Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani uspešno izvedli 4. strelsko tekmovanje za prehodni pokal občine Šoštanj in OZVVS

Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj sta v sodelovanju s Strelskim društvom Dolič v okviru počastitve dneva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije v soboto, 18. junija 2016 organizirala 4. strelsko tekmovanje za pokal Občine Šoštanj in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v streljanju z malokalibrsko puško odprtega merka na razdalji 70 m. Tekmovanje je potekalo na zelo lepo urejenem strelišču strelskega društva Dolič v Gornjem Doliču v občini Mislinja, ki ima vsa potrebna dovoljenja za streljanje z lovskim in športnim orožjem. Pokrovitelj 4. tekmovanja z malokalibrsko puško je bila Občina Šoštanj in OZVVS Šoštanj, pokale in medalje za tekmovalce pa je prispeval pokrovitelj tekmovanja, občina Šoštanj. Tekmovanje se je pričelo ob 9. uri in je potekalo ekipno (trije člani) in posamično na razdalji 70 metrov. Na tekmovanju je sodelovalo 13 ekip skupaj 43 tekmovalcev in tekmovalk. Tekmovalci so streljali leže z roke brez naslona na tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo je bilo neomejeno poskusnih strelov in deset strelov za oceno v roku dvajsetih minut.

Najboljši rezultat v skupni ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa SDV Kamnik 1. mesto z 290 zadetimi krogi ( Zdravko Vrankar, Renato Uranič in Pavle Serša) 2. mesto z 290 zadetimi krogi, je osvojila domača ekipa OZVVS Šoštanj I (Robert Rutnik, Robert Borovnik in Franc Oštir) katera je dosegla isto število krogov zato je o prvem mesto odločalo število desetk. Tretja pa je bila ekipa OZVVS Velenje (Viktor Slatinek, Martin Hudales in Milan Hrovat) z 287 krogi, četrta pa je bila ekipa OZVVS Grosuplje (Jože Gorjanc, Anton Francelj in Aleš Štefančič) z 281 krogi. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec domačin Robert Rutnik iz OZVVS Šoštanj z 99 osvojenimi krogi, drugi z 98 krogi in 5 muši je bil Renato Uranič iz SDV Kamnik, tretiji pa Ivko Poličnik z 98 krogi in 3 muši iz OZVVS Mozirje. Istočasno je potekalo tudi tekmovanje v posamični konkurenci za najboljšega strelca iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Najboljši trije strelci so bili Robert Rutnik, ki je prejel zlato medaljo in prehodni pokal drugo mesto je zasedel Robert Borovnik tretji pa je bil Franc Oštir. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Sonja Čanč, drugo mesto je osvojila Lidija Stropnik in tretje Marija Oštir. Medalje in pokale je poleg predsednika Leona Stropnika podeljeval tudi župan občine Šoštanj gospod Darko Menih, ki nas je prijetno nagovoril, zaželel prijetno počutje varen povratek domov in, da se naslednjo leto zopet vidimo.

Leon Stropnik

IMG 6329 IMG 6335 IMG 6346

IMG 6352 IMG 6354 IMG 6358

IMG 6367 IMG 6372 IMG 6382

icon google_plus_svGalerija slika

exlogo Rezultati 4. strelske tekme z MK puško na razdalji 70m za pokal občine Šoštanj in OZVVS Šoštanj 18. 06.2016.xls

19 Junij 2016Šoštanjski veterani na 15. veteranskih ekipnih športnih igrah v Krškem

Občina Krško se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije. Tam, kjer se dolina reke Save razširi v prostrano Krško polje. Od Ljubljane je oddaljena 100 kilometrov, od Zagreba pa polovico manj. Ima 25.886 prebivalcev. Danes je Krško osrednje mesto Posavja in občinsko središče.

V občini je čutiti ugodno podjetniško klimo, oblikovanje novih poslovnih in obrtnih con pa je eden pomembnejših dejavnikov nadaljnjega razvoja in odpiranja novih delovnih mest. Poslovno okolje občine Krško predstavlja največji energetski bazen Slovenije, saj se v njem nahajajo številna uspešna energetska podjetja kot je Nuklearna elektrarna, GEN energija, Termoelektrarna Brestanica pa tudi Fakulteta za energetiko.

O pradavni naseljenosti pričajo arheološke najdbe v Ajdovski jami, ki segajo vse tja v kameno dobo. Zgodnja železna doba je svoje neme priče pustila na Libni nad Krškim. Ostanki nekdanjega rimskega mesta in rečnega pristanišča Neviodunuma pa so še vedno vidni pri Drnovem. Srednji vek je postavil gradove in številne, še danes dobro ohranjene cerkve v mestu Krško, Brestanici, Leskovcu in drugod.V slikoviti pokrajini med Gorjanci in Bohorjem, se sedanjost prepleta in dopolnjuje z dediščino davno minulih stoletij. To je svet v malem, ki je vsem dogodkom navkljub uspel obdržati svojo nekdanjo pristnost.

V soboto, 11. junija 2016 so na tekmovališčih osnovne šole Leskovec pri Krškem potekale 15. veteranske ekipne športne igre, ki se jih je udeležilo devet veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Veteranske športne igre sta organizirali obe krovni veteranski organizaciji, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v organizaciji Komisije za šport pri ZVVS, OZVVS Krško, ZPVD Sever in PVDS Posavje. Člani območnih veteranskih organizacij so igre sprejeli kot že tradicionalno obliko druženja, hkrati pa ni manjkal športni in tekmovalni duh. V vseh panogah je sodelovalo 38. ekip z več kakor 700. tekmovalci in če prištejemo še spremljevalce, je bilo udeležencev preko 850.

Tekmovanja v šestih športnih panogah (streljanje z zračno puško, košarka, šah, pikado, met bombe in vlečenje vrvi) so potekala tekoče in brez resnejših težav. Komisija za pritožbe letos ni imela dela in navkljub veliki tekmovalnosti na igrah niso zabeležili telesnih poškodb.

Veterani iz OZVVS Šoštanj so tekmovali v treh disciplinah: v streljanju z zračno puško, metu bombe in pikadu. V pikadu so med 25. ekipami dosegli 63. točk in zasedli 10. mesto, v streljanju z zračno puško so z 43. točkami med 34. ekipami dosegli 20. mesto in v metu bombe z 43. točkami med 29. ekipami dosegli 20. mesto. Med 38. ekipami je OZ VVS Šoštanj z 149. točkami dosegel solidno 26. mesto. Ekipni zmagovalci letošnjih športnih iger so postali tekmovalci iz OZVVS Zgornja Gorenjska, 2. mesto je osvojila ekipa OZVVS Slovenska Bistrica 3. mesto pa ekipa OZVVS Spodnja Savinska dolina .

Na zaključni prireditvi so najboljše tri ekipe v posamezni panogi prejele medalje in pokale prvi trije v skupni uvrstitvi pa pokale. Skupni zmagovalci iz OZVVS Zgornja Gorenjska pa še prehodni pokal. Udeleženci so bili z izvedbo iger zadovoljni in so izražali čestitke za dobro organizacijo letošnjim organizatorjem OZVVS Krško, ZPVD Sever in PVDS Posavje. Lepo vreme, zanimive in razburljive tekme, izredno prijetno ozračje, nobene poškodbe in ob koncu obljuba vseh – na svidenje na 16. veteranskih športnih ekipnih igrah.

Leon Stropnik

20160611 083130 20160611 111646 20160611 111707

20160611 143815 20160611 143833 20160611 143925

exlogo URADNI REZULTATI VŠI 2016.xls


13 Junij 201631. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo na Triglav-razpis

31. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in SEVER), članov Združenja borcev za vrednote NOB in Zveze slovenskih častnikov na Triglav je posvečen Triglavu - simbolu Slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v letu 1944 povzpele na vrh Triglava. Pohod in zaključna prireditev predstavlja eno osrednjih domovinskih prireditev veteranskih združenj v Sloveniji. Letošnji 31. tradicionalni pohod bo potekal 08. in 09. julija 2016. Na pot se krene v petek, 0. julija, ob 6. uri, z Rudnega polja. Organizirani pohodniki iz posameznih smeri Primorske ali od drugod na pot krenejo po svojih programih in s svojim varovanjem. Iz Rudnega polja pot vodi nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma preko Planike na vrh Triglava, kjer bo ob 13.30 uri krajša kulturna slovesnost. Vzpon na vrh od doma Planika in Triglavskega doma bo dovoljen samo v zanesljivem vremenu. Nekaj pomembnih dejstev: na Kredarici ima Zveza veteranov vojne za Slovenijo za prenočevanje 151 mest. Pri razvrščanju po kočah bo upoštevan lanski razpored nočitev. Stroške organizacije pohoda v višini 17 € po udeležencu bo poravnalo Območno združenje veteranov Šoštanj, stroške bivanja (18 € Planika in Staničeva koča in Kredarica 20 €) pa plačajo pohodniki na račun društva. Pohoda se lahko udeležijo člani ZVVS, Združenja SEVER, ZSČ in ZB za vrednote NOB, ki so zdravstveno in kondicijsko sposobni premagati to obremenitev. Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost. Organizator nudi vsem udeležencem spominsko majico, kapo, značko in topli obrok ob povratku na Rudnem polju. Prijave pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. na GSM 041-776 300 najkasneje do 13.6.2016. Kasneje prijave ne bodo več možne. Prijavijo naj se le tisti, ki se bodo pohoda zanesljivo udeležili.

OZVVS Šoštanj

Utrinki iz 30 pohoda na triglav

IMAG1622 IMAG1608 IMAG1626

pdf button RAZPIS 31.pdf

pdf button RAZPIS PRIJAVNICA_31.pdf


02 Junij 2016Šoštanjski veterani na 7 Memorialu Štefana Šemrova v organizaciji OZVVS Laško

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško, je organiziralo dne, 29.05.2016 strelsko tekmovanje, za 7 Memorial Štefana Šemrova.

Štefan Šemrov je bil poveljnik TO zahodno štajerske pokrajine, organizator manevrske strukture in eden ključnih poveljnikov v letih osamosvajanja. Po činu je bil polkovnik. Tekmovanje so izvedli na strelišču Strelske družine Dušan Poženel v Hudi Jami 1, to je na poti v Rečico. Tekmovanje je bilo z malokalibrsko pištolo serijske izdelave (Margolin) na razdaljo 25m na standardno pištolsko tarčo. Strelska ekipa je štela 3 člane. Tekmovanja se je udeležilo 39 strelcev in 11 strelk iz OZVVS, PVDS, ZSČ.

Streljalo se je 5 poskusnih strelov v času 5 minut in 10 strelov za oceno v času 10 minut. Orožje, naboje in tarče je priskrbel organizator. Zaradi zagotovitve enakih pogojev na strelišču osebno orožje ni bilo dovoljeno. Ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Franc Oštir, Jože Čanč in Leon Stropnik je v hudi konkurenci osvojila odlično 2 mesto z 254 krogi. Zmagala pa je ekipa OZVVS Velenje z 264 krogi, tretje uvrščena pa je bila ekipa ZSČ Laško z 232 krogi. V lepem sončnem vremenu je bilo vzdušje med tekmovalci odlično organizatorji pa so poskrbeli za dober vojaški obrok z željo, da se naslednjo leto zopet srečamo.

Leon Stropnik

20160529 085952 20160529 090212 20160529 124434

DSC02791 DSC02792 DSC02757

20160529 140517 20160529 140718 20160529 140905

 


01 Junij 2016Veterani Šoštanja organizirali že 9. veteransko tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2016

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj je pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organiziralo jubilejno 9. tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER ter ZSČ v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2016«. Tekmovanje je potekalo zadnjo majsko soboto na Družmirskem (Šoštanjskem) jezeru. Tekmovanje je ob 8.00 uri odprl predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Pred tekmovanjem je podrobna pojasnila in propozicije tekmovanja podal še predsednik organizacijskega odbora predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak. Ob prijetnem vzdušju in v lepem sončnem vremenu, je čas kar hitro mineval, tekmovalci pa so pod budnim očesom sodnikov iz ribiške družine Šoštanj, kar uspešno polnili svoje mreže s krapi, ploščiči, amurji in drugimi manjšimi ribami. Po štirih urah pričakovanj je ob 13. uri sledilo tehtanje in ocenjevanje ulova. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša ekipa PVD SEVER odbor Laško drugo mesto je osvojila ekipa območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska, tretje mesto pa je dosegla domača ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Andrej Ceglec iz PVD Sever odbor Laško, drugo mesto je osvojil Srečko Lamut iz OZVVS Dolenjska, tretje mesto pa je osvojil Martin Smole iz PVD SEVER odbor Laško. Prehodni pokal občine Šoštanj na 9. tekmovanju v lovu rib s plovcem za leto 2016 je osvojilo PVD SEVER odbor Laško. Pokale in medalje najboljšim ekipam, posameznikom in zmagovalni ekipi, ki je prejela prehodni pokal, je podelil župan občine Šoštanj g. Darko Menih, predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik ter predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak. Za izredno dobro organizacijo tekmovanja gre zahvala RD Šoštanj ter članom OZVVS Šoštanj. Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki je ob sončnem vremenu potekalo brez zapletov. Tekmovanje so zaključili s prijetnim druženjem v ribiškem domu RD- Paka Šoštanj ob dobri volji in z upanjem ter obljubami, da se naslednje leto ponovno srečajo na 10 jubilejnem tekmovanju v lovu rib s plovcem Šoštanj 2017. 

Leon Stropnik

20160528 075824 20160528 114819 20160528 114954

20160528 134750 20160528 135459 20160528 135907

20160528 135959 20160528 140132 20160528 140421

icon google plus svgalerija slik iz ribiškega tekmovanja

30 Maj 20164.strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj

Spoštovani strelski prijatelji in veterani!

Naša želja je, da izpeljemo strelsko tekmovanje z serijsko malo kalibrsko puško, tako kot lansko leto.

Da bo tekma malo drugačna kot po navadi, smo se odločili za ne standardno razdaljo 70 metrov. 

OBČINA ŠOŠTANJ, OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ in STRELSKO DRUŠTVO DOLIČ

Vas v okviru počastitve dneva ZVVS in 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije

 

vljudno vabijo,

da se v soboto, 18. junija 2016 udeležite 4. strelskega tekmovanja za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj v streljanju s malokalibrsko puško na razdalji 70m. Tekmovanje bo potekalo na strelišču v Gornjem Doliču 59/A v občini Mislinja. Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo ali posamezno. Pokrovitelj tekmovanja je župan Šoštanja Darko Menih.

OZVVS ŠOŠTANJ

Utrinki iz 3. strlskega tekmovanja 2015

IMG 4551 IMG 4554 IMG 4625

30 Maj 2016Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani!

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo praznujemo svoj dan 17. maja, v spomin na leto 1990, na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe (TO), katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter na začetek izvajanja projekta Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Dva zgodovinsko pomembna dogodka v maju 1990, v katerih so sodelovali številni pripadniki TO in Upravnih organov za ljudsko obrambo ter tudi druge zaupanja vredne osebe. Danes ni več neznank ne glede zavrnitve ukaza in ne glede preprečitve popolne razorožitve TO. Tisto, kar je pomembno, pa je dejstvo, da slovenska TO ni bila nikoli razorožena in tudi ob letošnji priložnosti izražam zahvalo vsem tistim, ki so preprečili namero Jugoslovanske ljudske armade (JLA ) in takratne velikosrbske politike, da bi popolnoma oslabili ali celo s tem dejanjem preprečili oborožen odpor slovenskega naroda!

Bil je to tudi trenutek in čas, ki je jasno dal vedeti, da JLA pripravlja in načrtuje uporabo sile proti slovenskemu narodu s ciljem preprečiti njeno osamosvojitev.

To je bil čas, ko se je rojevala misel na pripravo odpora in nekoliko pozneje je začela nastajati tajna vojaška organizacija, kasneje poimenovana MSNZ. Njeni člani so opravili pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba.

Tisto, kar daje še posebno veličino in pomen tem dogodkom, pa je tesna povezanost in sodelovanje z organi za notranje zadeve, še posebej s takratno milico. Dve enakovredni veji enega drevesa sta nudili senco, skozi katero ni prodrlo nobeno nezaželjeno oko! Zato bodimo danes ponosni tako na »zeleno« kot tudi na »modro« vejo, kajti brez ene ali druge, bi se to drevo gotovo posušilo in odmrlo!

Ob tej priložnosti izrazimo čestitko tudi naši Slovenski vojski (SV), ki 15. maja praznuje svoj 25. rojstni dan kot spomin na pomemben dogodek, ko so se v 510. Učnem centru TO na Igu in 710. Učnem centru TO v Pekrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski naborniki.

Vojne veteranke in vojni veterani, združeni v ZVVS, iskrene čestitke ob našem dnevu, Dnevu ZVVS!

Ladislav Lipič

Predsednik

11 Maj 20169. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2016

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 9. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2016«, ki bo potekalo v soboto, 28. maja 2016 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj ter 25. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto osvojila OZVVS Dolenjska. Prijave sprejemamo vključno do četrtka, 26. maja 2016 na naslov: OZVVS Šoštanj, Trg Svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice. Razpis-vabilo in prijavnica za 9. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2016 se nahaja v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).

Vljudno vabljeni!

OZVVS Šoštanj

Utrinki iz 8. ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem Šoštanj 2015

20150912 075507 20150912 094200 20150912 142714

20150912 143715 20150912 144200 20150912 144252

doc smallVABILO 9. ribiško tekmovanje Šoštanj 2016.doc

doc smallPRIJAVNICA za ribiško tekmovanje Šoštanj 2016.doc

26 April 2016Veterani OZVVS Šoštanj tekmovali na 13. memorialu Vilibalda Vilija Skrta z MK puško

OZVVS Celje je v soboto 23.4. 2016 na strelišču »Petriček« na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 13. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do1991 in nazadnje predsednika OZVVS Celje. Tekmovanja se je udeležilo skupaj 24 ekip. 22 ekip iz OZVVS Celje, Laško, Šoštanj, Velenje, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Štore, Grosuplje, Ptuj, Vrhnika-Borovnica, Ptuj, Spodnje Savinska- Žalec, Zg. Gorenjska, Mozirje, Ruše . 2. ekipi sta bili iz PVD Sever za celjsko območje – odbor Celje, Laško ter ekipi iz OZ ZZB NOB Celje. Na strelišču se je pomerilo 70 strelcev, tekmovalci pa so dosegli dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 10 minut in deset strelov za oceno v času deset minut.

Najboljše rezultate v ekipni razvrstitvi so dosegle: 1. mesto ekipa OZVVS Celje1. s 265 zadetimi krogi, 2. mesto ekipa OZVVS Velenje 1 s 261 zadetimi krogi, 3. mesto ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline-Žalec s 249 krogi. Ekipa OZVVS Šoštanj 1 je dosegla odlično 7 mesto z 229 krogi, druga ekipa pa je dosegla solidno 18 mesto. Najboljše tri ekipe so prejele pokal in praktične nagrade, ki jih je pripravil organizator OZVVS Celje. Prehodni pokal je prejela veteranska  ekipa OZVVS Celje 1. Med posamezniki so bili najuspešnejši: 1. mesto Viktor Slatinek (OZVVS Velenje) s 93 krogi, 2. mesto Cveto Žgajner (OZVVS Celje) s 92 zadetimi krogi in 3. mesto Mladen Melanšek (OZVVS Sp. Savinske doline) 91 zadetimi krogi. 13. mesto Robert Rutnik (OZVVS Šoštanj) s 80 zadetimi krogi, 22. mesto Robert Borovnik s 78 zadetimi krogi 33. mesto Franc Oštir s 71. zadetimi krogi 39. mesto Jože Čanč 68. zadetimi krogi. 53. mesto Klemen Miklavžina s 52 zadetimi krogi ter 62. mesto Leon Stropnik s 32 zadetimi krogi. Tekma je bila organizirana na visoki ravni. Organizatorji iz OZVVS Celje so potrdili, da so dobri organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje. Turnir na Gričku je bil tudi odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih organizacij zahodnoštajerske regije in širše ter drugih organizacij in društev, ki so se udeležili že 13. memoriala. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani. Stkali so nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Leon Stropnik

20160423 122257 20160423 122322 DSC 0113

DSC 0112 DSC01762 20160423 122513

20160423 122635 20160423 122848 20160423 125355

pdf button Memorial Celje posamezno 2016.pdf

pdf button Memorial Celje ekipno 2016.pdf

26 April 201690 let Juvanove mame iz Zavodenj pri Šoštanju.

21. aprila je naša najstarejša članica KATARINA JUVAN praznovala velik jubilej. Dopolnila je častitljivih 90 let svojega življenja. Člani predsedstva OZVVS Šoštanj so jo ob njenem rojstnem dnevu obiskali na domu, kjer so jo prijetno presenetili in ji s šopkom vrtnic ter z iskrenimi željami zaželeli zdravja, uspešnega sodelovanja in da bi bila še naprej vesela in dobrovoljna kot jo poznamo sedaj. Da je presenečenje uspelo, je dokazala Juvanova mama sama, saj je z besedami ˝ zdaj pa vidim, da me imajo ljudje še zmeraj radi˝ povedala vse.

Še na mnoga zdrava leta!

Leon Stropnik

20160421 114347 20160421 114422 20160421 114908

20160421 115121 20160421 115818 20160421 115913


25 April 2016Volilni glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo na Ptuju

Delegatke in delegati območnih združenj ter člani predsedstva so se v soboto, 2. aprila 2016 tokrat zbrali v prelepem Dominikanskem samostanu na Ptuju, da na volilnem glavnem zboru na podlagi podanih poročil opravijo pregled minulega dela, zastavijo načrte za leto 2016 in izvolijo novo vodstvo ZVVS.
Zbrane goste, člane predsedstva in delegate sta v uvodu pozdravila predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč in župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar.
Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v svojem pozdravnem nagovoru  izpostavil, da se je v minulem letu bistveno spremenil odnos resornega ministrstva do vprašanj veteranstva in dejstvo, da imamo sedaj na ministrstvu sogovornike. Še posebej dobro je že tradicionalno sodelovanje s Slovensko vojsko, ki razume poslanstvo vojnih veteranov in ga prenaša na pripadnike SV.
Predsednik ZVVS se je za odlično sodelovanje zahvalil predsedniku Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomažu Času kot tudi vsem ostalim predstavnikom veteranskih in domoljubnih organizacij, združenih v KODVOS.
Zbrane so nagovorili naslednji povabljeni gostje ministrica za obrambo Andreja Katič,  načelnik GŠSV dr. Andrej Osterman, predsednik ZZB za vrednote NOB dr. Tit Turnšek in predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas.
S svojo udeležbo pa so glavni zbor počastili tudi: predsednik ZDVIS Janez Podržaj, častni predsednik ZDVIS Ivan Pivk, predsednik OZVVS mesta Ljubljana dr. Igor Potočnik.
Glavni zbor je čudovita priložnost, ko se lahko posameznikom in inštitucijam zahvalimo za njihovo dosedanje delo in odlično sodelovanje tako na nivoju območnih združenjih, pokrajinskih odborov kot tudi na nivoju Zveze veteranov. Njihov prispevek je še posebej pomemben pri širjenju in seznanjanju širše skupnosti o pomenu vojnih veteranov. Zlati znak ZVVS so letos za odlično sodelovanje prejeli: Uprava RS za zaščito in reševanje, 72. brigada SV, Matjaž Žirovnik in Boris Knific. Zlate plakete ZVVS pa so prejeli: Dušan Presetnik, Metod Šavs, Borislav Budin, Bojan Rožman (posthumno), Živko Stanič, Nikolaj Brus, Daniel Mauko, Anton Pintarič, Jurij Mihelič, Alojz Grabrijan, Janez Škrinjar, Cveto Kravanja, Karlo Nanut, Tatjana Šircelj, Janko Rutar, Danijel Oplotnik, Marta Plajh, Janez Pušnik, Zvonimir Gerželj, Milan Golob, Radko Carli, Roman Medved, Janko Sebastijan Stušek, Jana Bohinc, Borut Kozina, Franc Navotnik, Zdravko Moličnik, Robert Zapečnik, Pavla Praper in Dušan Volmajer. Red III. stopnje so prejeli Franc Zemljič, Dušan Zagorc, Jožef Makovec, Silva Kuzma, Pavl Četrtič, Vito Berginc, Peter Levstek, Herman Jeseničnik, Jože Intihar, Vilijem Donau in Maksimiljan Gorenšek.  Red II. stopnje sta tokrat prejela Ljubica Lija Debeljak in Franc Dušan Hočevar. 
Kot je že tradicionalno, tudi letošnji Glavni zbor ni minil brez odličnega kulturnega programa, za katerega so poskrbeli domačini iz Ptuja. Nastopili so Kvartet Toti štirje iz Dornave, ki so nas s prijetnim petjem popeljali v delovni del zbora.
Za uspešno izveden delovni del volilnega glavnega zbora je bilo odgovorno delovno predsedstvo v sestavi: Slavko Malešič, Vlado Žgeč in Anton Rešek.
Predsednik Zveze veteranov je v svojem poročilu predstavil poglavitne aktivnosti, s katerimi smo se srečevali v zvezi  v letu 2015. Poročilo o delu Komisije za KSV je podal predsednik komisije Drago Pristovnik, poročilo o delu Komisije za šport pa predsednik komisije Adi Vidmajer. S strani generalnega sekretarja smo slišali predstavitev Finančnega poročila za leto 2015, predsednik NO ZVVS Danijel Božič je podal poročilo NO ZVVS za leto 2015, predsednik Častnega razsodišča Rudi Smodič pa poročilo ČR za leto 2015. Vsa poročila je glavni zbor potrdil soglasno.
Delegati volilnega glavnega zbora so za mandatno obdobje 2016-2020 izvolili naslednje vodstvo: za predsednika je bil izvoljen dosedanji predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, za podpredsednike so bili izvoljeni Danijel Božič, Marjan Grabnar in Venčeslav Ogrinc. Predsednik NO ZVVS je postal dr. Marjan Toš. Za člane NO ZVVS so bili izvoljeni Darko Čop, Vilijem Donau, Darko Kodrič in Milan Šajn. Za predsednika Častnega razsodišča je bil izvoljen Franc Sotošek, za člane Častnega razsodišča pa Franci Hliš, Ivan Golob, Bojan Šober in Zdenko Mohar.
Predsednik ZVVS Ladislav Lipič se je vsem dosedanjim predsednikom in članom organov ZVVS zahvalil za tvorno sodelovanje in odlično opravljeno delo. V imenu vseh novo izvoljenih pa se je zahvalil za zaupanje.
Posebna zahvala je bila namenjena gostiteljem volilnega glavnega zbora OZVVS Ptuj za odlično organizacijo, delovnemu predsedstvu za zelo dobro vodenje in vsem organom volilnega glavnega zbora za opravljeno delo.
Sledilo je družabno srečanje, ki je minilo v prijetnem tovariškem vzdušju ob obujanju spominov na vojno in na prijetna srečanja v preteklih letih.

ZVVS

20160402 101620 20160402 102644 20160402 103055

20160402 105816 20160402 112525

Leon Stropnik

12 April 2016Šoštanjski veterani na 12. obč. tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

V soboto, 26.3.2016 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 12. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovanja se je udeležilo 18. ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 12. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 55 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut. OZVVS Šoštanj se je strelskega tekmovanja udeležila z dvema ekipama Franc Oštir, Robert Borovnik, Robert Rutnik, Jože Čanč, Stanislav Lipičnik in Leon Stropnik prva ekipa je zasedla odlično 4. mesto druga ekipa pa 18. mesto.

Leon Stropnik

20160326 093748 20160326 101831 20160326 121028

20160326 123140 20160326 130806 20160326 133022

exlogo Rezultati posamično 2016.xls

exlogo Rezultati ekipno 2016 tekmovalci.xls


12 April 2016Šoštanjski veterani tekmovali v streljanju z vojaško puško (M-48) 16-17. 03. 2016

Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju RS podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. Tako je pričela izvajati strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48, kal. 7,9 mm) za člane društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društev upokojencev MORS, Zveze društev in klubov MORiS oz. z društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, kakor tudi z vsemi zainteresiranimi državljani Republike Slovenije. Slovenska vojska trenutno izvaja strelska tekmovanja na I. ravni domicilnih enot na širših območjih po Sloveniji. Poleg na strelišču Pečovnik – Celje, tekmovanja potekajo še na streliščih Slovenske vojske Crngrob - Ljubljana, Apače – Maribor, Bloke – Novo Mesto, Crngrob – Kranj, Bač/Bloke – Postojna in Mlake – Nova Gorica. Tako je v sredo in četrtek 16-17. 3. 2016 v času od 08.00 do 15.00 na strelišču Pečovnik v Celju potekalo na I. ravni tekmovanje v ekipni konkurenci v streljanju z vojaško puško M-48, kal. 7,9 mm za društva in organizacije v domicilu 20. PEHP (pehotni polk) iz Celja, ki deluje v okviru 72. Brigade. Ekipa je lahko štela 3 člane, ne glede na spol. Strelskega tekmovanja na strelišču Pečovnik – Celje, se je udeležilo 52 ekip iz Območnih združenj ZVVS Združenj slovenskih častnikov, PVD SEVER Celje, SD bratov Dobrotinškov Vojnik, Prostovoljnih gasilskih društev.Izmed 52 ekip je prvo mesto osvojila ekipa ZSČ Trbovlje I z 266 osvojenimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje II. z 251 osvojenimi krogi, tretja ekipa Moris Sveti Jurij I z 233 krogi, četrta ekipa Moris Celje I in peta ekipa GZS Operativci I. Tako se je teh 5. najboljših ekip iz I. ravni uvrstilo v nadaljne tekmovanje, ki bo potekalo na II. ravni. Skupaj je tekmovalo 156 tekmovalcev. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Vinko Pesjak iz OZVVS Celje II (91 krogov), drugi je bil Jasmin Dedič iz ZSČ Trbovlje I (90 krogov) in tretji Rok Rupnik iz ZSČ Trbovlje I (90 krogov). Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Jože Čanč, Franc Oštir in Robert Borovnik kateri so ekipno osvojili 11. mesto v konkurenci 52 ekip. Na DRUGO RAVEN se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz I. ravni tekmovanja.

Leon Stropnik

DSC02460  kopija 

exlogo Rezultati M48 - I. raven 16.3. in 17.3. 2016.xls

21 Marec 2016stran 7 od 28