Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

The latest news from the Joomla! Team

Šoštanjski veterani na 27. vojaškem maratonu Celje – Logarska dolina

 

26_pohod_logarska_ozvvs_sostanj_2011novo_1 V soboto, 3. septembra 2011, je v soorganizaciji Društva maratoncev in pohodnikov Celje, Poveljstva za podporo iz Kranja in enote  EVOJ iz Celja v okviru tradicionalnega tekmovanja v maratonu Celje – Logarska dolina uspešno pripravilo  27. vojaški  maraton iz Celja do Logarske doline. Pred 27 leti so štirje prizadevni pohodniki prvič prehodili 75 kilometrov dolgo pot od Celja do Logarske doline. Nastala je pobuda za najdaljši slovenski maraton, ki tradicionalno poteka prvo soboto septembra. Športnorekreativna prireditev, ki šteje tudi za evropski pokal ultramaratoncev, je privabila več kot tisoč udeležencev iz Slovenije in sosednjih držav. Tekmovanje je potekalo v disciplinah super maraton na 75 kilometrov, »Vojaški maraton za memorial Štefana Šemrova - 42 km«,  ter tek - rekreativni pohod na 17 kilometrov. Tekmovanje v super maratonu in vojaškem maratonu za memorial Štefana Šemrova je bilo posamično in ekipno, pri čemer so ekipo sestavljali trije tekmovalci,  tekmovanje na 17 kilometrov pa je bilo posamično. Udeleženci maratona so bili razvrščeni v 13 starosnih kategorij.  Start super maratona na 75 kilometrov je bil ob  ob 6. uri na Trgu celjskih knezov na ploščadi pred zgradbo Mestne občine Celje, start vojaškega maratona na 42 kilometrov ob 9. uri  v Mozirju v Savinjskem gaju ter start teka na 17 kilometrov ob 11. uri v Lučah. Cilj celotnega maratona je bil  pri Penzionu na Razpotju v Logarski dolini.  
kamerca Videoreportaža 27. vojaškega maratona Celje - Logarska dolina
icon_foto Fotoreportaža 27. vojaškega maratona Celje - Logarska dolina
 

Prispeval Urednik 04 September 2011

Odkritje spominskega obeležja "Braniteljem slovenske samostojnosti" ŠOŠTANJ, 24. junij 2011

24. junij 2011 je bil za Šoštanj, predvsem pa za Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Območno 24 julij_spomenik_sostanjzdruženje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ter Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje – odbor Velenje, prav poseben dan. S kratko in učinkovito slovesnostjo, kakor je bila nazadnje po mnenju vseh govornikov, kratka in učinkovita tudi vojna za Slovenijo, so svojemu namenu predali pomnik »Braniteljem slovenske samostojnosti«, o katerem je Srečko Lisjak, častni predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in slavnostni govornik, dejal, da predstavlja idejo, sporočilo in pot. Pokrovitelj postavitve spomenika in svečane slovesnosti, ki je bila namenjena obeležitvi  20. obletnice samostojnosti republike Slovenije in 100. obletnici mesta Šoštanj, je bila občina Šoštanj. Na slovesnosti, ki jo je nekoliko skalilo slabo vreme, se je v Kajuhovem parku zbralo veliko število ljudi, med njimi so bili tudi predstavniki tistih, ki so pred dvajsetimi leti v svojih domovih skrili orožje, ki ga v osamosvojitveni vojni predstavniki Teritorialne obrambe niso želeli predati na ukaz JLA, ter mnogi veterani vojne za Slovenijo, še posebej  je treba omeniti praporščake ter častno četo Slovenske vojske. 

Zbrane je na prireditvi pozdravil župan Občine Šoštanj in poslanec v državnem zboru Republike Slovenije Darko Menih: »Veteranstvo je pomembna sestavina v vsaki civilni družbi. Pravi veterani tudi nikoli niso ideološko opredeljeni, temveč si vedno prizadevajo za preseganje sovraštva. Veterani vojne za Slovenijo ste leta 1991 storili enkratno dejanje, zato se z veliko žalostjo spominjamo tudi tistih, ki so padli ali pa nosijo trajne posledice. Zavedati se moramo, da je braniti domovino dolžnost vsakega državljana in kdor to tudi naredi, si zasluži spoštovanje vsake družbe. Če želimo, da bo naša prihodnost lepa, moramo vedno poudarjati in se spominjati dogodkov iz preteklosti, ki so omogočili našo osamosvojitev. To obeležje bo pomnik v spomin in opomin vsem generacijam, da svoboda in neodvisnost nista samo po sebi umevni in da ju je treba izboriti in ubraniti.« Župan je še dodal, da je postavitev tega obeležja v Kajuhovem parku simbolnega pomena, saj to obeležje in Kajuhov spomenik oba predstavljata dva simbola velike enotnosti Slovenije.

  
Odkritje spominskega obeležja "Braniteljem slovenske samostojnosti" 
icon_foto Fotoreportaža - Odkritje spominskega obeležja "Braniteljem slovenske samostojnosti" 

 

Prispeval Urednik 30 Avgust 2011

Šoštanjski veterani na 10. ribiškem tekmovanju ZVVS v lovu rib s plovcem Ptuj 2011

ptuj_2011_ozvvs_sostanjObmočno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj,  je pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS)  in Mestne občine Ptuj organiziralo  že  10. tradicionalno državno tekmovanje Veteranov vojne  za  Slovenijo v lovu rib s plovcem Ptuj 2011.Tekmovanje v lovu rib s plovcem za  Pokal mestne občine Ptuj je potekalo prvo avgustovsko soboto na ribniku Rogoznica na Ptuju,  že vsa leta pa tekmovanje   poteka v organizaciji OZVVS Ptuj in Ribiške družine Ptuj in Markovci. Na prvem tekmovanju leta 2001 je sodelovalo  13 ekip,  število sodelujočih ekip pa je iz  leta v leto raslo.  Letos se je tekmovanja udeležilo 42 ekip Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj sta se ga udeležili tudi ekipa veteranov iz Madžarske in ekipa veteranov iz Hrvaške. Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, tako tekmovalcev kakor gledalcev, kdaj bo »zagrizla« prva riba. Še vedno pa je pomembnejše, kot je dejal predsednik  ZVVS Janez Pajer, srečanje, druženje in obujanje spominov kot prizadevanje za čimboljši rezultat, čeprav je tudi ta  pomemben.
exlogo   Končni rezultati 10. tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2011
kamerca Videoreportaža s 10. tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2011 (Z.Zajc)
icon_foto Fotoreportaža s 10. tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2011 (Z.Zajc)

 

Prispeval Urednik 29 Avgust 2011

 

Šoštanjski veterani na 26. spominskem pohodu na Triglav

ozvvs triglav_2011Dne  8.  in  9. julija 2011  je potekal že  26. tradicionalni spominski pohod na Triglav. Pohod in vsa prireditev je bila v rokah organizacijskega  odbora, v katerem so vključeni predstavniki vseh veteranskih organizacij in je skupno dejanje  Zveze veteranov vojne za Slovenijo, policijskega veteranskega združenja Sever, Zveze častnikov Slovenije in Zveze združenj borcev NOV.  Pohod je bil posvečen 70. letnici ustanovitve OF in 20. letnici samostojne Slovenije. Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj) smo se letos prvič udeležili že 26. tradicionalnega spominskega pohoda na Triglav. Pohoda  se je v  lepem vremenu udeležilo kar 19 veterank in veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Pohodniki smo se zbrali v petek 8. julija ob 06. uri na Rudnem polju v osrčju Pokljuških gozdov. Pot nas je vodila po obljudeni magistrali mimo Vodnikove koče do doma na Kredarici pod Triglavom, kjer smo se po krajšem počitku odločili  osvojiti vrh Triglava. Za osvojitev vrha Triglava se je odločilo šest pohodnikov, ki so v nekoliko slabših vremenskih razmerah najvišji slovenski vrh osvojili brez večjih naporov, na vrhu pa poleg obveznega fotografiranja še krstili dva  pohodnika, ki sta stopila na vrh Triglava  prvič. Pot z vrha za stare pohodnike in novince do doma na Kredarici ni bila več skrivnost, tako da so brez večjih problemov prispeli v varno zavetje planinske koče.
kamerca Videoreportaza s 26. pohoda OZVVS Sostanj na Triglav
icon_foto Fotoreportaza s 26. pohoda OZVVS Sostanj na Triglav

 

Prispeval Urednik 29 Avgust 2011

Pri Juvanu v Zavodnjah počastili dan 15. helikopterskega bataljona

Pred dvajsetimi leti v najtežjih razmerah slovenske osamosvojitve,  se je začelo razvijati in udejanjati
dan 15_heb_zavodnje_2011 vojaško letalstvo Slovenske vojske. Eden pogumnih korakov med osamosvojitveno vojno za Slovenijo je bil takrat 
prestop posadke helikopterja JLA, Jožeta Kalana in Bogomirja Šuštarja, ki sta  28. junija 1991 na Golteh nad Mozirjem, z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazela prebegnila na stran takratne Teritorialne obrambe Slovenije. V spomin na obletnico, ki je povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela SA 341, prvega helikopterja Slovenske vojske, ki je  pred 20 leti skupaj s posadko prestopil na stran Teritorialne obrambe,  je poveljstvo sil Slovenske vojske leta 2004  sprejelo odločitev, da je 28. junij,  dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. 


  

   Videoreportaža ob dnevu 15 HEB  (avtor: Miro Oman)

 icon_foto Fotoreportaža ob dnevu 15. HEB 28. junija  v Zavodnjah

pdf_akti  Pozdrav in opravičilo Ministrice za obrambo, dr. Ljubice Jelušič
pdf_akti  Pozdrav in opravičilo načelnika GŠSVgeneralmajorja mag. Šteiner Alojza

 

Prispeval Urednik 22 Avgust 2011

 

stran 66 od 72