Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

The latest news from the Joomla! Team

Šoštanjski veterani na 8 Memorialu Štefana Šemrova v organizaciji OZVVS Laško

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško, je organiziralo dne, 09.04.2017 strelsko tekmovanje, za 8 Memorial Štefana Šemrova.

Štefan Šemrov je bil poveljnik TO zahodno štajerske pokrajine, organizator manevrske strukture in eden ključnih poveljnikov v letih osamosvajanja. Po činu je bil polkovnik. Tekmovanje so izvedli na strelišču Strelske družine Dušan Poženel v Hudi Jami 1, to je na poti v Rečico. Tekmovanje je bilo z malokalibrsko pištolo serijske izdelave (Margolin) na razdaljo 25m na standardno pištolsko tarčo. Strelska ekipa je štela 3 člane. Tekmovanja se je udeležilo 33 strelcev in 6 strelk iz OZVVS, PVDS, ZSČ.

Streljalo se je 5 poskusnih strelov v času 5 minut in 10 strelov za oceno v času 10 minut. Orožje, naboje in tarče je priskrbel organizator. Zaradi zagotovitve enakih pogojev na strelišču osebno orožje ni bilo dovoljeno. Ekipi OZVVS Šoštanj v sestavi Franc Oštir, Robert Borovnik in Robert Rutnik je v hudi konkurenci osvojila odlično 2 mesto z 267 krogi, druga ekipa Šoštanja v sestavi Jože Čanč, Mirko Stane Glažar in Leon Stropnik pa je osvojila odlično 4 mesto z 241 krogi. Zmagala pa je ekipa OZVVS Kungota-Pesnica z 286 krogi, tretje uvrščena pa je bila ekipa OZVVS Laško z 245 krogi. V lepem sončnem vremenu je bilo vzdušje med tekmovalci odlično organizatorji pa so poskrbeli za dober vojaški obrok z željo, da se naslednjo leto zopet srečamo.

Leon Stropnik

20170409 103017 20170409 103647 20170409 123142

 

 

Prispeval Leon Stropnik 18 April 2017

GLAVNI ZBOR ZVVS V AJDOVŠČINI V DVORANI PRVE SLOVENSKE VLADE

Vsakoletnega   Glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo so se udeležili delegati iz 57 območnih združenj iz cele države. Kot je že običaj so svoje delo pričeli s kulturnim programom, ki so ga pripravili letošnji gostitelji iz Ajdovščine. Zbrane sta pozdravila Tadej Beočanin, župan Ajdovščine in Ivan Marc, predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava.
Zveza veteranov je v letu 2016 izvedla številne dogodke, kar ji je omogočil tudi povečani obseg sredstev za delovanje.
Za uspešno in dobro sodelovanje se zahvaljujejo tudi Slovenski vojski, kot Ministrstvu za obrambo. Še posebej pa je uspešno sodelovanje z drugimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami, združenimi v KODVOS.
Slavnostni govornik na prireditvi je bil škof evangeličanske cerkve g. Geza Erniša. Slavnostni govornik ni bil izbran naključno, saj se tudi v Zvezi veteranov zavedamo, kaj pomeni prva pisana beseda v slovenskem jeziku in z njo obletnica 500 let protestantstva v Sloveniji. Kar neverjeten se namreč zdi fenomen, kako se Slovenci, kot številčno majhen narod skozi stoletja, tudi še iz časa reformacije pa vse do danes, delimo na podlagi politične, svetovnonazorske, verske ali kake druge pripadnosti. S tem v osnovi ni nič narobe, kajti spoštovanje raznolikosti je vrlina odraslega in zrelega posameznika in naroda. Narobe pa seveda je, če to svoje prepričanje kot edino zveličavno vsiljujemo tudi drugim. Kajti že Cankar nas je učil, da vsak narod in vsak posameznik ima pravico, da si prosto voli postavo, vero in pot. Torej, gotovo je naposled napočil  čas, da nas duh sožitja, strpnosti in tolerance, končno poveže v naši nacionalni samobitnosti in samozavesti, ter odstrani oviro, ki preprečuje, da Slovenec ne bi bil Slovencu brat. Le taka drža in ustvarjalnost, ki je ustvarjalnost tudi za drugega, namreč doživi nadčasovnost, ter stane inu obstane tudi za prihajajoče rodove. In Trubar nam je tu lahko edinstven vzor, ki mu je potrebno in vredno slediti.

Delegati so med ostalimi dokumenti potrdili oz. sprejeli  stališče v zvezi s predlogom o ponovni uvedbi trimesečnega obveznega služenja vojaškega roka.
Kot civilno-družbena organizacija čutimo odgovornost in dolžnost pomagati pri iskanju najustreznejših rešitev pri ohranjanju temeljnega poslanstva Slovenske vojske. Prav tako verjamemo, da lahko s svojimi izkušnjami in znanjem pripomoremo k ustreznim rešitvam.
Vojni veterani se ne zavzemamo za klasično služenje vojaškega roka, temveč za takšno splošno vojaško obveznost, ki bo večino državljanov pripravila in usposobila za sodelovanje pri obrambi države.
Mnenja smo, da slovenska politika v preteklosti ni namenjala potrebne pozornosti obrambnim silam.  V obdobju od leta 2010 do 2014 se je delež BDP za obrambne potrebe zmanjšal z 1,63 % na 0,88 %, kar pomeni, da ukrepov za vzdržnost sil ni bilo moč udejaniti ne na strateški kakor tudi ne na operativni in taktični ravni. Vsi tisti, ki so neodgovorno odločali pri sprejemanju tako drastičnih odločitev, bi morali odgovarjati ne samo moralno, ampak tudi politično in morebiti kazensko, saj je v navedem primeru šlo za bistveno zmanjšanje, če že ne izničenje obrambne sposobnosti države, ki preko sistema usposabljanja zagotavlja možnost prostovoljnega služenja vojnega roka (v trajanju treh mesecev) in druge oblike vojaškega usposabljanja državljanov RS, ki na ta način spoznajo in pridobijo z nanje na vojaškem in obrambnem področju (Vojaška doktrina, sprejeta na vladi junij 2016). Sprašujemo se, zakaj se ni uresničevala ta tako konceptualna, kot tudi zakonska obveza ter iz tega vira zagotavljanje popolnjevanja tudi potreb pogodbene rezerve. .  Potreben bo ponovni razmislek o oblikovanju obveznega usposabljanja za vojaško-obrambne naloge mladih, ki ne morejo biti nadomestilo starševski vzgoji in pomanjkljivostim izobraževalnega sistema.
Delegati Zveze veteranov so se razšli z ugotovitvijo, da so svoje poslanstvo v celoti izpolnili.

ZVVS

20170401 122510_HDR 20170401 122306 20170401 111522_HDR

20170401 111112 20170401 111045 20170401 103908

 

Prispeval Leon Stropnik 04 April 2017

Šoštanjski veterani tekmovali v streljanju z vojaško puško (M-48)

Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju RS podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. Tako je pričela izvajati strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48, kal. 7,9 mm) za člane društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društev upokojencev MORS, Zveze društev in klubov MORiS oz. z društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, kakor tudi z vsemi zainteresiranimi državljani Republike Slovenije.
Slovenska vojska trenutno izvaja strelska tekmovanja na I. ravni domicilnih enot na širših območjih po Sloveniji. Poleg na strelišču Pečovnik – Celje, tekmovanja potekajo še na streliščih Slovenske vojske Crngrob - Ljubljana, Apače – Maribor, Bloke – Novo Mesto, Crngrob – Kranj, Bač/Bloke – Postojna in Mlake – Nova Gorica.
Tako je v ponedeljek in torek, 27 in 28. 3. 2017 v času od 08.00 do 15.00 na strelišču Pečovnik v Celju potekalo na I. ravni tekmovanje v ekipni in posamezni konkurenci v streljanju z vojaško puško M-48, kal. 7,9 mm na razdalji 100m za društva in organizacije v domicilu 20. PEHP (pehotni polk) iz Celja, ki deluje v okviru 72. Brigade. Ekipa je lahko štela 3 člane, ne glede na spol.
Strelskega tekmovanja na strelišču Pečovnik – Celje, se je udeležilo 55 ekip iz Območnih združenj ZVVS, ekip Združenj slovenskih častnikov, PVD SEVER Celje, gasilskih društev itd. Šoštanjski veterani so se udeležili z dvema ekipama: Franc Oštir, Robert Borovnik; Robert Rutnik, Jože Čanč, Mirko Stane Glažar in Leon Stropnik
Izmed 55 ekip je prvo mesto osvojila ekipa OZVVS Celje z 241 osvojenimi krogi, druga je bila ekipa MORIS Sveti Jurij I. z 227 osvojenimi krogi, tretja ekipa OZVVS Šoštanj 1 Franc Oštir, Robert Borovnik in Robert Rutnik z 225 krogi, četrta ekipa ZSČ Trbovlje 1 in peta ekipa MORIS Rifnik 1. Tako se je teh 5. najboljših ekip iz I. ravni uvrstilo v nadaljnje tekmovanje, ki bo potekalo na II. ravni. Ekipa OZVVS Šoštanj 2 v sestavi: Jože Čanč (74), Mirko Glažar (64) in Leon Stropnik (49) je v hudi konkurenci osvojila odlično 15 mesto od 55 ekip.
Skupaj je tekmovalo 165 tekmovalcev. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Matjaž Žgajner iz PGD Vojnik (90 krogov), drugi je bil Jože Jeram OZVVS Celje 1 (87 krogov) in tretji Dušan Obrez GZS Operativci 2 (84 krogov).

Na DRUGO RAVEN se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz I. ravni tekmovanja. Tekmovanja na II. ravni se bodo izvedla na strelišču Radna pri Sevnici 06.05.2017.

TRETJA RAVEN pa se bo izvedla na območju celotne države. Na tretjo raven se bo uvrstilo po pet najboljših ekip iz vzhodnega in zahodnega dela države iz druge ravni tekmovanja.


Leon Stropnik

20170328 123038 20170328 093734 20170328 121024

20170328 123421 20170328 123702_HDR 20170328 124127_HDR

exlogo Rezultati M48 - I. raven_Pecovnik_ 28.3.2017.xls


 

Prispeval Leon Stropnik 30 Marec 2017

 

Šoštanjski veterani na 13. obč. tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

V soboto, 25.3.2017 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 13. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovanja se je udeležilo 16. ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 13. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 52 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut. OZVVS Šoštanj se je strelskega tekmovanja udeležila z dvema ekipama Franc Oštir, Robert Borovnik, Robert Rutnik, Jože Čanč, Mirko Stane Glažar in Leon Stropnik prva ekipa je zasedla odlično 2. mesto druga ekipa pa 14. mesto.

Leon Stropnik

kamnik 010 kamnik 013 kamnik 015

20160326 121028 20170325 130053 20170325 130719

exlogo Rezultati posamično 2017.xls

exlogo Rezultati ekipno 2017.xls


 

Prispeval Leon Stropnik 27 Marec 2017

ŠOŠTANJSKI VETERANI IZVEDLI 7 REDNI OBČNI ZBOR TER PODELILI PRIZNANJA

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v letošnjem letu praznuje 7 let samostojnega delovanja. V tem času je društvo izvajalo zlasti aktivnosti, povezane z ohranjanjem spomina na osamosvojitveno vojno. Najvidnejši znak teh aktivnosti je spominsko obeležje vojne za Slovenijo v Kajuhovem parku v Šoštanju, ter od lanskega leta tudi v parku pred domom veteranov v Belih Vodah. Na pobudo članov vsako leto organizira tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško, ribiško tekmovanje ter spominski pohod po obeležjih iz leta 90/91 v spomin takratnemu poveljniku 89 območnega štaba TO Jožeta Ervina Prislana. Člani se aktivno udeležujejo prireditev in družabnih dogodkov, ki jih organizirajo ZVVS Slovenije ter druga območna združenja. Društvo šteje 196 članov, od katerih je skoraj polovica aktivno udeleženih pri dejavnostih in delovanju društva.

V soboto, 18. marca 2017, je potekal redni letni občni zbor društva, na katerem so člani potrdili poročila o delovanju društva v preteklem letu in sprejeli program dela za letošnje leto. Program dela obsega organiziranje tradicionalnih tekmovanj, sodelovanje na športnih, strelskih in drugih tekmovanjih v organizaciji območnih združenj, sodelovanje na dogodkih, neposredno povezanih s spominom na vojno za Slovenijo in mnogo drugih aktivnosti.

Najpomembnejši del občnega zbora je bila podelitev članskih izkaznic novim članom ter bronastih plaket OZVVS Šoštanj članom, ki aktivno sodelujejo v delovanju društva, ter članom, ki prispevajo k prepoznavnosti društva z dobrimi rezultati. Priznanje OZVVS Šoštanj so prejeli: Alenka Slatnar, Roman Oblak, Marjan Krompačnik, Milan Roglšek, Martin Štrigl, Danijel Drev, Franc Vrčkovnik, Branko Dreu, ter OZVVS Zgornjesavinsko Zadrečke doline in OZVVS Šmarje pri Jelšah.

Občni zbor so zaznamovali tudi gosti, župan občine Šoštanj ter predstavniki sosednjih območnih združenj, ter PVD Sever odbor Velenje. Vsi so poudarili dosedanje dobro medsebojno sodelovanje ter izrazili željo po dobrem delovanju društva tudi v prihodnje.

Leon Stropnik

IMG 7468 IMG 7473 IMG 7475

IMG 7477 IMG 7489 IMG 7526

IMG 7534 IMG 7537 IMG 7540

icon google_plus_sv Galerija slik

 

Prispeval Leon Stropnik 20 Marec 2017

 

stran 10 od 69