Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V Šoštanju pred dnevom državnosti 25. junijem, slovesno odkritje spomenika osamosvojitveni vojni za Slovenijo

 spomnisko obelezje tetraeder sostanj 24 junij 2011_011novo_1 V petek, 24. junija, na predvečer dneva državnosti, bo v Šoštanju  v spominskem parku za Kajuhovo rojstno hišo oz. pred spomenikom Karla Destovnika Kajuha v okviru praznovanj 20. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo, otvoritev osrednjega spominskega obeležja osamosvojitveni vojni za Slovenijo.
image_jpegPogled na pomnik (tetraeder) v spominskem parku Karla Destovnika Kajuha
image_jpegPogled na pomnik (tetraeder), ki bo postavljen za nekdanjim Kajuhovim hotelom

04 Februar 201115. maja Dan Slovenske vojske - prireditve ob dnevu Slovenske vojske

thumb vabilo_dan_sv_15_maj_2012

novo 1 Slovenska vojska praznuje 15. maja Dan Slovenske vojske. S praznovanjem ohranjajo pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj ter spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za Slovence odvijalo izključno v Republiki Sloveniji. 15. maja 1991 so v takratni Teritorialni obrambi začeli z obveznim služenjem vojaškega roka slovenski naborniki v dveh učnih centrih – v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180. Ob tej priložnosti bodo ob praznovanju 21. obletnice v enotah Slovenske vojske organizirane različne dejavnosti. V torek, 15. maja, ob Dnevu Slovenske vojske, bodo po vojašnicah potekale interne slovesnosti v počastitev dneva, ob tej priložnosti bodo posameznim pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske podeljeni čini in priznanja. Zvečer bo v Kadetnici v Mariboru osrednji dogodek ob Dnevu Slovenske vojske, z nagovorom ministra za obrambo Aleša Hojsa. Slovenska vojska ponovno odpira vrata svojih vojašnic, kamor vabi vse, ki želijo preživeti dan med slovenskimi vojaki in vojakinjami. Vojašnice bodo za obiskovalce odprte ob sobotah med 10. in 18. uro.
ico-pdf Dan odprtih vrat  Vojašnice Celje, sobota, 19. maj 2012, od 10. – 18. ure

Vir: http://www.slovenskavojska.si  

07 Maj 2012Rezultati strelskega tekmovanja za 9. memorial Vilibalda Vilija Skrta

novo 1 OZVVS Celje je v soboto 21.4. 2012 na strelišču »Petriček«  na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 9 memorial Skrta 2012 strelisce9. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do 1991 in nazadnje predsednika OZVVS Celje. Tekmovanja se je udeležilo skupaj 18 ekip. 13 ekip iz OZVVS Celje, Žalec, Laško, Velenje,  Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zgornje savinjsko – Zadrečka dolina, Štore, Grosuplje, Mislinjska dolina, Kamnik, Vrhnika-Borovnica in Ptuj. 2 ekipi so bili iz PVZ Sever za celjsko območje – odbor Celje in Laško ter ekipa  iz OZ ZZB NOB Hudinja. Na strelišču se je pomerilo 60 strelcev, tekmovalci pa so dosegli  dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Najboljše rezultate v ekipni razvrstitvi so dosegle: 1. mesto ekipa OZVVS Celje  s 264  zadetimi krogi, 2. mesto ekipa OZVVS Celje s 252 krogi in 3. mesto prav tako ekipa iz OZVVS Celje s 243 krogi. Najboljše tri ekipe so prejele pokal in praktične nagrade, ki jih je pripravil organizator OZVVS Celje. Prehodni pokal je prejela veteranska I. ekipa OZVVS Celje. Med posamezniki so bili najuspešnejši: 1. mesto Drago Guček  (OZVVS Celje) s 89 krogi, 2. mesto Slavko Frece (OZVVS Celje) s 88 zadetimi krogi in 3. mesto  Jože Jeram (OZVVS Celje)  87 zadetimi krogi. Tekma  je bila organizirana na  visoki ravni. Organizatorji iz OZVVS Celje so potrdili, da so dobri organizatorji,  prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje. Turnir na Gričku je bil tudi odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih organizacij zahodnoštajerske regije in  širše  ter drugih organizacij in društev, ki so se udeležili že 9. memoriala. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani. Stkali so nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.  
exlogo Rezultati strelskega tekmovanja za 9. memorial Vilibalda Vilija Skrta

P.S.
Tudi šoštanjski veterani smo se želeli udeležiti omenjenega strelskega tekmovanja, na katerega smo že drugič prijavili strelsko ekipo OZVVS Šoštanj (8. memorial-2011, 9. memorial-2012), vendar so nas celjski veteranski kolegi zavrnili, da bi se lahko udeležili tekmovanja s pojasnilom,  češ, da še nismo polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo. OZVVS Celje je edino združenje, ki nam je (že drugič) zavrnilo sodelovanje na športno-družabnem dogodku, čeprav smo se veterani OZVVS Šoštanj udeleževali v zadnjih dveh letih našega delovanja že številnih športnih in drugih aktivnosti, ki jih organizirajo Območna združenja veteranov vojne za Slovenijo širom Slovenije, na katera smo se prijavili k sodelovanju in vedno  smo bili povsod dobrodošli  in prisrčno sprejeti. Šoštanjski veterani se sprašujemo, čemu le takšna zamera celjskih veteranov do nas, da nas ne sprejmejo  med svoje vrste, saj smo šoštanjski veterani (175 članov) še vedno člani  ZVVS in iz zveze ni izstopil prav nihče !!! Ko smo se leta 1991 borili za našo samostojnost, smo si bili soborci, tovariši in prijatelji s puško ob rami, sedaj pa takšen odnos do soborcev…. Čemu le ??

Veterani OZVVS Šoštanj
ico-pdf
 Zavrnitev OZVVS Celje veteranom Šoštanja na 8. memorialu V. Skrta - 2011
ico-pdf Zavrnitev OZVVS Celje veteranom Šoštanja na 9. memorialu V. Skrta - 2012

03 Maj 2012Ekipno strelsko tekmovanje za 8. »Memorial JOŽETA ERVINA PRISLANA

Območno  združenje  veteranov vojne za Slovenijo  Velenje in Območno  združenje  slovenskih častnikov  Velenje,

                                                                    VABITA
na ekipno strelsko tekmovanje za 8. »Memorial JOŽETA  ERVINA PRISLANA« z MK  puško, istočasno bo potekalo posamezno tekmovanje  za prehodni pokal za vse člane ZSČ Velenje in OZVVS Velenje, ki bo v soboto, 9. oktobra 2010 v Doliču, s pričetkom ob 9. uri.

PROGRAM  MEMORIALA:
-  8.00 – 9.00 ure: Zbor udeležencev in prijava ekip, zajtrk za
   udeležence
- 9.00 uri: Pozdrav z osvetlitvijo spomina in namena tekmovanja za
   memorial Jožeta Ervina Prisla - Tepej Stane
- 9.15 uri:Pričetek tekmovanja -  Vodja tekmovanja: Oštir Franc;
   Pomočnik odje tekmovanja - Bauman Marko
- 13:00 uri:Razglasitev rezultatov; Tepej Stane, Hriberšek Zdenko 
-Tekmovanje bo ob vsakem vremenu

Po razglasitvi rezultatov vam želimo prijetno druženje. Za mirno roko pri tekmovanju v streljanju z MK puško je poskrbljeno z malico in pijačo. Prijave za tekmovanje v streljanju z MK puško – ekipno in posamezno naj člani ZSČ Velenje in OZVVS Velenje sporočijo do TORKA,  05.10.2010 do 15. ure, sekretarju Meža Janku na tel. št. 041 776 499 ali e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
V pričakovanju udeležbe Vas lepo pozdravljamo!     
                                                            
               ~ RAZPIS - 8. "Memorial Jožeta E. Prislana"    Razpis
               PRAVILA TEKMOVANJA

 

27 September 2010Protestno pismo poslancem DZ RS zaradi predvidenih varčevalnih ukrepov in zmanjševanja pravic vojnim veteranom

 

logo zvvsnovo 1 Veterani  vojne za Slovenijo,  združeni v Zvezi veteranov vojne  za Slovenijo in  Policijski vojni veterani,  združeni  v Policijskih veteranskih društvih in Združenju Sever odločno nasprotujejo  predlaganim ukrepom  za uravnoteženje  javnih financ,  ki jih je Vlada Republike  Slovenije sprejela in poslala  kot Predlog  zakona  za uravnoteženje  javnih financ (EVA2012-1611-0078) v  obravnavo po nujnem  postopku v Državni   zbor. Za ukrepe so izvedeli iz  javnih  informacijskih  sredstev,  saj jih vlada  o načrtovanem  zmanjšanju upravičenj  po Zakonu  o vojnih  veteranih  pred tem ni seznanila ali jim  ni dala možnost sodelovanja pri oblikovanju  le-teh. Zveza veteranov vojne  za Slovenijo in  Policijski vojni veterani,  združeni  v Policijskih veteranskih društvih  in Združenju Sever so se s protesnim pismom obrnili na poslanke in poslance Državnega zbora za pomoč pri uveljavljanju njihovih pripomb in predlogov. Veteranski organizaciji ugotavljata, da se s  predlaganim Zakonom za uravnoteženje  javnih financ   bistveno  posega v osnovni  koncept Zakona  o vojnih  veteranih - UP82 (Uradni list RS,5t.59/06, 6t/06-ZDru-1. in 101/06 - Odl.US) oziroma  v pravice, ki so določene za vojne veterane.

Vir:Strokovna služba ZVVS

ico-pdf Protesno pismo ZVVS in veteranov Sever za poslance DZ RS (2,8 MB)
word icon_small Predlog Zakona za uravnoteženje javnih financ (2,6 MB)
ico-pdf Priloga 1 (84 KB)
ico-pdf Priloga 2 (21 KB)

03 Maj 2012Vodstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Radencih

Vodstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Radencih

novo 1 V Radencih je potekala prva seja predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki jo po novem vodi upokojeni generalmajor Ladislav Lipič. Spomnimo, da je na Glavnem zboru veteranov ZVVS, konec marca, za predsednika ZVVS bil izvoljen Ladislav Lipič. Podporo je prejel 100 % od vseh 140 delegatov OZVVS iz vseh 13 Pokrajinskih odborov. Za predsednika je izvoljen za naslednja štiri leta, med 2012 in 2016. Hkrati je bil za generalnega sekretarja ZVVS izvoljen dosedanji sekretar Mitja JankovičNa tokratni seji v Radencih je gostitelj, predsednik pomurskega odbora ZVVS, ki je Lipiča tudi predlagal za predsednika, Nikolaj Brus orisal delo in sestavo pokrajinskega odbora, ki ga sestavljajo delegati iz upravnih enot Lendava, Ljutomer, Murska Sobota in Gornja Radgona ter šteje skupno 1819 veteranov. Med drugim je omenil, da bo v maju v vojašnici v Murski Soboti usposabljanje praporščakov, ki ga bo izvajal Dominik Grmek. Na seji so sicer razrešili glavnega urednika glasila Veteran Marjana Toša, ki ga je nasledil brigadir Marjan Grabnar. Predsednika ZVVS generalmajorja Ladislava Lipiča je ob priložnosti pozdravil tudi radenski podžupan Janez Konrad, ki mu je podaril knjigi nekdanjih učiteljic kapelske osnovne šole, poezijo Ljudmile Nataše Poljanec in kuharsko knjigo Marije Fras.

Vir: http://www.mojkraj.info 

03 Maj 20129.mednarodno tekmovanje v vojaških veščinah »Slovenska Istra 2012«

  

04_disciplina - streljanje z lokom

novo_1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo  »Slovenska Istra« vas vabi na 9. mednarodno tekmovanje v vojaških disciplinah »Slovenska Istra 2012«, za moštva veteranov, aktivnih ter rezervnih častnikov in vojakov in policije. Tekmovanje se bo odvijalo v terminu med 25. in 26. 05. 2012. Tekmovanje obsega osem disciplin: orientacijski tek, oskrbo ranjenca (prva pomoč),gašenje požara, premagovanje naravnih ovir, met bombe, streljanje z lokom  streljanje s pištolo, topografijo in taktiko na bojišču. Tekmovanje  bo med morjem in hribovitim zaledjem Kopra.

ico-pdf Razpis - 9. mednarodno tekmovanje v vojaških disciplinah "Slovenska Istra 2011"
ico-pdf Prijavnica - 9. mednarodno tekmovanje v vojaških disciplinah "Slovenska Istra 2011"

04 Marec 20111.maj - Praznik dela

nagelj simbol_1_majnovo_1 1. maja delavci po vsem svetu praznujejo svoj praznik v spomin na čikaške delavce, ki so na demonstracijah 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik. V spopadu s policisti je bilo ubitih več ljudi. Zaradi nizke mezde in s tem povezanim slabim življenjskim standardom je delavec v dobi industrializacije vse odločneje zahteval več pravic. Praznovanje 1. maja se je že z letom 1890 začelo tudi na Slovenskem. Sprva v rudniških krajih, kmalu za tem tudi v industrijskih območjih v Trstu, Ljubljani in Mariboru. Praznik delavcev je postal pri nas, eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni. Leta 1948 je bil tudi uzakonjen kot državni praznik. Sicer pa delavski praznik pri nas že od samega začetka zaznamuje nošenje rdečih nageljnov, postavljanje mlaja ter prižiganje kresov na predvečer praznika.

Spoštovane veteranke, veterani, dragi prijatelji!  Čestitamo ob 1. maju – prazniku dela in želimo prijetno praznovanje.

01 Maj 2011OZVVS Celje organizira strelsko tekmovanje za 9. memorial Vilibalda Vilija Skrta

Strelišče Petriček pri Celjunovo 1 OZVVS Celje bo  v soboto 21.4. 2012 na strelišču »Petriček«  na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 9. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do 1991 in nazadnje predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje. Tekmovanja se lahko udeležijo ekipe območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  kakor tudi ekipe veteranskega združenja Sever. Na strelišču se bodo tekmovalci pomerili z MK orožjem. Tekmovalo se bo z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Tekmovalci bodo  imeli na voljo 3 naboje za poskus in pet nabojev za tekmo.  Najboljše tri ekipe bodo prejele pokal in praktične nagrade, ki jih bo  v sodelovanju s Slovensko vojsko pripravil organizator OZVVS Celje, najboljša ekipa pa bo prejela tudi prehodni pokal.  Prijave pošljete do 18. aprila 2012 na naslov Kidričeva ulica 3, 3000 Celje ali na faks (03) 490-34-06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Podatki naj vsebujejo tudi številko članske izkaznice, katero naj tekmovalci  imajo s seboj.

OZVVS Celje

ico-pdf   Vabilo - 9. strelsko tekmovanje za memorial Vilibalda Vilija Skrta

ico-pdf  Prijavnica 

17 April 2012Vabilo na zbor veteranov območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

 novo_1     

1_srecnje_ozvvs_sostanj_2010Spoštovane veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj! Čas je že, da se srečamo na našem 1. občnem zboru,  odkar smo ustanovili svojo šoštanjsko veteransko organizacijo.Na občnem zboru bomo predstavili do sedaj opravljene naloge in naloge, ki bodo pred nami v naslednjih mesecih in v tem letu. Informirali pa vas bomo tudi o vseh aktualnih zadevah in dogajanjih okrog našega društva. Najbrž vas bo najbolj zanimal naš poskus, da postanemo polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo. V prvem poskusu je ZVVS zavrnila našo vlogo za včlanitev med njihove in tudi naše vrste. Na glavnem zboru ZVVS 2.aprila letos je krovna veteranska organizacija pokazala, da trenutno ni sposobna sprejemati novih izzivov in da postaja organizacija v kateri bodo le privilegirani imeli besedo. O samem dogajanju na glavnem zboru vas bomo še dodatno informirali, nekaj pa si lahko preberete v priloženem protestnem pismu, ki smo ga naslovili na ZVVS.Nič zato, če nas sedaj niso sprejeli. Morali nas bodo sprejeti naslednjič. Sam sprejem ne vpliva na naše delo v dobro vseh naših članov. Imamo svoje cilje in naloge, ki jih bomo zanesljivo izpolnili. Odkrili bomo spominsko obeležje  vsem veteranom Šoštanja, odprli bomo nove prostore v osnovni šoli v Belih Vodah, udeleževali se bomo veteranskih tekmovanj pri tistih veteranskih organizacijah, ki nas podpirajo ( teh ni malo.).Z optimizmom pa nas navdaja tudi močna podpora, ki nam jo izkazuje naš župan Darko Menih. Četudi imamo ovire na naši poti,  jih bomo premagovali z veliko mero odločenosti, da bo naša veteranska organizacija zaživela v polni meri in da bomo ustvarjali dobre pogoje in družabnost za vse naše člane.Zato vas vabim, da se občnega zbora šoštanjskih veteranov udeležite v čim večjem številu.                                                                                     Predsednik OZVVS Šoštanj                                                                             Leon Stropnik ico-pdf VABILO na občni zbor OZVVS Šoštanj - 27. maj 2011 word_icon_small  Terminski koledar OZVVS Šoštanj za mesec maj-junij-julij-avgist 2011  word_icon_small  Protesno pismo ZVVS word_icon_small  Pritožba na sklep 7. točke GZ ZVVS z dne 2.4.2011 

06 Maj 2011Zvezo veteranov vojne za Slovenijo bo odslej vodil Ladislav Lipič

Lipic Ladislav_govor_gz_zvvs_31_3_2012novo 1 Glavni volilni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo je v soboto 31.3.2012 v Ljubljani izvolil novo vodstvo zveze. Novi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo je postal Ladislav Lipič iz Murske Sobote, generalni sekretar pa Mitja Jankovič iz Brežic.

Generalmajorja Ladislava Lipiča za predsednika ZVVS, so predlagali veterani iz OZVVS Murska Sobota. Ladislav Lipič je bil za svoje delo večkrat pohvaljen in odlikovan. Je prejemnik zlate medalje generala Maistra z meči, zlate medalje generala Maistra, zlate medalje Slovenske vojske, Zlatega reda za zasluge na obrambnem in varnostnem področju Republike Slovenije, zlate plakete ZVVS ter drugih. Leta 2003 mu je bil podeljen s strani Madžarske Republike naslov "Vitez madžarske kulture". Leta 2004 so ZDA Ladislavu Lipiču podelili odlikovanje Legija za zasluge. Istega leta mu je Republika Francija podelila odlikovanje in naziv Viteza legije časti.

Od leta 2006 je opravljal funkcijo izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Madžarski in Republiki Bolgariji s sedežem v Budimpešti vse do 5. decembra 2008, ko je z strani predsednika Republike dr. Danila TÜrka imenovan za svetovalca za obrambna in vojaška vprašanja kar opravlja še danes. Ladislav Lipič ni član nobene politične stranke. 

Veterani OZVVS Šoštanj novemu vodstvu ZVVS iskreno čestitamo ob izvolitvi in jim  želimo obilo uspeha pri delovanju zveze.

icon foto Fotogalerija Glavnega zbora ZVVS 31.3.2012 v Pionirskem domu v Ljubljani

V priponki ico-pdf in v nadaljevanju je Predstavitev programa novo izvoljenega predsednika ZVVS Ladislava Lipiča.

06 April 20122. policijsko veteransko situacijsko-taktično strelsko tekmovanje PVSTS 2012

 

Strelišče Črnotiče Črni kalnovo 1 Združenje SEVER za Primorsko in Notranjsko v sodelovanju s PU Koper vabita  člane Združenja Sever, delavce Policije in Ministrstva za notranje zadeve, športne strelce, vabljeni pa so tudi člani Zveze vojnih veteranov za Slovenijo na 2.  policijsko veteransko situacijsko-taktično strelsko tekmovanje PVSTS, ki bo potekalo v soboto, 21.4. 2012 na strelišču v kamnolomu Črnotiči (Črni Kal, smer Podgorje).  Tekmovanje se prične ob 09.uri, potekalo pa bo po  pravilih policijskega situacijskega taktičnega streljanja. Tekmovalci bodo streljali s polavtomatsko pištolo kalibra 9 x 19 mm, vsak bo potreboval največ 95 nabojev. Ekipe bodo sestavljene iz največ štirih (4) članov, za skupno uvrstitev ekipe pa štejejo trije (3) najboljši rezultati. Ekipe bodo ločene na žensko in moško kategorijo, mešane ekipe pa bodo tekmovale v moški konkurenci. Za nemoteno izvedbo tekmovanja bosta vsem udeležencem na strelišču omogočena izposoja orožja in nabava streliva po tržni ceni. Prve tri ekipe bodo prejele pokale, prvi trije posamezniki pa medalje. Zaželeno je, da se tekmovanja udeležite v uniformah ali športnih oblačilih. 

Anton Pozvek
Generalni sekretar Združenja Sever
M: 041 725 397
 

ico-pdf Vabilo - 2. policijsko veteransko taktično strelsko tekmovanje PSTS 2012

ico-pdf Prijavnica 

17 April 2012Velikonočno voščilo

velika noc_2012_01 Velika noč naj s svojim sporočilom prežene sence iz vaših src, jih prepoji z vonjem pomladnega cvetja in vlije upanje v prijaznejše, svetlejše prihodnje dni. Želimo vam, obilo zdravja, veselje v pomladnih dneh in mir v krogu vaše družine.

 


Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

07 April 2012stran 24 od 27