Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Vabilo na slovesnost ob Dnevu državnosti in 22. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vas vljudno vabi na osrednjo občinsko prireditev ob Dnevu državnosti in 22. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki bo v ponedeljek, 24. junija 2013 ob 18. uri pod šotorom na športnem igrišču v Skornem pri Šoštanju. Osrednjo prireditev prireja Občina Šoštanj v sodelovanju s Turističnim društvom Skorno pri Šoštanju, ki bo pripravilo program osrednje občinske prireditve. Slavnostni govornik na prireditvi bo župan občine Šoštanj Darko Menih.
Pred pričetkom osrednje slovesnosti v Skornem ste ob 17. uri vabljeni tudi k spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« v Kajuhovem parku v Šoštanju, kjer bo delegacija Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in občine Šoštanj, položila venec k spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« in se poklonila vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
Vljudno vabljeni!
                                    22 let v samostojni Sloveniji 1991- 2013
                                           Ohranjamo spomin na naš ponos!
pdf akti  Vabilo TD Skorno na osrednjo slovesnost ob Dnevu državnosti

 

Prispeval Urednik 21 Junij 2013

 

OZVVS Šoštanj pridobil Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe


novo 1S ponosom in velikim veseljem obveščamo vse spoštovane veteranke in veterane, prijatelje in simpatizerje Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, da nam je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, dne 31.05. 2013 z odločbo številka 093-49/2013-6, ki jo je podpisal Minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič - podelilo:
Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe.
Iz tega statusa izhajajo določene obveznosti, ki jih Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ima tako do Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, predvsem pa tudi do vseh šoštanjskih veterank in veteranov za še boljšim delom v združenju veteranov Šoštanj, hkrati pa tudi določene pravice. Podelitev statusa vse veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj zavezuje, da bodo v prihodnosti še bolj zavzeto delovali in po vseh svojih močeh razširjali domoljubje in blagovno znamko njihovega društva ter prispevali k popularizaciji zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti, humanitarne dejavnosti, in prijateljstva. Na seznam upravičencev smo se s pridobitvijo zgornjega statusa društva v javnem interesu uvrstili tudi mi in ta status začeli z letošnjim letom.
Izpolnite obrazec in podarite del vaše dohodnine OZVVS Šoštanj
V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 51/10) lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno - koristnih namenov. Za splošno - koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna. Uredba predvideva, da lahko davčni zavezanci upravičencu iz seznama nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine. Med upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, je tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Ta združuje tiste udeleženke in udeležence priprav na vojno ali vojne za Slovenijo, ki so ne glede na njihova politična in svetovno nazorska prepričanja aktivno sodelovali v pripravah na vojno oziroma neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za obranitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije v obdobju od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991.
Še naprej je možno donirati do 0,5 % dohodnine organizacijam, ki izpolnjujejo določene pogoje. Prosimo vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj, prijatelje in simpatizerje, da namenijo del dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj, davčna številka 45200122. OZ VVS Šoštanj bo prejel vašo donacijo, če dostavite izpolnjen obrazec na DURS do 31. decembra 2013. Vse lahko storite kadar koli prek sistema eDavki na spletni stani http://edavki.durs.si, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, dobite na spletni strani Davčne uprave in ga lahko pošljete izpolnjenega po pošti tudi na naslove pristojnih davčnih uradov. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije lahko snamete tudi TUKAJ.
Obrazec izpolnite takole:

Ime oziroma naziv upravičenca

Davčna številka upravičenca

Odstotek (%)

OZ VVS Šoštanj

4

5

2

0

0

1

2

2

       0,5%*

 *Višino odstotka izberite sami, namenite lahko (največ) do 0,5%
Če namenite 0,5% dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, boste ta del sredstev namesto v proračun namenili našemu območnemu veteranskemu združenju Šoštanj, vaša dohodnina pa bo ob tem ostala nespremenjena. Sredstva bomo porabili za dejavnosti Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, v katerih ne manjka humanitarne dejavnosti, zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti in prijateljstva.
Iskrena HVALA vsem, ki boste del dohodnine namenili za Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.
Veselimo se vaše podpore in se vam zanjo že vnaprej lepo zahvaljujemo. 
pdf akti Odločba Ministra za obrambo št.:093-49/2013-6 z dne 31.5.2013
pdf akti Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.pdf)
word icon_small 
Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.doc)

 

Prispeval Urednik 21 Junij 2013

 

Območno združenje VVS Šoštanj je ocenilo svoje delo in si postavilo nove cilje

novo 1 Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki so letos 13. aprila 2013 na Glavnem zboru Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Zagorju bo Savi bili sprejeti kot 57. območno združenje v polnopravno članstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki trenutno šteje 180 veterank in veteranov iz območja občine Šoštanj, Velenje in širše, so se zbrali v petek, 24. maja 2013, da opravijo pregled svojega dela v preteklem letu in si zastavijo nove cilje. Ker še niso razvili svojega društvenega praporja, zbor niso pričeli, tako kot se vsako pomembnejše veteransko srečanje, s simbolnim dejanjem pri katerem s posameznimi predmeti kot so: kamen z očaka Triglava, bel prt, čaša vina, rdeč cvet, ščepec soli…, ki simbolizirajo najpomembnejše vrednote katerim so zavezani veterani, ki hkrati simbolizirajo neomajno pripadnost domovini ter vrednotam osamosvojitvene vojne.
Iz poročila, ki ga je podal predsednik območnega združenja Šoštanj Leon Stropnik ter vodje posameznih dejavnosti, je bilo razvidno, da je bilo združenje v preteklem letu zelo aktivno. Saj so se poleg tega, da so odkrili spominsko obeležje pri planinskem domu na Smrekovcu, kjer je nekaj časa bil skrit helikopter TO - 001 Velenje, uspešno organizirali strokovno ekskurzijo na Severno Primorsko in se tudi aktivno ukvarjali z drugimi dejavnostmi. Med njimi gre izpostaviti predvsem pohodnike, ki so se udeležili kar petih pohodov. Veterani območnega združenja Šoštanj, pa so sodelovali tudi na različnih športnih srečanjih veteranov ter dosegali zavidljive rezultate.
Tudi za v prihodnje so trdno odločeni nadaljevati z aktivnostmi, katerih cilj je krepitev ljubezni do domovine in ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno. Hkrati pa jim bo ena najpomembnejših nalog tudi skrb za člane veterane vojne za Slovenijo. Letos je pred šoštanjskimi veterani še eno dejanje, na katerega so ponosni. Razvili bodo svoj prapor, ki bo na prireditvah predstavljal Območno organizacijo zveze veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Sodelovali bodo tudi z drugimi veteranskimi združenji. Še posebno pozornost bodo posvečali sodelovanju s policijskim veteranskim združenjem Sever, saj le to združuje soborce, ki so se sicer v drugačnih uniformah leta 1991 borili za iste cilje. Niso pa se pozabili zahvaliti tudi najaktivnejšim članom, kakor tudi vsem, ki so v preteklem letu sodelovali z združenjem.
Občnega zbora OZ VVS Šoštanj se je udeležil tudi predsednik Pokrajinskega odbora veteranov vojne za Slovenijo Zahodnoštajerske pokrajine major Zdenko Terpin, ki je udeležence zbora toplo pozdravil in jim čestital ob uspehih in dosežkih ter zaželel dobrodošlico v Pokrajinski odbor Zahodnoštajerske pokrajine, kot 10. veteranskemu območnemu združenju. Predsednik PO VVS Zdenko Terpin in predsednik OZ VVS Šoštanj Leon Stropnik sta ob zaključku zbora svečano podelila 54 članskih izkaznic Zveze veteranov vojne za Slovenijo novim članom območnega združenja Šoštanj.
Po končanem uradnem delu so se veterani še dolgo zadržali v prijetnem klepetu ob obujanju spominov na tiste negotove in usodne dni pred dobrimi dvaindvajsetimi leti. Pokomentirali pa so tudi najaktualnejše dogodke ter tako dokazali, da jim tudi danes ni vse eno za prihodnost naše domovine Slovenije.
icon youtube_05  Nagovor predsednik PO VVS ZŠ-PO majorja Zdenka Terpina
icon youtube_05  Videoreportaža 3. občnega zbora OZ VVS Šoštanj
  icon foto  Fotoreportaža 3. občnega zbora OZ VVS Šoštanj   

 

Prispeval Urednik 21 Junij 2013

 

Šoštanjski veterani uspešno izvedli 1. strelsko tekmovanje za prehodni pokal občine Šoštanj in OZ VVS Šoštanj v streljanju z vojaško puško

novo 1 Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj sta v sodelovanju s Strelskim društvom Dolič v okviru počastitve dneva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 22. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije v soboto, 1. junija 2013 organizirala 1. strelsko tekmovanje za pokal Občine Šoštanj in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v streljanju s polavtomatsko vojaško puško PAP CZ, kalibra 7.62 mm. Tekmovanje je potekalo na zelo lepo urejenem strelišču Strelske družine Dolič v Gornjem Doliču v občini Mislinja, ki ima vsa potrebna dovoljenja za streljanje z vojaškim in vsem ostalim lovskim  in športnim orožjem.
Pokrovitelj 1. tekmovanja z vojaško puško je bila Občina Šoštanj in OZ VVS Šoštanj, pokale in medalje za tekmovalce pa je prispeval pokrovitelj tekmovanja, občina Šoštanj. Tekmovanje se je pričelo 09. uri in je potekalo ekipno (trije člani) in posamično s polavtomatsko puško PAP, kalibra 7,62 mm na razdaljo 100 metrov. Tekmovalci so streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo je bilo pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. 

Najboljši rezultat v skupni ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa Strelskega društva VETERAN Kamnik (Janez Volkar, Zdravko Vrankar in Renato Uranič), ki je zasedla 1. mesto z 215 zadetimi krogi, druga je bila ekipa Veteranskega združenja Sever za celjsko območje (Janez Šašek, Dejan Matek in Boris Gorišek) z 208 krogi, tretja pa ekipa OZ VVS Velenje (Viktor Slatinek, Martin Hudales in Milan Hrovat) z 206 krogi. Nehvaležno četrto mesto je osvojila ekipa OZ VVS Šoštanj (Robert Borovnik, Damjan Turinek in Franc Oštir) z osvojenimi 195 krogi.
V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec iz združenja Sever za celjsko območje Dejan Matek z 83 osvojenimi krogi, drugi z 76 krogi je bil Andrej Feguš iz OZ VVS Ljubljana z 76 krogi in tretiji Renato Uranič iz SDV Kamnik, prav tako z 76 krogi.
Istočasno je potekalo tudi tekmovanje v posamični konkurenci za najboljšega strelca iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.Najboljši trije strelci so bili Robert Borovnik, ki je prejel zlato medaljo in prehodni pokal, drugo mesto je zasedel Damjan Turinek, tretji pa je bil Franc Oštir. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Danica Stropnik, druga je bila Vanda Zajc in tretja Sonja Čanč
icon foto    Fotoreportaža 1. tekmovanja v streljanju z vojaško puško PAP
exlogo     Rezultati 1. tekmovanja v streljanju z vojaško puško PAP
icon youtube_05  Video posnetek 1. tek. z vojaško puško PAP na strelišču Dolič 

 

Prispeval Urednik 21 Junij 2013

 

1. strelsko tekmovanje za prehodni pokal občine Šoštanj in OZVVS Šoštanj v streljanju z vojaško puško

novo 1 Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v sodelovanju s Strelskim društvom Dolič Vas v okviru počastitve dneva ZVVS in 22. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije V A B I T A v soboto, 1. junija 2013 na 1. strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v streljanju s polavtomatsko vojaško puško PAP CZ kal. 7.62 mm. Tekmovanje bo potekalo na zelo lepo urejenem strelišču Strelske družine Dolič v Gornjem Doliču 59/A, v občini Mislinja, ki ima vsa potrebna dovoljenja za streljanje z vojaškim orožjem in ostalim orožjem.
Pokrovitelj tekmovanja je Občina Šoštanj in OZVVS Šoštanj, pokale in medalje za tekmovalce pa bo prispevala občina Šoštanj. Tekmovanje se prične ob 09. uri in bo potekalo ekipno (trije člani) in posamično s polavtomatsko puško (PAP), kalibra 7,62 mm na razdaljo 100 metrov. Tekmovalci bodo streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo bo pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. Po zaključenem tekmovanju bo ob dobri kulinarični ponudbi druženje udeležencev.
Ekipe svojo udeležbo prijavijo najkasneje do četrtka 30. maja 2013 po pošti na naslov: OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, p.p.5, 3325 Šoštanj ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Startnina za vsakega tekmovalca znaša 15 € (ekipa 45 €), kar zajema stroške organizacije in izvedbe tekmovanja, sodnike, pokale in obrok hrane ter eno pijačo. Startnina se plača na TRR pri Banki Velenje: 0242-6025-9001-592 s sklicem 01-06-2013 - davčna številka: 45200122, ali neposredno pred tekmovanjem, najkasneje do 8.30 ure. V primeru nakazila na TRR je treba ob prijavi predložiti fotokopijo potrdila o nakazilu.
Člani OZVVS Šoštanj ne plačajo startnine.
Prve tri ekipe prejmejo pokale, tekmovalci medalje, prvi trije v posamični konkurenci (kategoriji moških in žensk) prejmejo medalje. Prvo uvrščena ekipa prejme prehodni pokal občine Šoštanj, ki po treh zaporednih zmagah preide v trajno last. Prvi trije posamezne tekme za člane OZVVS Šoštanj prejmejo medalje, prvi pa prehodni pokal, ki po treh zaporednih zmagah preide v trajno last.
Dodatne informacije so dostopne po tel.: 041-776 300 (predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik) ali 040-830 910 (predsednik SD Dolič Franc Oštir).
Vljudno vabljeni! 
OZVVS Šoštanj
pdf akti Razpis-vabilo na 1. tekomvanje v streljanju z vojaško puško
word icon_small Prijavnica - 1. tekmovanje v streljanju z vojaško puško
pdf akti Propozicije tekmovanja
pdf akti Lokacija strelišča SD Dolič, Gornji Dolič 59/a, Mislinja

 

 

Prispeval Urednik 28 Maj 2013

 

Vabilo na letni zbor veteranov Območnega združenja Šoštanj

Spoštovane veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj!

Leto je naokoli in prav je, da se veteranke in veterani OZVVS Šoštanj srečamo na našem tretjem oziroma prvem občnem zboru, odkar smo postali polnopravni člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Na letnem zboru bomo predstavili do sedaj opravljene naloge in aktivnosti, ki so pred nami v naslednjih mesecih in v tem letu. Zbor bo priložnost, da člani ocenijo dosedanje delo združenja, ter predlagajo in potrdijo program, ki bo zadovoljil pričakovanja in želje članov. Naša želja je, da se v delo našega združenja aktivno vključi čim večje število naših članov, kar nam bo tudi vzpodbuda za nadaljnje delo. Informirali pa vas bomo tudi o vseh drugih aktualnih zadevah in dogajanjih v našem združenju. Vabim vas, da se letnega zbora šoštanjskih veteranov udeležite v čim večjem številu, še posebej pa vabljene vse tiste veteranke in veterani, ki vam bodo na zboru svečano podelejne članske izkaznice ZVVS. Po končanem zboru sledi druženje s pogostitvijo.

Dnevni red:
1.Otvoritvena svečanost s pozdravom
2.Izvolitev vodstva zbora: delovnega predsedstva, overovatelja zapisnika, verifikacijske
komisije, komisije za izvedbo volitev in zapisnikarja
3.Predstavitev in obravnava poročil o delu OZVVS Šoštanj v letu 2012: poročilo
predsednika, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora ter častnega razsodišča
4.Predstavitev in obravnava načrta dela in finančnega načrta za leto 2013
5. Razprava in sprejem spremembe 28. člena Pravil OZVVS Šoštanj
6.Podelitev članskih izkaznic
7.Predlogi in pobude
8.Družabno srečanje

Leon Stropnik
Predsednik OZVVS Šoštanj

pdf akti VABILO – 3. letni občni zbor OZVVS Šoštanj
pdf akti Aktivnosti OZVVS Šoštanj v letu 2013

 

Prispeval Urednik 22 Maj 2013

 

2. mesto za ekipo veteranov Šoštanj v pripravi in kuhanju vojaškega golaža ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice Celje

novo 1 V soboto 18. maja 2013, je ob Dnevu odprtih vrat Vojašnica Celje organizirala že 3. tekmovanje v kuhanju vojaškega golaža, ki ga Vojašnica Celje oz. 20. MOTB Celje tradicionalno organizira med ekipami enot Slovenske vojske (SV) in civilnimi organizacijami s katerimi sodeluje Slovenska vojska.
Tokratnega tekomvanja se je udeležilo 8 ekip, med njimi tudi tričlanska ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Vanda Zajc, Anica Juvan in Sonja Čanč. Poleg tričlanske ekipe OZVVS Šoštanj so sodelovale še ekipe: ZSČ Laško – I. ekipa, ZSČ Laško – II. ekipa, ZSČ Velenje, OZVVS Celje, Policijsko veteransko združenje SEVER za celjsko območje, PGD Vojnik in podjetje Avtomatic servis d.o.o., PE Žalec.
Tekmovanje je otvoril poveljnik vojašnice Celje major Boštjan Močnik, ki je vsem udeležencem zaželel dobre kuharske rezultate. Za pripravo vojaškega golaža v kotličku (15 porcij), so imele ekipe na razpolago 3 ure časa, njihovo delo, kot je priprava mize in dekoracija delovnega prostora, priprava kurišča in delo s kuriščem, priprava artiklov hrane in kuhanje golaža, urejenost, izgled ter domiselnost tekmovalcev, izgled in okus pripravljene jedi ter urejenost delovnega prostora po končanem kuhanju, pa je budno spremljala tričlanska ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Ekipa OZVVS Šoštanj je s svojo mojstrovino dosegla izjemen uspeh in sicer II. mesto v pripravi in kuhanju vojaškega golaža. Prvo mesto je osvojila ekipa Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje, tretje pa ekipa OZSČ Velenje. Doseženi kuharski rezultati so bili razglašeni po zaključnem tekmovanju, kjer sta minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske birgadir Dobran Božič podelila prvim trem ekipam PRIZNANJA Vojašnice Celje, vsi ostali sodelujoči, pa so prejeli spominek organizatorja. Organizatorji iz Vojašnice Celje – enota EVOJ Celje, so se izkazali kot dober organizator, prav tako vse kuharske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in kuharsko znanje. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu, stkali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.
Po končanem tekmovanju so obiskovalci, ki so si ob Dnevu odprtih vrat prišli ogledat Vojašnico Celje in ostali udeleženci, tople obroke okusnega vojaškega golaža lahko tudi poizkusili.
icon foto 
Fotoreportaža 3. tekmovanja v kuhanju vojaškega golaža
pdf akti PRIZNANJE OZVVS Šoštanj za osvojeno 2. mesto

 

Prispeval Urednik 22 Maj 2013

 

V Šoštanju slavnostna prireditev Ponosni na Slovenijo


nagovor darko_menih_vso_16-5-2013novo 1Združenje za Vrednote Slovenske Osamosvojitve (VSO) in Pokrajinski odbor VSO za Zahodno Štajersko je v četrtek, 16. maja 2013 v Kulturnem domu v Šoštanju pripravilo prireditev Ponosni na Slovenijo. Slavnostna prireditev je potekala ob 23. letnici od ustanovitve prve demokratično izvoljene skupščine in vlade Republike Slovenije in začetkov organiziranja Manevrske strukrute narodne zaščite (MSNZ). Koalicija Demos je takoj po oblikovanju vlade začela pripravljati Slovenijo za samostojno življenje in za ta cilj pridobiti najširšo podporo. Sočasno mineva tudi 23. let od začetkov organiziranja Manevrske Strukture Narodne zaščite (slovenske vojske), s katero je demokratična Slovenija zavarovala svoje temeljne osamosvojitvene korake.
Med prisotnimi so bili Lojze Peterle, prvi predsednik Vlade samostojne Slovenije, sedaj poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, Janez Janša, obrambni minister osamosvojitvene vlade, Igor Bavčar, notranji minister ter mnogi drugi neposredno vključeni v začetne in kasnejše korake v samostojni Sloveniji.
Zbrane sta poleg župana občine Šoštanj Darka Meniha med drugim nagovorila predsednik osamosvojitvene vlade, sedaj poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle ter predsednik Združenja za Vrednote Slovenske Osamosvojitve (VSO) Slavko Kmetič.

logo youtube 
Nagovor župana občine Šoštanj Darka Meniha 
pdf akti        Nagovor predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta
logo youtube Nagovor predsednika VSO Slavka Kmetiča

icon foto        Fotoreportaža s prireditve Ponosni na Slovenijio

 

Prispeval Urednik 21 Maj 2013

 

Šoštanjski veterani na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Mariboru

novo 1Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj so se v sodelovanju z Vojašnico Celje 15. maja 2013 udeležili osrednje proslave ob dnevu Slovenske vojske, ki je potekala v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prevoz veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj, Laško in Šmarje pri Jelšah, je omogočil Generalštab Slovenske vojske oz. 20. motorizirani bataljon 1. brigade SV. 
Ob 11. uri se je s prihodom slavnostnega govornika, predsednika RS in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, začela osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Zbrane sta na slovesnosti ob 22-letnici delovanja vojske na ozemlju samostojne RS nagovorila tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.
Gostitelj slovesnosti, načelnik generalštaba brigadir Dobran Božič, je izpostavil, da morajo biti pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v službi slovenskih državljank in državljanov ter s tem ohraniti zaupanje in izvrševati svoje poslanstvo, ko je to potrebno. Med drugim je poudaril, da je »danes pred nami nova struktura in od tukaj naprej začenjamo z dodajanjem nove vsebine. Ali bomo preoblikovani kos izzivom, pa je odvisno predvsem od vas, vaših idej, podpore in razumevanja.«
 

Prispeval Urednik 21 Maj 2013

 

14. tradicionalni vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra - Sveta Trojica 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lenart V A B I bojne tovariše, veteranke in veterane, člane Maistrovih in drugih domoljubnih društev, na 14. tradicionalni, vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra - Sveta Ana 2013, ki bo v soboto, 25. maja 2013, ob 9. 00 uri pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah. Pokroviteljica pohoda je Zveza veteranov vojne za Slovenijo, gostiteljica pa Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Po okrepčilu in krajšem kulturnem programu se ob 9.30. ure krene na 9 kilometerski pohod v smeri Sveta Trojica – Verjane – Sp.Porčič – Sveta Trojica. Pot bo vodila po slikoviti rahlo valoviti slovenjegoriški pokrajini med travniki, polji, sadovnjaki in vinogradi brez večjih ali težjih vzponov. Ob poti boste lahko občudovali tudi še nekaj ohranjene vaške arhitekture, naravne znamenitosti in idiličen razgled. Med potjo bodo poskrbeli za predstavitev posameznih znamenitosti in za osvežilne napitke. Vrnitev proti Sveti Trojici bo po nabrežju trojiškega jezera in zaključek po znamenitih stopnicah, ki vodijo proti romarski cerkvi Sv. Trojica. Zaključek je predviden ob 13.30 uri, kjer bo za udeležence pogostitev. Priporočamo, da se za pohod primerno oblečete in obujete ter upoštevate navodila organizatorjev. Vsak udeleženec krene na pot na lastno odgovornost. Pridite torej med nas in bodite naši gostje. Veseli bomo vašega obiska in udeležbe na pohodu.
Po končanem pohodu bodo na prizorišču potekale tudi razne prireditve, ki jih prireja Občina Sv.Trojica ob občinskem prazniku, na katere ste vljudno vabljeni . Več na www.sv-trojica.si. Pripravili so tudi vodene oglede ene najlepših kleti na Slovenskem Razstavno protokolarni center Sv. Martina, ki leži ob evropski istoimenski poti. Voden ogled bo z degustacijo stal 3 eure po osebi. Na pohod vabljene tudi veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Prijave sprejema sekretarka OZVVS Šoštanj ga. Vanda Zajc na tel. št. 041 – 793 543 ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Prispeval Urednik 21 Maj 2013

 

Intervju: Ladislav Lipič, veteran

novo 1 Za Slovenijo, kakršna je danes, se nismo borili
Ladislav Lipič, 1951, upokojen generalmajor Slovenske vojske (SV), je pet let načeloval generalštabu SV. Dve leti po koncu vojaške kariere je služboval kot veleposlanik RS v Budimpešti. Od leta 2008 pa do konca mandata predsednika države Danila Türka je bil njegov svetovalec za obrambo. Enaintridesetega marca lani je postal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki bo 20. obletnico ustanovitve praznovala jeseni. Že kmalu po izvolitvi je Lipič dobil polena pod noge in se srečal z ignoranco prejšnje oblasti. Najprej so nekatere veteranske organizacije spregledali na proslavi ob dnevu državnosti junija 2012, nato je prejšnja vlada s prstom pokazala na sogovornika kot na enega od glavnih organizatorjev vseslovenskega protestnega shoda 21. decembra v Ljubljani. »Nikoli nismo nikogar pozvali na ulice. Po pogovorih na odborih se je sicer omenjalo tudi skrajne možnosti. ZVVS ni bil organizator protestnega shoda, temveč je bila udeležba na shodu prostovoljna odločitev veteranov.« Policija je celo uvedla postopek, ki pa ga je pozneje ustavila. Ladislav Lipič o razmerah v državi, za katero so mnogi v osamosvojitveni vojni nosili glave na pladnju, pravi, da je Slovenija zdaj že zavila s poti, ki si jo je začrtala leta 1991, vendar vseeno ni izgubil upanja. Pravi, da bo država uspela in da bomo 25. obletnico samostojnosti države proslavili bistveno bolj tolerantni drug do drugega, kot je to bilo v preteklem letu.
Več >>>                             

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Zbiranje podpisov za spremembo 101. ČLENA ZUJF-A

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo obvešča veteranke in veterane vojne za Slovenijo in vse volilne upravičence v Republiki Sloveniji, da se z 8. majem 2013 pričenja 60. dnevi rok za zbiranje 5000 podpisov volilk in volilcev, za spremembo 101. člena ZUJF-a. Sprememba zakona predvideva vračilo pravic vojnim veteranom, leto po tem, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 %. Prvi korak do vračila pravic vsem vojnim veteranom se prične z zbiranjem podpisov pod določenimi pogoji, ki so navedeni v prilogi dopisa Navodila za zbiranje podpisov. Dosledno je potrebno spoštovati spodaj navedene pogoje:
Rok zbiranja podpisov: 8. maj – 6. julij 2013
Potrjevanje obrazcev: 58 Upravnih enot in 138 krajevnih uradov (vse delovne dni in ne samo ob uradnih urah)
Podpisniki podpore: vsi volilni upravičenci v RS
Podatki na obrazcu: uradna imena podpisnikov, celoten datum rojstva in stalno bivališče, šifra 580, Za spremembo 101. člena ZUJF
Podpis na obrazcu: obvezno pred pooblaščeno osebo na pristojnem uradu
Vračilo podpisanih in overjenih obrazcev: na naslov: ZVVS, Rojčeva 16, 1000 Ljubljana (s pripisom podpora volilcev)
Pošiljanje obrazcev: 2 x tedensko
Vsi, ki imajo digitalno potrdilo, lahko podporo izrečejo tudi naspletni strani e-uprave -povezava:
http://e-uprava.gov.si/storitve/isciVseObrazce.esju?order=datum.
Koordinatorji za posamezne pokrajine so pokrajinski predsedniki (PO VVS).
Vsa območna združenja naj omogočijo oddajo potrjenih obrazcev tudi na sedežih OZVVS. Pomembno je, da se potrjene obrazce čim prej pošlje na sedež ZVVS, kjer bo potekalo zbiranje in obdelava podatkov. V kolikor bo predčasno zbranih potrebnih 5.000 podpisov, vas bo Strokovna služba ZVVS o tem obvestila in zbiranje predčasno prekinila.

Z akcijo zbiranja podpisov so obveščene tudi vse sorodne domoljubne in veteranske organizacije, ki bodo obveščale svoje članstvo in jih vzpodbujale k oddaji podpisa. Še posebej želijo vzpodbuditi vse tiste, ki so z varčevalnimi ukrepi izgubili že pridobljene pravice, da tudi sami dajo svoj prispevek k ponovni uveljavitvi. Pred ZVVS in drugimi sorodnimi domoljubnimi veteranskimi organizacijami je zahtevna naloga, za katero so prepričani, da jo lahko izpeljejo do konca. 

"Skupaj v vojni, skupaj v miru".
Vir: ZVVS
pdf akti Zakonodajna pouda - dopolnitev
word icon_small Navodilo za izpolnjevanje in oddajo podpore
pdf akti Podpora volilca - predpisan obrazec

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Prireditve ob dnevu Slovenske vojske - »V koraku s časom - za izzive prihodnosti«

novo 1 Slovenska vojska praznuje 15. maja Dan Slovenske vojske. S praznovanjem ohranjajo pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj ter spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za Slovence odvijalo izključno v Republiki Sloveniji. 15. maja 1991 so v takratni Teritorialni obrambi začeli z obveznim služenjem vojaškega roka slovenski naborniki v dveh učnih centrih – v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov.
Osrednja slovesnost ob zaznamovanju 22. obletnice delovanja Slovenske vojske bo v sredo, 15. maja ob 11. uri, v Vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prireditev bo odprta tudi za javnost.
Slovenska vojska  maja tradicionalno odpira tudi vrata svojih vojašnic, kamor vabi vse, ki želijo preživeti dan med slovenskimi vojakinjami in vojaki.

pdf akti Program vojašnice Celje – sobota 18. maj 2013 (PDF)
image jpeg Plakat - /izvirna velikost 8 Mb/

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Ponovitev 2. strelskega tekmovanja za prehodni pokal OZSČ Laško v streljanju z vojaško puško

novo 1Območno združenje zveze slovenskih častnikov Laško je 22. septembra 2012 organiziralo strelsko tekmovanje za II. pokal OZSČ Laško v streljanju s polavtomatsko vojaško puško CZ kalibra 7.62 mm. Zaradi neugodnih vremenskih pogojev je bilo II. strelsko tekmovanje septembra 2012 odpovedano. OZSČ Laško zato organizira ponovitev strelskega tekmovanja za II. pokal OZSČ Laško, ki ga bo izvedlo območno združenje Laško v soboto, 18. maja 2013.
Tekmovanje bo tokrat potekalo na strelišču v Hudi jami 1/A pri Laškem (dom Strelske družine Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo.
Na tekmovanje so vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), člani Policijskega veteranskega združenja Sever ter drugi vabljeni. Pokrovitelj tekmovanja je Zveza slovenskih častnikov, pokale in medalje za tekmovalce pa bo prispevala občina Laško.
Prijava ekip je med 08.00 in 08.30 ure, tekmovanje pa se prične ob 09. uri in bo potekalo ekipno (trije člani) in posamično s polavtomatsko puško (PAP), kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Tekmovalci bodo streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo bo pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. Po zaključenem tekmovanju bo ob dobri kulinarični ponudbi druženje udeležencev.
Prijave:
Ekipe svojo udeležbo prijavijo najkasneje do 10. maja 2013 po pošti na naslov: OZSČ Laško, Trubarjeva 3, p.p. 103, 3270 Laško ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Startnina za ekipo znaša 30,00 EUR in se plača ob prijavi na TRR pri Banki Celje:
0600-0000-7420-993 s sklicem 00 1805201302.
Nagrade:
Prve tri ekipe prejmejo pokale, tekmovalci medalje, prvi trije v posamični konkurenci (moški in ženske) prejmejo medalje. Prvo uvrščena ekipa prejme prehodni pokal, ki po treh zaporednih zmagah preide v trajno last.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Za dodatne informacije pokličite na tel. št.: 041-405-113 ali 070-394-150.
Vljudno vabljeni!
OZSČ Laško

pdf akti Vabilo - ponovitev II. strelskega tekmovanja z vojaško puško

 

Prispeval Urednik 03 Maj 2013

 

Veterani Šoštanja na 6. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona in festivalu miru

novo 1 Festival miru in 6. Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona, so 28. aprila 2013 pripravila veteranska združenja v sodelovanju z Radiem Maribor. Najbolj množične prireditve ob dnevu upora in prazniku dela v severovzhodni Sloveniji, se je udeležilo več kot 1.000 pohodnikov iz vse Slovenije, približno še enkrat toliko ljudi, pa se jim je nato pridružilo na popoldanski osrednji prireditvi Festivalu miru na Treh kraljih.
6. Šarhovega pohoda in Festivala miru se je udeležilo tudi šest veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Pohodniki so se zbirali že v zgodnjih jutranjih urah in se podali na pot Od Treh kraljev na Pohorju, mimo Črnega jezera do Osankarice in naprej do zadnjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Zadnji boj Pohorskega bataljona se je končal tragično. Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je sprva štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo vseh 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po njem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.
Osrednja slovesnost je bila popoldne ob 15. uri, ko je bila pri Treh kraljih osrednja govornica srečanja, predsednica vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, ki je poudarila pomen vrednot NOB-ja v sedanjosti in opozorila na odgovornost ravnanja zdajšnjih generacij. »Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru.V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je potrebno v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti,« je dejala predsednica vlade.
Festivala miru so se udeležili številni gostje, med posebej izpostavljenimi gosti na prireditvi so bili potomci borca Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, po katerem se imenuje pohod, partizanski poveljnik Franc Sever – Franta, veterani specialne enote policije iz Sarajeva ter vidni poveljniki slovenske vojske in policije, veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo in združenja veteranov Sever.
Organizatorji Šarhovega pohoda Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, bistriški odbor policijskega veteranskega društva Sever in Zveza združenja borcev NOB Slovenska Bistrica so bili nad obiskom tokratnega pohoda navdušeni, veseli pa tudi, ker je njihova prizadevanja kot častni pokrovitelj podprl Roman Jakič, minister za obrambo.
        icon foto   Fotoreportaža - 6. Šarhov pohod in festival miru 2013
logo youtube Videozapis 6. Šarhovega pohoda in festivala miru

 

Prispeval Urednik 29 April 2013

 

stran 13 od 23