Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Veterani Šoštanja organizirali že 5. veteransko tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

5 rib_tekma_sostanj_2012_6novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj je pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj  organiziralo jubilejno 5. tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2012«. Tekmovanje je potekalo prvo septembrsko soboto na  Družmirskem (Šoštanjskem) jezeru.  Na prvem tekmovanju leta 2008 je sodelovalo 19 ekip,  zaradi slabe vremenske napovedi, pa so  mnoge ekipe tekmovanje odpovedale in se ga niso udeležile, tako se je 5. tradicionalnega tekmovanja  letos  udeležilo osem ekip, s skupno 42 tekmovalci in spremljevalci. Tekmovanje je ob 9.00 uri odprl predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik,  šoštanjski župan Darko Menih pa jim je zaželel  dobro počutje in veliko ribiške sreče. Pred tekmovanjem je podrobna  pojasnila in propozicije tekmovanja podal še  predsednik organizacijskega odbora oz. predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak.  Ob prijetnem vzdušju in v  precej deževnem  vremenu,  je čas kar hitro  mineval, tekmovalci pa so pod budnim očesom sodnikov iz ribiške družine Šoštanj, ne najbolj uspešno  polnili svoje mreže s krapi, ploščiči, amurji in drugimi manjšimi ribami. Po treh urah  pričakovanj je ob 12. uri sledilo tehtanje in ocenjevanje ulova. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah,  drugo mesto je osvojila ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje,  tretje mesto pa je dosegla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Med posamezniki  je prvo mesto osvojil Ervin Belak iz OZVVS Šmarje pri Jelšah, drugo mesto je  pripadlo Jožetu Detelbach iz OZVVS Velenje, tretje mesto pa je osvojil Janez Zidanšek iz OZVVS Šmarje pri Jelšah.  Prehodni pokal občine Šoštanj na 5. tekmovanju v lovu rib s plovcem za leto 2012 je od lanskoletnih zmagovalcev iz OZVVS Šoštanj tako prejela ekipa OZVVS Šmarje pri Jelšah.  Pokale in medalje najboljšim ekipam,  posameznikom in zmagovalni ekipi, ki je prejela  prehodni pokal, je podelil  župan občine Šoštanj g. Darko Menih.  Za izredno dobro organizacijo tekmovanja gre zahvala predsedniku RD Šoštanj in podpredsedniku predsedstva OZVVS Šoštanj  Ravnjak Francu. Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki je ob deževnem vremenu potekalo brez zapletov. Tekmovanje so zaključili s prijetnim druženjem v prenovljeni ribiški koči RD Šoštanj ob dobri kulinariki in  z upanjem ter obljubami, da se naslednje leto ponovno srečajo na 6. tradicionalnem tekmovanju v lovu rib s plovcem Šoštanj 2013.


pdf akti 
Rezultati 5. ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012
icon foto Fotoreportaža 5. ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

07 September 2012II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka za prehodni pokal Združenja slovenskih častnikov Laško

1 kuh_tekma_ozsc_lasko_2011novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško prireja v soboto, 22. septembra 2012tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka – »Štajerske kisle juhe« za II. pokal OZSČ Lašk. Na tekmovanje so  vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in člani Policijskega veteranskega združenja Sever.  Tekmovanje bo potekalo v Zgornji Rečici 44 pri Laškem na domačiji Jeran. Pokrovitelj tekmovanja je župan občine Laško gospod Franc Zdolšek. Ekipe svojo udeležbo prijavijo najkasneje do 12. septembra 2012 po pošti na naslov: OZSČ Laško, Trubarjeva 3, p.p. 103, 3270 Laško ali na e-naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Startnina za ekipa znaša 15,00 €. Ekipa šteje tri člane in pripravi in skuha 20 obrokov jedi. Kurivo (drva), delovno površino in artikle za pripravo jedi priskrbi organizator, tekmovalci zagotovijo delovno orodje (kotliček z obeso in s podstavkom za kurišče, deska, nož, kuhalnica…), zaščitno obleko (kapa, predpasnik…) in dekoracijo delovnega prostora. Ocenjuje se urejenost tekmovalcev in delovnega prostora, kakovost pripravljene jedi in kratka predstavitev jedi pred komisijo.  Zmagovalna ekipa prejme prehodni pokal, prve tri ekipe prejmejo pokale, tekmovalci medalje, ostali udeleženci pa priznanje za sodelovanje. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.Dodatne informacije so dostopne po tel.: 041-405-113 ali 041-885-237.

Vljudno vabljeni!                                                      OZSČ Laško
pdf akti Vabilo – II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka
word icon_small Ocenjevalni list

31 Avgust 20122. strelsko tekmovanje za prehodni pokal Združenja slovenskih častnikov Laško v streljanju z vojaško puško

1 tek_vojasko_pusko_ozsc_lasko_2011novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško bo v soboto, 22. septembra 2012 izvedlo 2. strelsko tekmovanje  v streljanju s polavtomatsko puško (PAP) CZ kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Na tekmovanje so  vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in člani Policijskega veteranskega združenja Sever. Tekmovanje bo potekalo v Zgornji Rečici pri Laškem na domačiji Jeran. Pokrovitelj tekmovanja je  Zveza slovenskih častnikov, pokale in medalje za tekmovalce pa bo prispevala občina Laško. Tekmovanje se prične ob 09. uri in bo  potekalo ekipno (trije  člani)  in posamično s polavtomatsko puško (PAP),  kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Tekmovalci bodo streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo bo  pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. Po zaključenem tekmovanju bo ob dobri kulinarični ponudbi druženje udeležencev.

Vljudno vabljeni!                                                               OZSČ Laško
pdf akti Vabilo - 2. tekmovanje z vojaško puško za prehodni pokal OZSČ Laško

29 Avgust 2012Pohod na Goteniški Snežnik 2012

pohod sneznik 2012V soboto, 15. septembra 2012 bo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kočevje in Planinsko društvo Kočevje, organiziralo tradicionalni spominski pohod na Goteniški Snežnik. Pohod organizirajo v počastitev spomina na prvi javni postroj pripadnikov kasnejše 1. specialne brigade MORiS, decembra 1990 in začetke vojske nove Slovenske  države. Pohodniki se bodo zbrali v soboto 15. septembra 2012 do 09.00 uri v parku MSNZ v Kočevski Reki. Na pot bodo krenili po pozdravnem nagovoru udeležencem. Organizatorji pohoda bodo iskreno  veseli, če bodo med njimi lahko pozdravili tudi člane Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Ob številnih obveznostih, ki jih imajo veterani vojne za Slovenijo,  bo to zagotovo dobrodošla možnost za sprostitev, srečanje znancev, pa tudi obujanje spominov na čas, ki druži veterane vojne za Slovenijo. Za topel obrok in napitek bo poskrbljeno. Po oceni planincev je ne pretežke hoje za okoli 4 - 5 ur, pohod pa bo ob vsakem vremenu in je na lastno odgovornost. ŠTARTNINE NI. Zaradi lažjega planiranja dogodka prosi OZVVS Kočevje za  prijavo udeležencev pohoda najkasneje do vključno ponedeljka, 10. septembra 2012, zaradi lažjega planiranja. Število pohodnikov iz posameznega Območnega združenja sporočite v pismeni obliki na naslov OZVVS Kočevje, Reška cesta 005, 1330 Kočevje ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .  Za dodatna pojasnila lahko kontaktirate kontaktno  osebo na GSM: Anton Vovko 041-402-350, predsednik OZVVS Kočevje, ali elektronski naslkov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . V pričakovanju skorajšnjega snidenja pod vznožjem Goteniškega Snežnika OZVVS Kočejve pošilja lep veteranski pozdrav.

     Vljudno vabljeni!                                             OZVVS Kočevje
pdf akti Vabilo - Pohod na Goteniški Snežnik 2012

29 Avgust 2012Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla« Radlje ob Dravi 2012

ribnik res_radlje_ob_dravinovo 1Območno združenje  VVS  Zgornja Dravska dolina  tudi letos pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Radlje ob Dravi in  poslanca v DZ g. Alana Bukovnika organizira  v spomin na  preminulega prvega predsednika našega OZ VVS  v soboto, 08. septembra 2012 v okviru Radeljskih srečanj ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«. Tekmovanje organizirajo v soglasju s svojci preminulega, ki se bodo tudi udeležili razglasitve rezultatov in podelitev priznanj. Za vse tekmovalce in spremljevalce je zagotovljena prehrana (pred in po tekmovanju), saj je startnina namenjena predvsem zagotovitvi potreb tekmovalcev. Vabljena Območna združenja veteranov vojne za Slovenijo, Policijska veteranska društva SEVER in organizacija Zveze slovenskih častnikov, da na tekmovanje prijavijo in pošljejo svoje tekmovalce.

Vljudno vabljeni!                                      
OZVVS Zgornja Dravska dolina 

pdf akti  Razpis – Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«
word icon_small  Prijavnica – Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«
pdf akti  Karta – Kako do ribnika Reš v Radljah ob Dravi

28 Avgust 20125. tekmovanje veteranov območnih združenj veteranov ZVVS, veteranov združenja SEVER in častnikov Zveze slovenskih častnikov v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

novo_1 Na podlagi LP dela Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, predsedstvo območnega združenjapokali medalje_ribisko_tekmovanje_sostanj_2012 Šoštanj R A Z P I S U J E  5. TEKMOVANJE V LOVU RIB  S  PLOVCEM   »ŠOŠTANJ 2012«   Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira 5. tekmovanje Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2012«, ki bo  potekalo v soboto,  1. septembra 2012 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom  občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj in 21. obletnice osamosvojitvene vojne. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Vsak udeleženec dobi spominski znak tekmovanja. Prijave lahko pošljete do četrtka, 30.septembra 2012 na naslov: OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali  na  GSM: 041-474 367 (predsednik RD PAKA Šoštanj Franc Ravnjak), GSM 041-776 300, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.

Vljudno vabljeni!                                  OZVVS Šoštanj

 
pdf_akti  RAZPIS - 5. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2012     

  doc_small  PRIJAVNICA - 5. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2012 

23 Avgust 2012Veterani območnega združenja Šoštanj sodelovali na 11. ribiškem tekmovanju v lovu rib s plovcem Ptuj 2012

11 rib_tekma_ptuj_2012Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj je pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj organiziralo  že  11. tradicionalno državno tekmovanje Zveze veteranov vojne  za  Slovenijo v lovu rib s plovcem Ptuj 2012. Tekmovanje v lovu rib s plovcem za  Pokal mestne občine Ptuj je potekalo prvo avgustovsko soboto ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Gorišnica v Moškanjcih na Ptuju. Na prvem tekmovanju leta 2001 je sodelovalo  13 ekip,  število sodelujočih ekip pa je iz  leta v leto raslo.  Letos se je tekmovanja udeležilo 40 ekip Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj  se ga je udeležila tudi ekipa veteranov iz Hrvaške. Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, tako tekmovalcev kakor gledalcev, kdaj bo »zagrizla« prva riba. Ob 13. uri je bilo konec tekmovanja. Tekmovalci, kateri so ujeli ribe  so le-te prinesli na tehtanje. Sreča je bila enim bolj, drugim manj naklonjena. Po 13.00 uri, ko se je tekmovanje zaključilo, pa so se veterani zadržali v prijetnem druženju in čakanju na uradne rezultate. Ob otvoritvi tekmovanja so zbrane pozdravili predstavnik MO Ptuj mag. Janez Merc, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč in vodja tekmovanja. Ob zaključku pa sta tekmovalce pozdravila in podelila medalje ter pokale predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo  generalmajor Ladislav Lipič in predsednik komisije za šport pri zvezi veteranov Adi Vidmajer. Vse sodelujoče ekipe so prejele tudi Zahvalo za sodelovanje na 11. tekmovanju Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ob 21. obletnici osamosvojitve. Letos je prvo mesto v ekipni konkurenci osvojila ekipa OZVVS Krško, drugo mesto je osvojila ekipa SEVER Laško, Ptujska ekipa II pa je bila tretja. Med posamezniki je slavil Lamut Srečko iz OZVVS Dolenjska, drugi je bil Bojan Topolovec OZVVS Ptuj II, tretji pa Ivetič Vlado OZVVS Slovenska Bistrica. Tekmovanja se je udeležila tudi  ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo.  Šoštanjska  veteranska ekipa je med 40 ekipami  z 2000 g  ulova in doseženimi 89,0 točkami zasedla 33. mesto.  Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki so jo izvedli s pomočjo  Ribiške družine Ptuj in Gorišnica ter ekipe marljivih članov OZVVS Ptuj, tekmovanje pa je v lepem sončnem vremenu potekalo brez zapletov.
exlogo Rezultati 11. državnega tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2012

22 Avgust 2012Šoštanjski veterani na 27. Spominskem pohodu na Triglav

triglav 2012Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  so se letos že drugič  udeležili 27. tradicionalnega spominskega pohoda na Triglav, ki je potekal 6. in 7. julija 2012.  Pohoda  se je v  lepem vremenu udeležilo  11 veterank in veteranov Območnega združenja veteranov Šoštanj. Pohod in vsa prireditev je bila v rokah organizacijskega  odbora, v katerem so vključeni predstavniki vseh veteranskih organizacij in je skupno dejanje  Zveze veteranov vojne za Slovenijo, policijskega veteranskega združenja Sever, Zveze častnikov Slovenije in Zveze združenj borcev NOV.  Pohod je bil posvečen 71. letnici ustanovitve OF in 21. letnici samostojne Slovenije. Pohodniki so se zbrali v petek 6. julija ob 06. uri na Rudnem polju v osrčju Pokljuških gozdov. Pot jih je vodila po obljudeni magistrali mimo Vodnikove koče do doma na Planiki pod Triglavom,  kjer so se po krajšem počitku odločili  osvojiti vrh Triglava. Za osvojitev vrha Triglava se je odločilo šest pohodnikov, ki so v zelo slabih vremenskih razmerah najvišji slovenski vrh osvojili brez večjih naporov, na vrhu pa poleg obveznega fotografiranja krstili še štiri  pohodnike, ki so stopili na vrh Triglava  prvič. Pot z vrha za stare pohodnike in novince do doma Planika pod Triglavom ni bila več skrivnost, zaradi močnega naliva in strel, pa so le s težavo sestopili in prispeli v varno zavetje planinske koče. Pred Triglavskim domom na Kredarici  so ob 17.30 uri  pohodniki obeležili pohod in njegovo zgodovinsko izročilo na krajši proslavi, katere se je udeležilo okoli 500 pohodnikov ter  veliko praporščakov. Kot prejšnja leta je  tudi letos v koči  Planika pod Triglavom, kjer je vseh 11 pohodnikov OZVVS Šoštanj prenočilo, bilo zvečer obilo zabave, kjer so se prepevale domoljubne in druge pesmi. Kljub utrujenosti so v soboto zgodaj zjutraj zapustili  planinsko kočo,  ter se mimo Vodnikove koče in preko  Velega polja spustili do Pokljuke. Povratek vseh pohodnikov  se je končal brez zapletov ali nezgod. Udeleženci 27. pohoda na Triglav, le teh je bilo  587,   so  v soboto 7. julija  prisostvovali veliki zaključni prireditvi na biatlonskem stadionu na Rudnem polju na Pokljuki, na kateri se je zbralo več kot 5000 veteranov vojn in 99 praporščakov.  Tudi naših 11 pohodnikov OZVVS Šoštanj se je udeležilo zaključne slovesnosti  na Rudnem polju, ki  je povezala veterane vojne za Slovenijo, slovenske častnike in združenje borcev za vrednote NOB-ja. S kulturnim programom, ki se je začel ob 13. uri, so  počastili partizanske patrulje, 71-letnico Osvobodilne fronte in 21-letnico vojne za Slovenijo. Na prireditvi je nastopili orkester Slovenske vojske, partizanski pevski zbor,  zbrane pa je nagovoril Slavnostni govornik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je bil kritičen do zdajšnjih potez vladajoče politike. Po končani proslavi so se šoštanjski veterani z  udeleženci in drugimi gosti še nekaj časa družili ter se potem razšli z željo, da se drugo leto ponovno srečamo na 28. spominskem pohodu na Triglav.

22 Avgust 2012Odkritje spominske plošče na Smrekovcu – helikopter gazela TO-001 Velenje

smrekovec 2101_odkritje_plosceOb Dnevu državnosti  se tako rekoč na vsakem koraku in na najrazličnejših ravneh organiziranosti spominjamo številnih dogodkov, ki so kot kamenčki povezali v mozaik vso pot od začetkov osamosvajanja Slovenije do razglasitve njene samostojnosti. K podobi tega mozaika pa so svojevrstno barvitost seveda dodala pogumna dejanja nekaterih naših domoljubov med osamosvojitveno vojno. Čast in slavo sta si nedvomno zaslužila prav pilot Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar, ki sta se odzvala klicu domovine in že drugi dan vojne   iz JLA prebegnila na stran naše Teritorialne obrambe s helikopterjem gazela SA 341.  Poveljstvo sil Slovenske vojske je leta 2004 sprejelo odločitev, da je  28. junij  dan 15. helikopterskega bataljona. Pilot Jože Kalan, župan občine Šoštanj Darko Menih, poveljnik 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske major Branko Rek in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  Leon Stropnik so v soboto, 30. junija 2012 ob 21. obletnici za pogumna dejanja povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela, prvega helikopterja Slovenske vojske,  svečano odkrili spominsko obeležje na Planinskem domu Smrekovec, ko je bil od 9. na 10. julij 1991 na tem mestu skrit  helikopter gazelle z oznako TO-001 Velenje,  s katerim sta 28.6.1991 iz JLA prebegnila  na stran Teritorialne obrambe Republike  Slovenije pilot Jože Kalan in tehnik letalec  Bogomir Šuštar. Helikopter s posadko na Planinskem domu Smrekovec je varoval 133. vod Teritorialne obrambe Krajevne skupnosti  Bele Vode. Svečane otvoritve se je udeležilo preko sto veterank in veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  in drugih gostov.

22 Avgust 2012Šoštanjski veterani vojne za Slovenijo so se udeležili dneva 15. helikopterskega bataljona

Cerklje 15_heb_2012S slovesnim postrojem pripadnikov 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske so 28. junija 2012 v vojašnici Cerklje ob Krki obeležili dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske, ki ga 15. HEB  praznuje v spomin na prestop posadke helikopterja JLA, Jožeta Kalana in Bogomirja Šuštarja, ki sta  28. junija 1991 na Golteh nad Mozirjem, z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazelle prebegnila na stran takratne Teritorialne obrambe Slovenije. V spomin na obletnico, ki je povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazelle SA 341, prvega helikopterja Slovenske vojske, ki je  pred 21 leti skupaj s posadko prestopil na stran Teritorialne obrambe,  je poveljstvo sil Slovenske vojske leta 2004  sprejelo odločitev, da je 28. junij,  dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske.  Na slovesnosti je zbrane nagovoril poveljnik 15. helikopterskega bataljona major Branko Rek, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva, ter   izpostavil posameznike, ki so v tistem času  imeli pogum za zelo pomembna in pogumna dejanja na poti v slovensko samostojnost. Pri tem je še posebej izpostavil uspešno izvedene naloge v preteklem letu. Poudaril je tudi pomembnost usposabljanja s področja helikopterskega reševanja v gorah, saj je bilo prav zaradi visoke stopnje usposobljenosti letalcev rešeno marsikatero človeško življenje. Zbrane sta nagovorila še  Jože Kalan in Bogomir Šuštar, člana posadke, ki sta se pred 21 leti odločila za prebeg iz takratne JA na stran Teritorialne obrambe. Slovesnosti se je udeležilo preko 100 pripadnic in pripadnikov ter nekdanjih upokojenih pripadnic in pripadnikov 15.  helikopterskega bataljona iz Cerkelj ob Krki, prejemniki spominskega znaka Golte 1991 ter člani predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Po uradnem delu in ogledu letališča Cerklje ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj, prejemniki spominskega znaka Golte 91 in pripadnice ter pripadniki 15. HEB  še dolgo časa sproščeno družili in obujali spomine na dogodke izpred enaindvajsetih let ob dobri hrani in pijači.


22 Avgust 2012Šoštanjski veterani na tradicionalni slovesnosti ob dnevu državnosti na Sabotinu

sabotin 2012V Parku miru na krvavi gori Sabotin v Solkanu,  se je v torek, 26. junija 2012 na tradicionalni slovesnosti ob dnevu državnosti zbralo nekaj sto veteranov vojne za Slovenijo, med drugim se je  slovesnosti udeležila tudi delegacija veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj. Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič. Med enajstimi praporščaki  so bili tudi predstavniki policijskih veteranov, novogoriške borčevske organizacije in artilerijskega društva iz Butria v Italiji. Dogajanje pred več kot 20 leti je opisal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič: "Na Primorskem se je kratkotrajna vojna junija 1991 začela dan prej kot drugje v Sloveniji. Tu so bila vrata in okno proti zahodu. K zmagi v vojni so prispevali tako teritorialci in milica kot tudi prebivalci sami. Bila je vojna, ne glede na to, koliko časa je trajala. Takrat smo zmagali. Bile so tudi žrtve, ki se jih spominjamo z globokim spoštovanjem," in nadaljeval: "Stojimo pred praporščaki s simboli vseh generacij veteranov. Ne smemo pozabiti na krvave boje v prvi svetovni vojni, na Maistrove borce in tigrovce ter na vlogo partizanov, ki so jo odigrali v drugi svetovni vojni." Podžupan novogoriške občine Mitja TrtnikJožko Leban, predsednik krajevne skupnosti Solkan, poslanka SDS Patricija Šulin in Srečko Lisjak, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica, so se izognili prepirom, ki so spremljali proslave ob dnevu državnosti. Niso pa mogli mimo krize. Vsi  so poudarjali, da bomo iz krize izšli le, če bomo enotni, tako kot smo bili v času osamosvojitvene vojne. Kulturni program so končali  s himno Vstajenje Primorske. 

22 Avgust 2012Slovesnost ob Dnevu državnosti in 21. obletnici osamosvojitvenih dogodkov

spomenik dan_drzavnosti_2012_3000Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in občina Šoštanj sta  ob 21. obletnici državnosti in  21. obletnici osamosvojitvenih dogodkov, 24. junija 2012  pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« v Kajuhovem parku v Šoštanju, položili venec in se poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Slavnostni govornik je bil  Darko Menih,  župan občine Šoštanj. Program proslave je  popestril pihalni orkester Zarja Šoštanj.  Po proslavi so se veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj   udeležili še osrednje proslave  ob dnevu državnosti, ki jo vsako leto  pripravi Turistično društvo Skorno pod šotorom na športnem igrišču v Skornem. Turistično društvo Skorno je pripravilo lepo proslavo, v kateri so sodelovali pevci zbora iz Skornega in Pihalni orkester Zarja pod vodstvom Mirana Šumečnika. Zbrane je pozdravil predsednik Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, osrednji govornik na prireditvi pa je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je poudaril: »Slovenska osamosvojitev je bila pomemben politični in zgodovinski dogodek, bil je čas poln domovinskih čustev, slovenske enotnosti in pripravljenosti na žrtve, tako kot tudi v času druge svetovne vojne. Na občini Šoštanj spoštujemo vrednote obeh vojn in zgledno skrbimo za spominska obeležja,« je dejal župan, ki je še povedal, da v Kajuhovem parku po novem stoji tudi pomnik na slovensko osamosvojitev 1991. V nadaljevanju so zbrane pozdravili še Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Aleksander Cvar, predsednik veteranskega društva Sever za celjsko območje in Bojan Voh, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB. Skupaj s predstavniki TD Skorno so nato položili še cvetje k obeležju NOB-ja na Trgu svobode v Šoštanju in obeležju »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« v Kajuhovem parku. Po proslavi je zbrane udeležence zabaval  ansambel Tapravi faloti, gost pa je bil Fešta band.

22 Avgust 2012Drugi redni letni zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

Na predzadnjo junijsko soboto so se člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v novih prostorih Doma Veteranov v Belih Vodah zbrali na drugem rednem letnem občnem zboru. Od vabljenih se je občnega zbora udeležil  župan občine Šoštanj Darko Menih, opravičil pa se je novi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav  Lipič zaradi drugih delovnih obveznosti,  drugi vabljeni,  razen članstva, pa so se prav tako zaradi drugih obveznosti opravičili. Z nagovorom članstvu in  pozdrav  gostom je občni zbor  odprl predsednik OZVVS  Šoštanj  Leon Stropnik. Oktet Zavodnje  je popestril dan s himno in Zdravljico v  celoti ter seveda priljubljeno »O Triglav moj dom«.  V nagovoru je predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik  obrazložil zakaj tako pozen datum občnega zbora, saj je bilo potrebno počakati, da  je novo vodstvo ZVVS pod vodstvom generalmajorja Ladislava  Lipiča dalo zeleno luč za polnopravno članstvo v Zvezi veteranov, ter tako preseglo  politiko prejšnjega vodstva, ki veteranov Šoštanja  ni želelo sprejeti med svoje vrste.  
Po potrditvi dnevnega reda in konstituiranju organov zbora so sledila poročila.  Predsednik Leon Stropnik je predstavil dosežke  iz  uspešnega dela OZVVS Šoštanj v letu 2011,  od katerih so najpomembnejši:

- ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne so 15. helikopterskemu bataljonu iz Cerkelj ob Krki in 35 dobitnikom znaka Golte 1991 podelili zahvalne listine občine Šoštanj;

- ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne in dnevu državnosti so v sodelovanju z društvom veteranov Sever za celjsko območje – odbor Velenje ter Občino Šoštanj dogodkom v osamosvojitveni vojni za Slovenijo na področju občine Šoštanj, svečano odkrili spominsko obeležje v Kajuhovem parku. Svečani govornik je bil prvi in častni predsednik ZVVS Srečko Lisjak, sogovornika pa župan občine Šoštanj Darko Menih in predsednik društva Sever za celjsko območje Aleksander Cvar;

- na področju športa in rekreacije so se aktivno udeleževali športnih in rekreativnih aktivnostih, ki jih je  organizirala ZVVS,  kot tudi  tistih v organizaciji posameznih območnih združenj. Udeležili so se 26. spominskega pohoda na Triglav in državne proslave na Rudnem polju na Pokljuki; 27. maratona Luče – Logarska dolina;   12. ribiškega tekmovanja na Ptuju; 11. veteranskega teniškega prvenstva dvojic; 4. šahovskega turnirja za pokal ZVVS. Na Šoštanjskem jezeru so organizirali že 4. tradicionalno ribiško tekmovanje za pokal občine Šoštanj;

- Na področju proslav so se udeležili državne  proslave ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne; veteranskega srečanje ob 20. obletnici prevzema prvega helikopterja SV; proslave na Geosu,; osrednje državne proslave v Ljubljani;  23. srečanja borcev in udeležencev NOB, ZVVS in Sever na Graški gori; proslave ob odhodu zadnjega vojaka JA z ozemlje Republike Slovenije:

- Članstvo se je redno  obveščeno o delu in aktivnostih preko e-pošte,  interneta, in spletne strani Območnega združenja Šoštanj;

- v medijih so s prispevki  sodelovali v glasilu Veteran,  šoštanjski reviji List, tedniku Naš čas, Novem tedniku idr.;

- v letu 2011 so pričeli s preurejanjem prostorov v stari Osnovni šoli v  Belih vodah, kjer jim je občina Šoštanj odstopila 3 prostore za njihovo dejavnost, pričeli pa so tudi z zbiranjem eksponatov iz osamosvojitvene vojne ter uredili avdio video foto-galerijo dogodkov iz Osamosvojitvene vojne 1990/1991;

- na področju sodelovanja z drugimi območnimi združenji so bili  uspešni, še najbolj po Zahodno štajerski in Notranjsko – primorski regiji ter seveda z  združenjem Sever- odborom Velenje;

- pri vseh dejavnostih  pa je še vedno prisoten problem finančnih sredstev, tako da so se udeležili  tistih dejavnosti, ki so se finančno izšle. Kljub slabi gospodarski situaciji so se trudili tudi pri zbiranju denarnih sredstev;

Svoja poročila so podali še verifikacijska komisija,  predsednik nadzornega odbora, častnega razsodišča in blagajnik. Po kratki razpravi so člani poročila soglasno potrdili. V nadaljevanju so  člani sprejeli še obsežni program dela za leto 2012, ki ga je podal predsednik Leon Stropnik.

Župan občine Šoštanj Darko Menih, ki je tudi član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, jih je  toplo pozdravil in jim čestital ob uspehih in dosežkih ter obljubil, da bo po svojih močeh pomagal, kolikor se bo dalo tudi še naprej. Je ponosen, da je član take organizacije, ki dosega tako lepe uspehe. Pozitivno je bil presenečen  nad zbirko in razstavo eksponatov iz osamosvojitvene vojne. Orisal je trenutno situacijo v občini in se dotaknil tudi aktualne problematike TEŠ 6. Na koncu jim je zaželel dobre volje in elana na poti naprej, zdaj ko so končno dosegli, da bodo tudi uradno sprejeti v Zvezo veteranov vojne za Slovenijo.  Po  uradnem delu je sledila pogostitev z bogračem, vsi prisotni pa so se še dolgo zadržali na druženju in obujanju spominov na dogodke iz leta 91.    

22 Avgust 2012stran 21 od 27