispeval Urednik 23 Julij 2013

 

Ugoden 30 % popust za veterane vojne za Slovenijo v Termah Vivat

novo 1 V Termah Vivat Moravske Toplice so za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo in tudi njihove družinske člane pripravili posebno ugodno ponudbo s 30 % popustom. Ponudba velja od 1.7.2013 do vključno 1.9.2013. V času bivanja, si boste sprostili misli in dušo, se potopili v blagodejno zdravilne vrelce termalne vode, okušali prekmursko kulinariko, poskrbeli za svoje telo preko različnih športnih aktivnosti (nordijska hoja v objemu neokrnjene narave, kolesarjenje po prekmurskih gričih, raziskovanje kotičkov s skuterjem) ter si privoščili razvajanje s pravo tajsko ali klasično masažo v centru dobrega počutja.
Cena vključuje: namestitev v dvoposteljni sobi, polpenzion, kopanje v notranjih in zunanjih bazenih s termalno vodo, osvežilna pijača v Püngrad baru (ob bazenu), zabavna nočna kopanja vsak petek in soboto, na dan odhoda kopanje še cel dan, prost vstop v fitnes studio, možnost uporabe interneta v avli hotela, plesna glasba ob sobotah, kolesarski izlet v deželo energetskih točk v srcu Prekmurja (Bukovniško jezero), otroška vstopnica za obisk parka dinozavrov v Avstriji, darilni bon za 10,00 € za Wellness center Vivat po osebi, darilni bon za 10,00 € za Tawan salon Vivat po osebi, darilni bon za 50 % popusta za vstop savne.
Dodatna ugodnost za člane ZVVS: razvajanje na vodni postelji Jouvence. Družinski bonus: en otrok do 12. leta biva brezplačno; otroci do 3,99. leta bivajo brezplačno, otroci od 4. do 9,99. imajo 50% popust, otroci 10. do 14. leta imajo 30% popust. Veterani se ob prihodu v terme identificirajo z izkaznico.
Ponudbo s cenikom si lahko ogledate v priloženi datoteki:
pdf akti Cenik ponudbe Terme Vivat za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo

 

Prispeval Urednik 22 Julij 2013

 

Posebna ponudba letovanja za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo

novo 1 Hotel Delfin*** iz Izole je pripravil ponudbo letovanja v sezoni in izven sezone za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki lahko letujejo pod ugodnejšimi pogoji. Hotel Delfin*** v Izoli leži tik ob morju, 10 minut hoda do starega mestnega jedra Izole. V notranjih bazenih je morska voda segreta na 30 oziroma 33°C, na voljo je tudi zunanji bazen. Predvsem, pa je pri njih veselo tudi ob večerih, ko zapojejo in zaplešejo.
Cena vključuje polpenzion (samopostrežni zajtrk, izbira med tremi meniji pri kosilu/večerji), prost vstop v bazene z ogrevano morsko vodo, jutranja telovadba v bazenu ali na prostem, popoldanska telovadba v bazenu, ob petkih in sobotah ples… V ceni je že upoštevan dogovorjen popust za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
K njim lahko pridete s prevozom v lastni režiji, lahko pa se odločite za vlak in hotel bo poskrbel za brezplačni prevoz med železniško postajo v Kopru in hotelom v Izoli.
V primeru, da ste član zveze/združenja hkrati tudi član društva upokojencev v okviru zveze ZDUS, se lahko odločite bodisi za koriščenje popusta za člane DU (ta popust ne pripada ostalim sopotnikom, če niso tudi sami člani DU), ali popust namenjen članom zveze/združenja in njihovim sopotnikom. Član se odloči za njemu bolj ugodno ponudbo.
Če pa želite biti sami gospodarji svojega časa, lahko izberite oddih tudi v Garni hotelu Vila Ana** v Rogaški Slatini, kjer je v ceni tudi že upoštevan dogovorjen popust za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Vila Ana*** V Rogaški Slatini je idealna izbira oddiha za tiste, ki uživate v miru in ne marate hotelskega vrveža, ki želite za prazne želodčke skrbeti sami ter iščete poceni počitnice. Vila Ana nudi 13 sob z lastno kopalnico (dvo- in troposteljne, TV, radio, WC, tuš), dnevni prostor za druženje in kuhinjov pritličju ter brezžični internet. Tudi v tem primeru, če se odločite za Garni hotel Vila Ana** v Rogaški Slatini in v primeru, da ste član zveze/združenja hkrati tudi član društva upokojencev v okviru zveze ZDUS, se lahko odločite bodisi za koriščenje popusta za člane DU (ta popust ne pripada ostalim sopotnikom, če niso tudi sami člani DU), ali popust namenjen članom zveze/združenja in njihovim sopotnikom. Član se odloči za njemu bolj ugodno ponudbo. V ceni je že upoštevan dogovrjen popust za člane Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
pdf akti
 Predstavitev hotela Delfin*** Izola
pdf akti Cenik ponudbe hotela Delfin*** Izola za člane ZVVS pod ugodnejšimi pogoji
pdf akti Cenik ponudbe hotela Vila Ana** Rogaška Slatina za člane ZVVS pod ugodnejšimi pogoji

 

Prispeval Urednik 22 Julij 2013

 

Šoštanjski veterani na 28. spominskem pohodu na Triglav

novo 1 Slovenske veteranske in borčevske organizacije so letos pripravile že 28. spominski pohod na Triglav, ki se je začel v petek 12. julija 2013 zjutraj, zaključil pa v soboto na zaključni prireditvi ob 13. uri na Rudnem polju na Pokljuki. Spominski pohod veteranskih organizacij na Triglav organizirajo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza slovenskih častnikov in Zveza borcev za vrednote NOB. Pohoda na Triglav, ki jim predstavlja simbol upora in slovenstva, se vsako leto udeleži več sto ljudi iz vse Slovenije in zamejstva. Na najvišji slovenski vrh je tokrat stopilo 433 pohodnikov, ki jim je letos vreme bilo bolj naklonjeno kot lani, saj jih ni močil dež ali celo sneg.
Spominskega pohoda na Triglav se je letos tretjič udeležilo tudi 13 veterank in veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, devetim med njimi pa je uspelo osvojiti vrh očaka.
Pohodnike je ob povratku na cilj na Pokljuki pozdravilo več tisoč ljudi iz vse Slovenije, ki spoštujejo partizanske vrednote in cenijo slovensko zmago v osamosvojitveni vojni in se na Rudnem polju udeležijo zaključne prireditve s kulturnim programom. Zbrane je nagovorila predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je izpostavila pomen soglasja in pozvala zbrane, naj pomagajo graditi Slovenijo prihodnosti.
V Šport hotelu Pokljuka pa si je bilo možno ogledati razstavo likovnih in kiparskih del 21. Triglavske likovne galerije.
 icon foto  Fotoreportaža 28. spominskega pohoda na Triglav 2013
icon youtube_05 
 Videoreportaža 28. spominskega pohoda na Triglav 2013

 

Prispeval Urednik 15 Julij 2013

 

Šoštanjski veterani na dvodnevnem obramboslovnem taboru »Šmohor 2013«

novo 1 Območna organizacija Združenja slovenskih častnikov občine Laško je 29. in 30. junija poleg številnih aktivnosti v minulem in letošnjem letu pripravila strokovno usposabljanje svojih članov. Že drugič je na Šmohorju pri planinskem domu izvedla obramboslovni tabor »Šmohor 2013«. Na tabor so bila povabljena tudi sosednja častniška združenja in veteranske organizacije. Dvodnevnega usposabljanja s področja obrambe so se udeležili tudi predstavniki šoštanjske veteranske organizacije.
Osrednji del strokovnega programa je prvi dan potekal v planinskem domu na Šmohorju, kjer jih je sprejel štabni vodnik Boštjan Janež iz 20. pehotnega polka Celje (20. PEHP), udeleženec štirih vojaških misij Slovenske vojske, ene v Bosno in Hercegovino in tri v Afganistan. Slikovito je podal predstavitev pomena Slovenske vojske na mednarodnih mirovnih misijah ter razmere in življenje v zahodnem območju Afganistana v pokrajinah Herat in Farah, kjer je Slovenska vojska v silah Isaf v Afganistanu prisotna že od marca 2004. Predstavil je tudi orožje in opremo slovenskega vojaka, ki jo nosi slovenski vojak na terenu na misiji v Afganistanu. Približna skupna teža opreme je impresivnih 60 kilogramov. V nadaljevanju je štabni vodnik Janež z udeleženci tabora obnovil znanja s področja orientacije in gibanja na terenu. V popoldanskem delu pa so udeleženci izvedli praktične primere orientacije na terenu, ko se znanje orientacije izkaže za nujno. Prvi dan strokovnega usposabljanja je zaključil višji vodnik Jožef Krajnc, ki je tudi predsednik gobarskega društva Sinji goban iz Laškega. Predstavil je možnost uporabe gliv iz našega okolja, nabirek le teh ter podal obrazložitev uporabe in pripravo jedi iz nabirka. Sledilo je družabno srečanje in počitek.
Drugi dan usposabljanja na Šmohorju je Marija Zupanc, strokovna sodelavka podjetja VPD Bled d.o.o, za udeležence usposabljanja izvedla preventivni zdravstveni pregled s podanimi izvidi za testiranja in meritve holesterola, sladkorja, trigliceridov in krvnega tlaka. V nadaljevanju je bilo predavanje dr. Ratej Markota iz ZD Laško o obolenjih prostate, znakih in preventivi. V popoldanskem zaključnem delu dvodnevnega usposabljanja pa je sledilo usposabljanje z rokovanjem z vojaško pištolo velikega kalibra ter strelsko tekmovanje z vojaško pištolo M – 57, kalibra 7,62 mm na 25 m. Streljanje so izvedli na strelišču LD Rečica pri Laškem, vodja streljanja je bil pripadnik 20. PEHP iz Celja Uroš Taškar, sodnik pa Slavko Šmerc. Po končanem streljanju je sledila razgalsitev rezultatov in podelitev medalj.
Prvo mesto na I. tekmovanju OZSČ Laško v kategoriji odprto - mešano v streljanju z vojaško pištolo velikega kalibra je osvojil Konrad Zemljič, drugi je bil Karel Deželak, oba iz OZSČ Laško, tretji pa Zdenko Zajc iz OZVVS Šoštanj. V kategoriji ženske posamično v streljanju z vojaško pištolo velikega kalibra je prvo mesto osvojila Vanda Zajc iz OZVVS Šoštanj, drugo mesto Minka Zupanc in tretje Branka Knapič iz OZSČ Laško.
Predsednik OZSČ Laško Zvonko Zorec in sekretar Konrad Zemljič sta na zaključku podala analizo usposabljanja ter se zahvalila udeležencem za udeležbo na drugem obramboslovnem taboru. Vse častnike in goste sta povabila, da se v enakem in še večjem številu udeležijo tretjega tabora, ki bo organiziran v letu 2014 na isti lokaciji.
icon youtube_05 Videoreportaža obramboslovnega tabora "Šmohor 2013"
  icon foto Fotoreportaža obramboslovnega tabora "Šmohor 2013"


 

Prispeval Urednik 02 Julij 2013

 

Odkritje spominske plošče na domačiji Rezoničnik v Belih Vodah

novo 1 28. junija je minilo 22 let, ko sta major Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar na Golteh pristala z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazela in prebegnila na stran Teritorialne obrambe Slovenije. Helikopter je bil skrit in varovan od 28. junija naprej na štirih lokacijah, ko so ga po osamosvojitveni vojni 13. novembra 1991 na letališču Lajše pri Šoštanju naložili na tovornjak in odpeljali v Avstrijo na popravilo in servis.
V petek, 28. junija ob 22. obletnici sta Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj za pogumna dejanja, povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela, prvega helikopterja Slovenske vojske, svečano odkrila spominsko obeležje na domačiji Rezoničnik, po domače Leskovšek v Zaloki nad Belimi Vodami, ko je bil na tej lokaciji v času od 10. do 16. julija 1991 skrit helikopter gazela z oznako TO-001 Velenje.
Odkritje spominskega obeležja so s svojo prisotnostjo počastili župan občine Šoštanj Darko Menih, predstavniki občine Šoštanj, člani nekdanjega območnega štaba TO Velenje, dobitniki spominskega in bojnega znaka Golte 1991, ki so sodelovali pri varovanju posadke in helikopterja, člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, predstavniki Območnega združenja veteranov Mozirje in drugi gostje.
O dogodkih v teh letih sta spregovorila župan občine Šoštanj Darko Menih in predsednik Območnega združenja ZVVS Šoštanj Leon Stropnik, ki sta se družini Rezoničnik za to pogumno dejanje še posebno zahvalila.
V kulturnem programu je sodelovala manjša zasedba na trobilih godbe Zarja Šoštanj, spominsko ploščo pa so odkrili župan občine Šoštanj Darko Menih, predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik in domačina Marija in Roman Rezoničnik. Po svečanem odkritju so veterani in ostali gostje znova obudili spomine na dogodke iz leta 1991.
icon youtube_05 Nagovor župana občine Šoštanj ob otvoritvi obeležja
icon youtube_05 Videoreportaža slovesne otvoritve spominskega obeležja
 icon foto Fotoreportaža slovesne otvoritve spominskega obeležja
 

 

Prispeval Urednik 02 Julij 2013

 

Dan državnosti proslavili tudi v Šoštanju

novo 1 Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je najprej pozdravil predstavnik organizatorjev, predsednik domačega Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen domovine, da je biti sam svoj gospodar v svoji domovini vrednota, ki je nenadomestljiva.
Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je v svojem govoru poudaril: »Po 68. letih konca II. svetovne vojne in po 22 letih vojne za Slovenijo je pa vendarle že čas, da se nehamo prepirati, se deliti na vaše in naše, na dobre in slabe, na rdeče in črne. Živimo v demokratični državi in prav je, da imamo različna mnenja, vendar vsi smo slovenci in naša mlada država trenutno še kako potrebuje nezamerljive in poštene ljudi. Naša domovina si zasluži, da smo ponosni nanjo, ker je naša ena sama« in dal v razmislek sledečo misel: «Ne sprašuj kaj bo domovina naredila zate, vprašaj raje, kaj boš storil zanjo sam«. Nadalje je župan še poudaril, da je bila slovenska osamosvojitev pomemben politični in zgodovinski dogodek, da je bil to čas poln domovinskih čustev, slovenske enotnosti in pripravljenosti na žrtve, tako kot tudi v času druge svetovne vojne. "Na občini Šoštanj spoštujemo vrednote obeh vojn in zgledno skrbimo za spominska obeležja" je dejal župan, ki je še povedal, da v Kajuhovem parku od leta 2011 stoji tudi pomnik na slovensko osamosvojitev 1991.
V nadaljevanju je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki je spomnil, da so ravno v teh dneh pred 22 leti, leta 1991 v velikem številu prejemali pozive, da se zglasijo v svojih vojaških enotah takratne Teritorialne obrambe. Nekateri so z orožjem, ostali pa z odločno držo branili ustanovitev nove države Slovenije, za katero smo se Slovenci enotno odločili s plebiscitom pol leta prej. V nadaljevanju je poudaril: «Tudi zato nam ne more biti vseeno, kaj se danes dogaja z našo državo. Naš boj za Slovenijo se očitno še vedno mora dogajati tudi danes. K sreči ne več z orožjem ampak predvsem s kritičnim opozarjanjem na nepravilnosti in anomalije v naši družbi. Naša dolžnost je, da glasno opozorimo na korupcijo, krajo državnega premoženja, razpadanje mreže javnih storitev ter večanje revščine socialne pomoči potrebnega prebivalstva. Če se posameznik dostikrat noče izpostavljati pri opozarjanju na krivice v družbi, lahko to v njegovem imenu stori to organizacija. Takšna organizacija kot je naše območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Svojo vlogo in naloge pri svojem delovanju veterani ne vidimo le pri ohranjanju vrednot osamosvojitve Slovenije iz leta 1991 ter v prijetnem druženju.  Naša naloga je in bo, da bomo kritično spremljali vsa dogajanja v naši državi. Pred tremi leti se je naša organizacija, območno združenje VVS Šoštanj hotela osamosvojiti kot samostojno združenje, ki bo zastopalo veterane iz občine Šoštanj. To nam je letos na glavnem zboru ZVVS v Zagorju ob Savi, tudi uspelo. Postali smo 57. OVVS v Sloveniji. Zato bi se rad na tem mestu še posebej zahvalil našemu županu g. Darku Menihu, ki je vseskozi verjel v našo organizacijo in nam ves čas stal ob strani pri naših prizadevanjih za samostojno organizacijo«.

Zbrane sta pozdravila še Roman Oblak, predsednik domače Krajevne skupnosti Skrono Florjan ter Bojan Voh, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB.
Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991«, katerega so ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 2011, na dan državnosti v Kajuhovem parku v Šoštanju odkrili šoštanjski veterani, veterani policijskega veteranskega združenja Sever Šaleške doline ter občina Šoštanj, so župan Darko Menih, delegacija veteranov OZ VVS Šoštanj in predstavnik TD Skorno k spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« položili venec, ter se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Mešani pevski zbor Skorno in šoštanjske mažoretke, program pa je povezovala Mateja Stropnik. Za zabavo je poskrbel ansambel Pogum.
Proslavi ob dnevu državnosti so v občini Šoštanj pripravili tudi v Zavodnju, kjer dan državnosti vsako leto simbolno obeležijo z zalivanjem lipe in v Ravnah, kjer ob lipi pripravijo slovesnost ob dnevu državnosti, ki jo povežejo tudi s krajevnim praznikom, ki ga praznujejo prav 25. junija. V obeh krajih je zbrane pozdravil in jim čestital ob prazniku župan Občine Šoštanj Darko Menih.
icon youtube_05 Položitev venca k spomeniku "Braniteljem slovenske samostojnosti 1991"
icon youtube_05 Župan Darko Menih osrednji govornik na prireditvi ob Dnevu državnosti
icon youtube_05 Praznovanje Dneva državnosti v občini Šoštanj

 

Prispeval Urednik 01 Julij 2013

 

Vabilo na otvoritev spominskega obeležja na domačiji Rezoničnik, po domače Leskovšek v Belih Vodah nad Šoštanjem


novo 1 Letos mineva 22. let od vojne za Slovenijo. Mineva tudi 22 let od pogumnega dejanja, ko sta se pilot Jože Kalan in tehnik letalec Bogomir Šuštar odzvala klicu domovine in že drugi dan vojne za Slovenijo 28.6.1991 iz JLA prebegnila na stran naše Teritorialne obrambe. V spomin na obletnico, ki je povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazella, je Poveljstvo sil Slovenske vojske sprejelo odločitev, da je to dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske.
Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj vas v okviru praznovanja 22. obletnice tega dejanja vljudno vabijo, da se v petek, 28. junija 2013 ob 18. uri pri domačiji Rezoničnik, po domače Leskovšek, Bele Vode 45 nad Šoštanjem, udeležite svečanega odkritja spominskega obeležja na čas, ko je bil od 10. 7. 1991 do 16. 7. 1991 na tem mestu skrit helikopter gazelle z oznako TO-001 Velenje.
Na odkritje so vabljeni veteranke in veterani območnega veteranskega združenja Šoštanj, predstavniki 15. helikopterskega bataljona Cerklje ob Krki, dobitniki spominskega znaka »Golte 91«, predstavniki občine Šoštanj, predstavniki ZVVS, ter člani predsedstev OZ VVS Mozirje, Velenje in Šoštanj.
Želimo si, da bi petek preživeli vsi skupaj v prijetnem razpoloženju in hkrati med prijatelji, ki smo leta 1991 prispevali , da danes živimo v svobodni, neodvisni in prelepi Sloveniji. Po zaključku svečanega odkritja spominskega obeležja bo druženje s pogostitvijo.
Vljudno vabljeni!
Predsedstvo OZ VVS Šoštanj
pdf akti Vabilo na otvoritev spominskega obeležja pri domačiji Rezoničnik

 

Prispeval Urednik 21 Junij 2013

 

stran 12 od 23