Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Srečanje predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO)

srecanje zvvs_vso_ladislav_lipic_slavko_kmeticCilj srečanja je bil spoznavne narave, beseda pa je tekla še o podobnostih in razlikah med Zvezo veteranov vojne za
Slovenijo
in Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve. Predsednika sta se strinjala, da je v procesih izobraževanja, ozaveščanja in drugih aktivnostih povezanih z osamosvojitvijo in nastankom naše samostojne države še veliko prostora za kakovostno ustvarjanje in sodelovanje vseh akterjev. Posebej sta izpostavila prenos teh izkušenj na mlado generacijo. Predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič je posebej izpostavil zadeve okoli zmanjševanja že z zakonom pridobljenih pravic veteranov vojne za Slovenijo in predlagal,da tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve  zadeve prouči in se do njih opredeli. Poleg tega je predsednik ZVVS izrazil svoje nestrinjanje z izločitvijo predstavnika ZVVS iz odbora za organizacijo in pripravo državnih proslav. Predsednik VSO  Slavko Kmetič je seznanil predsednika ZVVS Ladislava Lipiča z aktivnostmi združenja VSO s poudarkom na pripravi in izvajanju projektov VSO v povezavi s slovensko osamosvojitvijo. Na zaključku sta se predsednika dogovorila za redna srečanja, predvidoma enkrat na tri mesece zaradi pospešitve in konkretizacije sodelovanja med Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO)

Vir: ZVVS

22 Junij 2012Spominska slovesnost za odločilne dogodke v slovenski osamosvojitveni vojni

medvedjek2 2012_lipic_ozvvs_trebneObmočno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje je pri spomeniku na Medvedjeku nad nekdanjo hitro cesto, zdaj avtocesto, pripravilo spominsko slovesnost pred dnevom državnosti in 21. obletnico samostojnosti Slovenije. Spomenik in muzejsko oklepno vozilo BOV 3 v nastajajočem spominskem parku pričata o dogajanju iz slovenske osamosvojitvene vojne, v kateri je bila po razglasitvi samostojne Slovenije v letu 1991 na Medvedjeku zaustavljena kolona oklepnih vozil JLA na poti proti Ljubljani. Trebanjski župan Alojzij Kastelic je v nagovoru udeležencem slovesnosti, med katerimi sta bila tudi mati in brat umrlega teritorialca Franca Uršiča, poudaril, da je potrebno ohranjati spomin na tisti čas, ko se je na Medvedjeku zgodila zgodovina. »Takrat so eni rekli, da ne bomo izšli, a smo. Zdaj je potreben pogum za premagovanje težav v gospodarski krizi za za ohranitev slovenske samobitnosti,« je menil Kastelic. Slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič je poudaril, da je bila široka mobilizacija vseh, od enot TO in milice do Civilne zaščite, lovcev, radioamaterjev, zdravstvenih delavcev, medijev in drugih odločilna, da je bila naša vojna kratka in uspešna ter da naj si danes ne očitamo, kaj bi kdo naredil drugače oziroma bolje. V učbenikih je o tem po njegovem zapisanega mnogo premalo, zato pa so dejstva popisana po zaslugi veteranskih organizacij in 21 let je dovolj za prerekanja o zaslugah. »Veterani vojne za Slovenijo, združeni v domoljubni, samostojni, nevladni in nestrankarski organizaciji, v teh prepirih ne mislimo sodelovati. Ljudem jih je dovolj. Slišati želijo, kdaj bodo nova delovna mesta, kako bodo šolali otroke in kdaj bodo za delo dobili dostojno plačilo. Skrajni čas je za zaustavitev nasilnega pohoda resnice; čas je za medsebojno razumevanje, sodelovanje in solidarnost,« je menil Lipič. Krčenje pravic veteranov, vključno z izločitvijo njihovega predstavnika iz odbora za državne proslave, in neodzivanje na njihovo nestrinjanje je označil kot nekorektno, neetično in omalovažujoče zanikanje prispevka vseh veteranov k samostojni slovenski državi. »Takšnega odnosa do tistih, ki so z orožjem v rokah in za ceno lastnih življenj podpirali politične odločitve takratnega vodstva pri uresničevanju plebiscitne odločitve naroda, si ne bi smela privoščiti nobena država ne glede na razmere,« je poudaril Ladislav Lipič.

Vir: Delo (Zdenka Lindič-Dragaš)

22 Junij 2012Šoštanjski veterani osvojili 3. mesto v lovu rib s plovcem v Renčah

tekmova trasa_reka_vipava_rence_2012novo 1 Na pobudo sekcije Renče–Vogrsko v OZVVS Veteran Nova Gorica je bilo leta 2009 v  program dela uvrščeno 1. tekmovanje  v ribolovu rib s plovcem. Veterani OZVVS Veteran Nova Gorica so bili do pobude, da se organizira ribiško tekmovanje precej skeptični, na koncu pa je bila sprejeta pobuda, da so veterani na tem delu Primorske zelo zainteresirani za to obliko druženja.  Vztrajnost predsednika veteranske sekcije Renče–Vogrsko Aleksandra Piščanca s svojim odborom se je obrestovala. Prijave na prvo ribiško tekmovanje leta 2009  so prišle z idrijskega, goriškega  do vipavskega konca. V konkurenci je tekmovalo devet ekip, ekipni zmagovalec prvega ribiškega tekmovanja pa je bilo društvo Sever severnoprimorske regije. Sledilo je drugo in tretje  tekmovanje, letos 2. junija 2012 pa že 4. tradicionalno tekmovanje v lovu rib s plovcem za veterane Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Na povabilo OZVVS Veteran Nova Gorica so se na 4. ribiško tekmovanje odzvali tudi veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v sestavi Franc Ravnjak, Silverij Koželjnik in Bojan Apatič. Pravila ribolova so bila določena po tekmovalnih pravilih Ribiške zveze Slovenije. Po štiriurnem ribolovu na trasi reke Vipave v Renčah se je med osmimi ekipami ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  odlično odrezala in osvojila 3. mesto, drugo mesto je zasedla ekipa OZVVS Ajdovščina – Vipava,  prvo mesto pa veterani Sever Severno Primorske. 

12 Junij 2012Šoštanjski veterani na 13. tradicionalnem vseslovenskem pohodu » Po poti generala Maistra - Sveta Ana 2012«

13 pohod maistra ozvvs sostanjŠoštanjski veterani vojne za Slovenijo so se prvo soboto v juniju udeležili že 13. tradicionalnega pohoda po poti generala Maistra – Sveta Ana 2012. V čast generalu Maistru lenarški veterani osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ki se uspešno povezujejo z drugimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami, (v Lenartu deluje tudi Maistrovo društvo), vsako leto v začetku junija pripravijo spominski pohod veteranov po poteh generala Maistra.  Zberejo se vsako leto, tako da udeleženci dodobra spoznavajo vse slovensko goriške kraje, njihove naravne in kulturnozgodovinske znamenitosti in posebnosti. Pohod in srečanje sta vsako leto v drugi občini. Pokroviteljica tokratnega pohoda je bila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, gostiteljica pa Občina  Sveta Ana v Slovenskih goricah. Občina Sveta Ana kot gostiteljica letošnjega pohoda,  je pripravila zanimiv program. Po jutranjem zboru pri osnovni šoli v občinskem središču,  so na kratko pohodnikom spregovorili o pomembnosti  pohodov po poti generala Maistra predsednik OZVVS Lenart g. Darko Škergeta, župan občine Sv. Ana  v Slovenskih goricah  g. Silvo Slaček in poslanec v DZ RS g. Franc Breznik. Po  krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravile učenke OŠ Sv. Ana,  so  udeleženci  13. tradicionalnega pohoda » Po poti generala Maistra - Sveta Ana 2012« krenili na 9 kilometerski pohod v smeri Sveta Ana – Zg. Ščavnica – Rožengrunt – Sveta Ana. Pohod je vodil veteran Stojan Bračič s sodelavci. Pot nas je vodila po slikoviti rahlo valoviti slovenjegoriški pokrajini med travniki, polji, sadovnjaki in vinogradi brez večjih ali težjih vzponov. Ob poti smo lahko občudovali tudi še nekaj ohranjene vaške arhitekture, naravne znamenitosti in idiličen razgled. Med potjo so organizatorji poskrbeli za predstavitev posameznih znamenitosti in za osvežilne napitke. Proti Sveti Ani smo se  vračali po slemenu naselja Zg. Ščavnica in okoli 14. ure  prispeli na cilj. Za varno streho in namestitev udeležencev pri OŠ Sv. Ana ter okrepčilo so poskrbeli pripadniki Slovenske vojske. Čeprav je pohodnike rahlo »namočil« dež, dobre volje in vedrega razpoloženja ni manjkalo. Sklenili so, da se prihodnje leto v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah, ki bo gostiteljica 14. tradicionalnega  vseslovenskega pohoda » Po poti generala Maistra Sveta Trojica 2013«, srečajo še v večjem številu.

   Video - 13. pohod po poti generala Maistra - Sveta Ana 2012

03 Junij 2012Severnoprimorski veterani vojne za Slovenijo obiskali občino Šoštanj

spomenik braniteljem 1991novo 1 V znak dobrega sodelovanja med Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Veteran iz Nove Gorice in Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj, so se severnoprimorski veterani odločili in  zadnjo majsko soboto 2012 izvedli enodnevni izlet v neznano in obiskali  občino Šoštanj ter  šoštanjske veterane vojne za Slovenijo. Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991«, katerega so  ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo  lansko leto, na dan državnosti v Kajuhovem parku v Šoštanju odkrili šoštanjski veterani, veterani policijskega veteranskega združenja Sever Šaleške doline ter  občina Šoštanj, so člani predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in župan občine Šoštanj Darko Menih prisrčno sprejeli prek trideset  severnoprimorskih veteranov iz območnega združenja Nova Gorica. Delegacija veteranov OZVVS VETERAN Nova Gorica je k spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« položila venec, vsi udeleženci pa smo se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Prvi in dolgoletni predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, častni predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo ter predsednik Območnega združenja  VETERAN Nova Gorica, polkovnik Srečko Lisjak,  je nato podelil še spominski plaketi Območnega združenja Veteran Nova Gorica občini Šoštanj, ki jo je prejel župan občine Šoštanj Darko Menih ter Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj, ki jo je prejel predsednik šoštanjskega veteranskega združenja Leon Stropnik. Po krajšem postanku v ribiški koči Šoštanj, kjer so se gostujoči veteranke in veterani okrepčali ter od župana in predsednika  OZVVS Šoštanj prejeli skromna darila, so odšli po programu na ogled Termoelektrarne Šoštanj, kjer so si z zanimanjem ogledali delovanje bloka 4 in 5 ter z razgledne ploščadi bloka 5, še gradbišče izgradnje novega nadomestnega bloka Teš 6. Sledil je ogled Muzeja usnjarstva na Slovenskem Šoštanj ter v popoldanskih urah še ogled Muzeja premogovništva Slovenije.  Čeprav utrujeni, a polni vtisov ter novih poznanstev so se novogoriški veterani  zadovoljni poslovili od soustvarjalcev izleta in se v poznih večernih urah odpravili domov z mislijo, da se kmalu ponovno snidemo.
icon foto Fotoreportaža obiska veteranov OZVVS VETERAN Nova Gorica občine Šoštanj
ico-pdf  Spominska plaketa OZVVS Veteran Nova Gorica - prejela občina Šoštanj
ico-pdf  Spominska plaketa OZVVS Veteran Nova Gorica - prejelo OZVVS Šoštanj

Video - OZVVS Veteran Nova Gorica obiskal občino Šoštanj

 

29 Maj 201212. veteranske ekipne športne igre Celje 2012


100 7423

novo 1 V soboto, 9. junija 2012  bodo na tekmovališčih v Celju   potekale 12. veteranske ekipne športne igre, ki jih organizirata  
obe veteranski organizaciji, Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in  Zveza policijskih veteranskih društev Sever (ZPVDS), OZVVS Celje in PVDS za celjsko območje.. Za izvedbo iger je bil pri OZVVS Celje  imenovan organizacijski odbor, ki bo pripravil 12. veteranske ekipne športne igre v sodelovanju s Komisijo za šport pri ZVVS. Na veteranskih igrah lahko sodelujejo le člani Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (v nadaljevanju OZVVS) in člani veteranskega društva SEVER. Tekmovalci morajo pri sebi imeti dokument, iz katerega je razvidno članstvo omenjenih društev. Pravilnost prijave preverjajo odgovorne osebe Zveze veteranov vojne za Slovenijo.  Rok prijave za sodelovanje na Veteranskih igrah je 01.06.2012, po tem datumu prijave ne bodo več možne. Vse prijave se na dostavljenih obrazcih pošiljajo na ZVVS, Rojčeva ulica 16, 1000 Ljubljana po pošti (velja datum na poštnem žigu), po faxu številka 01/ 524 26 88 ali elektronski pošti
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Na prijavni obrazec naj udeleženci vpišejo svoj elektronski naslov, na katerega bo organizator poslal dodatne informacije glede poteka tekmovanja. V kolikor posamezna ekipa nima elektronskega naslova, naj to obvezno označi in navede številko faxa.  Pred pričetkom iger bo ekipam s strani organizacijskega odbora dostavljen okvirni razpored tekmovanja po posameznih tekmovalnih panogah.
Več >>>>
ico-pdf  Razpis za 12. veteranske ekipne igre Celje 2012
msword  Prijavnica za 12. veteranske ekipne igre Celje 2012

25 Maj 201227. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo na Triglav - Razpis

triglav 2011_ozvvs_sostanj

27. spominski pohod veteranov vojne za  Slovenijo (ZVVS in SEVER), članov Združenja borcev za vrednote NOB  in Zveze slovenskih častnikov na Triglav je posvečen Triglavu - simbolu Slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v letu 1944 povzpele na vrh Triglava. Pohod in zaključna prireditev predstavlja eno osrednjih  domovinskih prireditev veteranskih združenj v Sloveniji.  Letošnji 27. tradicionalni pohod  bo potekal 6. in 7. julija 2012.Na pot se krene v petek, 06. julija, ob 6. uri, z Rudnega polja. Organizirani pohodniki iz posameznih smeri Primorske ali od drugod na pot krenejo  po svojih programih in s svojim varovanjem. Iz Rudnega polja pot vodi nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma preko Planike na vrh Triglava, kjer bo ob 13.30 uri krajša kulturna slovesnost. Vzpon na vrh od doma Planika in Triglavskega doma bo dovoljen samo v zanesljivem vremenu. Nekaj pomembnih dejstev: na Kredarici ima Zveza veteranov vojne za Slovenijo za prenočevanje 151 mest. Pri razvrščanju po kočah bo upoštevan lanski razpored nočitev. Stroške organizacije pohoda v višini 17 € po udeležencu bo poravnalo Območno združenje veteranov Šoštanj, stroške bivanja (16 € Planika in Staničeva koča in Kredarica 17 €) pa plačajo  pohodniki kasneje na račun društva. Pohoda se lahko udeležijo člani ZVVS, Združenja SEVER, ZSČ in ZB za vrednote NOB, ki so zdravstveno in kondicijsko sposobni premagati to obremenitev. Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost. Organizator nudi vsem udeležencem spominsko majico, kapo, značko in topli obrok ob povratku  na Rudnem polju. Prijave pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na GSM 041-793 724  najkasneje do 10.6.2012. Kasneje prijave ne bodo več možne. Prijavijo naj se le tisti, ki se bodo pohoda zanesljivo udeležili. Vse podrobnosti udeležbe na pohodu so razvidne iz priloženega razpisa.

ico-pdf Razpis 27. spominskega pohoda na Triglav - 2012 

20 Maj 201213. tradicionalni vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra - Sveta Ana 2012

 novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lenart V A B I bojne tovariše, veteranke in veterane, članepot v_ Cerkvenjak_2010
Maistrovih in drugih domoljubnih društev,  na 13. tradicionalni,  vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra -  Sveta Ana 2012, ki bo v soboto, 2. junija  2012, ob 9. 00 uri pri Sveti Ani v Slovenskih goricah. Zbor udeležencev bo  med  8.30 in 9.00 uro  v centru Svete Ane. Za avtobuse in osebna vozila so urejena n označena parkirišča in dovozi iz vseh smeri. Po jutranjem okrepčilu, krajšem kulturnem programu ter nagovoru župana občine Sv. Ana  v Slovenskih goricah  g. Silva Slačeka, predstavnika ZVVS, predsednika OZVVS g. Darka Škergeta, se bo okoli 9.30 ure krenilo na 9 kilometerski pohod v smeri Sveta Ana – Zg. Ščavnica – Rožengrunt – Sveta Ana. Pot vodi po slikoviti rahlo valoviti slovenjegoriški pokrajini med travniki, polji, sadovnjaki in vinogradi brez večjih ali težjih vzponov. Med potjo bodo poskrbeli za predstavitev posameznih znamenitosti in za osvežilne napitke. Pot nazaj proti Sveti Ani bo potekala  po slemenu naselja Zg. Ščavnica, zaključek pa bo predvidoma ob 13.30 uri, kjer bo za udeležence pogostitev. Rok za prijavo je 27. maj 2012 sekretarju g. Iztoku Rozinu na telefonsko številko 041-318 901 ali na e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Pokroviteljica pohoda je Zveza veteranov vojne za Slovenijo, gostiteljica pa Občina  Sveta Ana v Slovenskih goricah. Na pohod vabljene tudi veteranke in veterani OZVVS Šoštanj. Prijavite se do 26.5.2012 na e-naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  ali na GSM 041-793 724. V kolikor se bo na pohod javilo večje število udeležencev, bomo organizirali skupni prevoz.
image jpeg 
Karta - pot v Sveto Ano 2012

20 Maj 201217. maj - Slovesnost ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Predsednik ZVVS generalmajor Lipic med nagovorom

Zveza veteranov vojne za Slovenijo vsako leto obeležuje svoj dan – 17. maj Dan Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Ob tej priložnosti je v vojašnici Franc Rozman Stane v Ljubljani pripravila slovesnost skupaj s pripadniki 1. Brigade Slovenske vojske. S skupnim nastopom smo želeli še posebej poudariti vez med preteklostjo in sedanjostjo, med veterani osamosvojitvene vojne in vojaki, ki opravljajo obrambne naloge danes. Zbrane je nagovoril predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je izpostavil skrb zaradi krčenja finančnih sredstev za Slovensko vojsko. Obrambnemu ministru Alešu Hojsu je izrazil  razumevanje za sedanje razmere glede varčevanja,  ter opozoril, da je bil v zadnjih treh letih največji delež finančnih sredstev odvzet ravno Slovenski vojski. Pozval je k prenehanju prepirov in razpihovanju negativnosti, kajti ljudje imajo počasi vsega dovolj. Naše proslave naj bodo namenjene spoštovanju doseženega in naše prihodnosti. Izpostavil je tudi potrebo po razumevanju in poslušanju drug drugega. Poudaril je, da nas lahko izključijo iz odbora za državne proslave, vendar naj vsaj povedo, zakaj so to storili. Poslanke in poslanci DZ, katerim je bilo poslano pismo v katerem smo opozorili na krčenje še teh malo pravic, ki jih zagotavlja Zakon o vojnih veteranih, se ni zdelo vredno niti odgovoriti, da o vsebini pisma ne bodo razpravljali. Na takšen način pa izražajo zanikanje prispevka veteranov, za našo samostojno državo in našo domovino. Slavnostni govornik je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman, ki je v svojem nagovoru izpostavil povezanost veteranov in Slovenske vojske in orisal sedanje delovanje pripadnikov tako doma, kot v tujini. V sodelovanju s Slovensko vojsko in orkestrom Slovenske policije je bil izveden krajši kulturni program.


Vir:ZVVS

25 Maj 2012Polaganje vencev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991

polaganje venca_spomenik_zale_2012_zvvs novo 1 Vodstvi Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever sta v počastitev Dneva Zveze veteranov vojne za Slovenijo, 22. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite in 21. obletnice nastanka Slovenske vojske v četrtek, 17. maja ob 11. uri na pokopališču Žale v Ljubljani, položili venca k spomeniku padlim policistom, pripadnikom TO in civilnim žrtvam vojne za Slovenijo 1991. Na slovesnosti pri polaganju vencev so sodelovali tudi pripadniki Gardijske enote Slovenske vojske, člani OZVVS Ljubljana in PVD Sever Ljubljana,  praporščaka ZVVS in Združenja Sever ter pihalni kvartet Policijskega orkestra.

20 Maj 2012Veterani vojne za Slovenijo Šoštanj na slovesnosti ob 67. obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici

 veterani ozvvs_sostanj_12_maj_topolsicanovo 1 9. maja 1945 je začela veljati splošna kapitulacija, ki jo je Nemčija podpisala 7. maja v francoskem Reimsu, dan zatem pa še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu. V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu. V vojni, ki je trajala šest let in en dan, je sodelovalo 72 držav, zahtevala pa je okoli 60 milijonov smrtnih žrtev. 9. maja 1945 so se pomembni dogodki zgodili tudi na slovenskih tleh. V toku zgodovine je bilo Topolšici določeno posebno mesto. Iz tega kraja je 9. maja 1945 odšla v svet novica o kapitulaciji nemških oboroženih sil. V Topolšici, kjer na dogodek spominja spominska soba, poimenovana Kapitulacija 1945, je nemški general Alexander Löhr podpisal brezpogojno kapitulacijo nemških oboroženih sil za jugovzhodno Evropo. V spomin na ta dogodek je šaleško združenje borcev za vrednote NOB pripravilo večjo proslavo, hkrati pa Topolščani praznujejo krajevni praznik. Spomin na dogajanje ob zaključku vojne so  počastili v soboto, 12.maja 2012 ob 19-ih v Zdraviliškem parku. Slavnostni govornik na slovesnosti ob 67. obletnici konca druge svetovne vojne je bil  minister za obrambo Aleš Hojs, ki je ob začetku slovesnosti tudi položil venec k spomeniku padlim borcem. Zbrane udeležence proslave je uvodoma nagovoril tudi župan občine Šoštanj Darko MenihProslave so se udeležili tudi veterani vojne za Slovenijo iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. 

kamerca Minister za obrambo Aleš Hojs - Slavnostni govornik ob 67. obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici 

 

14 Maj 2012Program dela območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj za leto 2012

 

naslovnica program_dela_2012novo 1 Predsedstvo območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  je sprejelo  predlog Letnega načrta dela za leto 2012. V predlogu programa dela  so upoštevane dosedanje izkušnje, aktivnosti ob obletnicah osamosvojitve, obveznosti organizacije kot zaključene celote ter vrsta nalog, ki jih dopolnjujejo Pravila OZVVS Šoštanj. Glavni cilji OZVVS Šoštanj so krepitev zveze veteranov, ohranjanje spomina na dogodke 90/91, krepitev domoljubja in bojevniških tradicij slovenskega naroda, skrb za članstvo OZVVS Šoštanj, obveščanje javnosti o delu OZVVS Šoštanj in druge naloge. Program dela združenja za leto 2012 je zanimiv, raznolik in dostopen slehernemu članu naše organizacije. Ker želimo, da se naši člani družijo,  zaupajo, pomagajo in nas obveščajo o problemih, ki nastajajo, bo v ospredju še naprej rekreativni šport. V programu dela, ki je namenjen vsakemu članu naše organizacije, želimo približati tisto, kar nas bo še naprej družilo, tako kot v letih osamosvajanja Slovenije. Obveščanje članstva bo potekalo kot do sedaj,  preko lokalnega časopisa List in Naš čas, glasila Veteran,  ter naše spletne strani: www.veterani-sostanj.si. Predlog nalog zahteva tudi ustrezna finančna sredstva, posebno vrednost pa bomo namenili v letu 2012  odkritju spominskega obeležja na Planinskem domu Smrekovec nad Šoštanjem  (na PD Smrekovec  se je nekaj časa skrival in varoval helkopter-gazela, ki je prebegnil iz JLA na stran TO),  odkritju spominskih plošč na tetraedru pred Domom veteranov Bele Vode, odkritju  spominske sobe v Domu veteranov Bele Vode ter razvitju veteranskega prapora OZVVS Šoštanj.  Prizadevali si bomo za zbiranje potrebnih finančnih sredstev. Naštete naloge so predlog za razpravo na letnem zboru  območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki bo letos potekal 9. junija 2012.  V letu 2012 bomo namenili tudi vso potrebno pozornost za večjo vlogo Zveze veteranov vojne za Slovenijo, za nadaljnji razvoj in za uveljavljanje pridobljenih pravic veteranov v Sloveniji.       

OZVVS Šoštanj
ico-pdf Letni program dela OZVVS Šoštanj za leto 2012
ico-pdf Realizacija nalog in aktivnosti OZVVS Šoštanj v letu 2011
ico-pdf Seznam spominskih obeležij na območju občine Šoštanj in predlog postavitev             obeležij v letu 201210 Maj 2012Proslava ob dnevu zmage in prazniku KS Topolšica

topolsica_9_maj_1945_podpis_kapitualcijeV toku zgodovine je bilo Topolšici določeno posebno mesto. 9. maja 1945 je odšla v svet novica o delni kapitulaciji nemških oboroženih sil za jugovzhodno Evropo. V spomin na ta dogodek Topolščani s ponosom praznujejo svoj krajevni praznik.  Letos se bo osrednja slovesnost odvila na predvečer praznika ob 67. obletnici podpisa delne  kapitulacije nemških oboroženih sil in konca druge svetovne vojne na ozemlju Jugovzhodne Evrope, ter   prazniku krajevne skupnosti Topolšica, v soboto, 12. maja 2012, ob 19. uri,  v zdraviliškem parku v Topolšici. Slavnostni govornik bo minister  za obrambo RS Aleš Hojc, pozdravni govor pa bo imel Darko Menih, župan občine Šoštanj. Ob koncu proslave bodo prižgali kres, sledil pa bo družabni del.  

Članice in člani šoštanjske veteranske organizacije, ste na proslavo Vljudno vabljeni!

ico-pdf  Vabilo KS Topolšica na prosalvo ob dnevu zmage in KS Topolšica

04 Maj 2011stran 23 od 27